A gödöllői cég bármelyik nap leállíthatja a hulladékszállítást

A Zöld Híd Kft. a térségben, így Csömörön is a hulladékszállítás leállítását tervezi. A helyi önkormányzat vészforgatókönyvet dolgoz ki.
 
Idén tavasszal elmaradt a lomtalanítás, októberben ideiglenesen felfüggesztették a zöldhulladék szállítását, a napokban pedig a teljes, beleértve a kommunális hulladék szállítás leállítását helyezte kilátásba a gödöllői székhelyű, kerepesi központtal üzemelő Zöld Híd Kft. A lépések Pest megy és Nógrád megye több mint 100 települését, köztük Csömört is érintik.
            Sűrű leváltások követték egymást az elmúlt két hétben, aminek könnyen lehet, hogy igen súlyos következménye lesz a településeken… Gyenes Szilárd, a Zöld Híd Kft. ügyvezetője az illetékes Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinálási és Vagyonkezelő Zrt.-nek írt október 19-i levelében jelezte, hogy amennyiben rövid időn belül nem utalja a működéshez, amortizáció fedezéséhez és a szükséges minimális fejlesztésekhez elengedhetetlen összegeket a nemzeti kukaholding, akkor október 25-tól (ez a dátum aztán egy napot kitolódott, október 26-ra) leállítanak minden hulladékszállítást és értesítik a katasztrófavédelmet. Vagyis: innentől nem járnak a kukásautók sehol és semmikor, ha valaki kiteszi a szemetet, jöhet a katasztrófavédelem és neki kell azt elvitetnie központilag kirendelt autókkal (ha ez egyáltalán megoldható).
            A Zöld Híd és annak tulajdonosának, az önkormányzati társulásnak az elnöke, Gémesi György is megkereste az egyes körzetek országgyűlési képviselőit is, de ők nem nagyon reagáltak. Pontosabban Vécsey László, gödöllői képviselő október 15-én a polgármestereknek eljuttatott egy levelet, amelyben korábbi levélváltásáról tájékoztatja a településvezetőket. Ebben Vécsey László, aki már vagy egy évtizede igen rossz viszonyban van gödöllői politikusi ellenlábasával, Gémesi Györggyel, azt írja, hogy a Zöld Híd valójában gazdasági zsarolást folytat a nagy nyilvánosság előtt, mivel a pénzügyi helyzete nem indokolja a hulladékszállítási tevékenység korlátozását. Hozzáteszi, hogy ő szívesen segít, de csak akkor látja értelmét a közbenjárásnak, ha a cég és a társulás leváltja a jelenleg szerinte alkalmatlan vezetőit.
            Emellett bejelentkezett a Jobbik Pest megyei önkormányzatának képviselője, Varga Zoltán Péter is (korábbi országgyűlési képviselőjelölt a Dunakeszi-Csömör körzetben), hogy egyeztető tárgyalásokat kezdeményez a társulás és a kft. vezetőivel.
            Az abszurd helyzet az, hogy pár éve úgy sikerült központosítani a hulladékszállítást, hogy a regionális cégek végzik a szolgáltatást, viszik el a szemetet, de a lakosoktól ők – mármint akik végzik a munkát – szemétdíjat nem kérhetnek, hanem csak az állami kukaholding, amely aztán "apró" késésekkel és kis hezitálás után utalja a lakosoktól beszedett pénzt tovább a szolgáltatóknak, hogy ők aztán ebből rendezhessék a költségeiket (kukásautók üzemanyaga, dolgozók bére stb.). Ez a központi csodacég egy-két évet viszont késett a számlázással a lakosok felé, így bevétele nem nagyon volt, utalni is csak vontatottan utal - na de nem folytatjuk, ezt úgysem érti senki, mi is csak részben. Az viszont biztos, hogy ehhez képest mondjuk az iskolaállamosítást megvalósító Klik (Klebelsberg stb.) óraműpontossággal működő csodaintézménynek tűnhet...
     Itt tartunk most, lehet, hogy hétvégétől leáll a szemétszállítás a településeken, így Csömörön is. Talán pénteken ez el is dől, mindenesetre délelőttre a helyi önkormányzatban (hasonlóan más településekhez) a polgármester, Fábri István és Kulich Gábor zöldhulladék nonprofit kft. ügyvezető válságmegbeszélést tart annak érdekében, hogy vészforgató könyvet dolgozzanak ki arra az esetre, hogy ha bekövetkezik az, amit eddig csak Nápoly utcáin láttunk…
    További részleteket várhatóan pénteken délután tesznek közzé az önkormányzati honlapon.
 

Hozzászólások

"még nem tudjuk" Ez az idén az önkormányzat válasza a lomtalanítás, a szemétszállításra, a zöldhulladék szállításra, a HÉV kérdésre. Kezdem gyanítani, hogy az önkormányzattal nem stimmel valami, ugyanis ezekre a kérdésekre azonnali és határozott választ kell adni. Különben a csömöriek is könnyen kimondják majd ezt három varázsszót amikor a választási kampányban mellé szólít a jelenlegi vezetés.

Tisztelt Dr. Nagy Kázmér! Az önkormányzati társulás - több mint 100 önkormányzatról van szó - azért nem tud egyértelmű választ adni a lomtalanítás-szemétszállítás-zöldhulladék szállítás kérdéseire, mert a Zöld Híd Kft. végzi a közszolgáltatást, az pedig jelenleg pénzügyi gondokkal küzd. A HÉV téma pedig ebben a térségben csak néhány önkormányzatot érint (Kistarcsa, Kerepes, Mogyoród, Gödöllő, Csömör), itt nyilván az állami HÉV-üzemeltető MÁV-HÉV Zrt. (és a minisztérium) a döntéshozó, az önkormányzatoknak nincs beleszólásuk. Úgy véljük, cikkünk megpróbálta a különböző álláspontokat és az ismert véleményeket összegezni, nem akarta azt sugallni, hogy a szóban forgó témákban az állami fenntartót terheli csak a felelősség. Az Ön hozzászólásából azt érezzük, hogy csak az állami oldal hibáit látja, és ebből egy kormánykritikus választói magatartást vizionál. Szerintünk az ügy konkrétabb annál, mint hogy egyből ilyen felelősségeket keressünk, nem szándékunk nagypolitikai vonatkozásokat felvázolni.

A helyzet átmenetileg megoldódott: a katasztrófavédelem vette át az irányítást a településeken, nagyrészt a Zöld Híd kukásautói elkezdték összegyűjteni a szemetet. Az állam-katasztrófavédelem központilag állja a költségeket. Annak érdekében, hogy máshol az országban ne legyen ilyen gond, a központi költségvetésből 26 milliárdot utalt át a nemzeti kukaholdingnak a kormány. A Szerk.

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.