Fürdőtérkép

A régi helyi strand 60-as évekbeli bezárása óta Csömörön nincs természetes vizű fürdőzési lehetőség, de komoly gondba kerülünk akkor is, ha a közelben próbálunk ilyen helyet keresni. Az egyre gyakoribb házi medencék ugyan most már sokak pillanatnyi felfrissülését szolgálják, de úszni azért nem lehet bennük – nem beszélve arról, hogy sokakban feléled a vágy, hogy legalább a nyári hónapokban ne klórozott medencékben, hanem egy tóban vagy folyóban mártózhassanak meg. A kérdést és a térség lehetőségeit megpróbáltuk, ha nem is a teljesség igényével, de viszonylag alaposan körbejárni – immár két nyár tapasztalatai alapján…

A Csömör környéki uszodák és strandok áttekintő térképe. A piktogrammal jelölt uszodákról és strandokról ebben a cikkben, a narancssárga ponttal jelölt játszóterekről játszótérképünkön olvashatnak részletesebb információt. Az uszodák nevéhez kattintsanak a piktogramra!

Csömör

Ugyan már több mint egy évtizede van egy tavunk a Palotai út végében, de ezt pusztán a horgászsport szerelmesei használhatják. A megye talán legszebb és igen gondozotthorgásztavában fürödni nem lehet, ám sokat elárul a csömöriek vízigényéről, hogy már jó ideje a legkedveltebb kirándulási, sétálási célpont, sőt, a kocogók és a kerékpárosok is szívesen futnak, illetve tekernek a partján. Ha minden igaz, az önkormányzat egy éven belül elkezdi a sportpályák mellett egy szabadtéri strand építését.

Csömöri horgásztóA Csömöri horgásztó. Fotó: Csömöri Hírek

Egy ici-pici, kisméretű fedett uszodánk azért van. A Petőfi utcai Delfin uszoda azonban csak mini csoportok, és elsősorban mini emberek, vagyis kisgyerekek, illetve családjuk számára nyújt némi felfrissülést a tikkasztó nyári hónapokban. A csecsemőúszás mellett a nagyobb gyermekek egyéni vagy csoportos úszásoktatáson vehetnek részt. A felnőtt vendégek számára wellness szolgáltatások (jacuzzi, finn és infraszauna, szolárium, masszázs, kozmetika stb.) és aquafittness csoportok állnak rendelkezésre. Az oktatási időn kívül eső délutáni órákban szabadon látogatható az uszoda. (További információ:www.delfinuszoda.hu)

Delfin UszodaA Delfin uszoda medencéje a Petőfi utcában. Fotó: az uszoda honlapjáról

Kistarcsa

A XVI. kerületi uszodák két évvel ezelőtti megnyitásáig az egyetlen viszonylag közeli úszási-fürdési lehetőséget a szomszédos Kistarcsán található 25 méteres feszített víztükrű uszoda jelentette. Itt is lehet szaunázni, illetve masszázs és aquafitness szolgáltatást is nyújt a sátortetős intézmény. A rekreációs lehetőségek mellett azonban élénk és komoly sportélet is zajlik itt: ötéves kortól vállalnak úszásoktatást, de a különféle egyesületek rendszeres edzéseiket és alkalmi versenyeiket is itt tartják: vízipóló, szinkronúszás stb. Nyitva tartás: hétfőtől – péntekig 06 – 22 óra, szombat – vasárnap 10 – 18 óra. A belépődíjak múlt évhez képest 10–20%-kal nőttek: 600 (gyermek), 770 (diák, nyugdíjas) és 1 250 (felnőtt) forint körül változnak attól függően, hogy működik-e a szauna, vagy sem (napközben du. 4 óráig emiatt olcsóbb a belépés:, 550, 610 és 880 forint). Mint minden rendes uszodában, itt is válthatók bérletek, amelyekkel sokat spórolhatunk. Az uszodát bérbe adják különféle rendezvények szervezésére: 12 órára például 165.000 forintért. Egyetlen hiányossága, hogy csak egy minimális kis szabadtéri része van, ahova ki lehet feküdni, napozni. És hát persze megjelenésében nem vetekedhet a XVI. kerületi új uszodákkal sem. (Információ:www.kistarcsa.hu/cikk/sport/uszoda.html)

Budapest, XVI. kerület

A szomszédos kerület igen végletes időket élt meg az elmúlt évtizedekben. A 70-es, 80-as években itt működött az egész térség kedvelt, ám legendásan hidegvízű létesítménye, a Cinkotai strandfürdő. Aztán sok más budapesti, hidegvízű, főleg külvárosi strandhoz hasonlóan ez is bezárt, mára erdőnyi gaz nőtte be a területet. (Erre a sorsra jutott a talán kevesek által ismert, de szintén viszonylag közeli strand Rákoscsabán is.) Bő egy évtizedig lényegében semmilyen fürdési lehetőség nem volt a kerületben. Érdekességképp megemlítendő, hogy itt működött a főváros egyetlen, tornateremmel nem rendelkező gimnáziuma, a Szerb Antal Gimnázium is. Aztán az iskola is tornatermet kapott a kilencvenes években, majd 2008-ban két (!) rendkívül igényes uszodát is átadtak.

Közülük elsőként nyílt meg az Erzsébetligeti uszoda Mátyásföldön, az Újszász úton, amelyről szinte csak jót lehet mondani. Van itt minden: 33 méteres feszített víztükrű medence, gyerekmedence, szauna, pezsgőfürdő és sok egyéb szolgáltatás. A strandérzést nyáron a kinti napozó rész próbálja meg biztosítani, de azért ez mégsem strand… A nyitva tartás a kistarcsai uszodához „igazodva”, igen baráti: hétfőtől péntekig reggel 6-tól este 10 óráig, hétvégén reggel 8-tól este 7 óráig. A belépő viszont már drágább annál: a felnőtt 1 350 Ft 4 órára, a diák és nyugdíjas 830 Ft, a 6 éven aluli gyermekeknek pedig 300 Ft. Sőt, a szaunáért és a pezsgőfürdőért külön kell fizetni, összesen 420 Ft-ot. Van ugyanakkor korán reggel és este kedvezmény felnőtteknek: az egy órás benntartózkodás 830 Ft. December óta kedvezményes családi jegy is kapható. Említést érdemel még az eléggé abszurd öltöző, ahol a női és a férfi szekrények közös helységben vannak, kissé megnehezítve a kényelmes és fesztelen öltözködést… Az új épület egyébként rendkívül igényes kialakítású, nagyrészt fa szerkezetű, hatalmas, ám olykor fölöslegesnek tűnő tömegekkel, a nagyjából egy időben épült csömöri új „csoda” ovihoz hasonló érzéseket keltve: ha a közpénzek elköltéséről van szó, nem ismernek határt sem a pénzosztó szervek, sem a pénzt felhasználó hazai közintézmények…

Mátyásföldi UszodaAz egy éve megnyílt Erzsébet ligeti uszoda Mátyásföldön. Fotó: Csömöri Hírek

A szintén önkormányzati beruházásból épült Rákosszentmihályi uszoda némileg szolidabb, de szintén igényes kialakítású. Valahogy így kellene kinéznie egy uszodának Magyarországon, 2009-ben… Az árak és a szolgáltatások ugyanazok, mint a mátyásföldi létesítményben. Az egyetlen lényeges különbség, hogy a nagy medence nem 33, hanem 25 méter hosszú. (Információ: www.uszodak16.hu)

Mogyoród

Néhány éve a Csömörtől légvonalban két kilométerre található Forma 1-es pálya mellett nyílt meg Magyarország azóta is talán legigényesebbnek számító élményfürdője, azAquaréna. A gyönyörű panorámával rendelkező strandon úszni nem igazán lehet, de nem is ilyen típusú igények kielégítése céljából építették. Az „élmény társadalom” időszakában szinte minden gyerek egyik legnagyobb álma, hogy egy ilyen helyre legalább egyszer eljusson – és látva a napi több ezres tömeget, jelentős részük el is jut. Ám ez igen komoly kiadást jelent az átlag magyar családnak, hiszen a belépők borsosak, még ha múlt év óta alig emelkedtek. A felnőtteknek 5 500 Ft-ot kell fizetniük a teljes napos ott tartózkodásért, nyugdíjasoknak és diákoknak pedig 4 400 Ft-ot. Tíz éves korig 2 700 Ft, 3 évesig pedig ingyen kínálják az extra csúszdákkal, toronyugrási lehetőséggel, sőt, vízi aerobic bemutatókkal tarkított szórakozási lehetőséget. 15 órától jelentős, 30%-os kedvezménnyel lehet belépőt vásárolni, aminek következtében még nagyobb sorok kígyóznak a legnépszerűbb csúszdáknál. (Információ: www.aquarena.hu/hu)

Mogyoródi AquaparkNyári élmények a köbön - a Mogyoródi Aquaréna. Fotó: Csömöri Hírek

Budapest, XIV. kerület, Zugló

A Cinkotai strand megszűnésével szinte egy időben nyitott meg a Bosnyák tér közelében, az Egressy úton a Paskál strandfürdő. Budapest egyik legfiatalabb – a rendszerváltás után épült – strandja május 30-tól augusztus 31-ig hétköznap reggel 10-től este 7 óráig, péntektől vasárnapig reggel 9-től este 8-ig várja a fürödni vágyókat. Keddenként egész nap féláron lehet bejutni csakúgy, mint minden munkanapon délután 5-től.

Az egy nagyobb – részben úszóknak fenntartott – és egy kisebb gyerekmedence mellett viszonylag nagy füves területen lehet napozni akár masszív fa-nyugágyakon is, de van focipálya, fagylaltsziget és persze sok büfé. A korsó Borsodi 450 forint, egy sajtos-tejfölös lángos „már” 500 forintért kapható (ugyanennyiért vállalnak hangosbemondást is…). Jegyárak: 0-6 éves korig ingyenes, 6-14 éves korig a diák/nyugdíjas jegy munkanapon 1000 Ft, munkaszüneti napon 1200 Ft. A felnőttjegy munkanapon 1500 Ft, munkaszüneti napon 1700 Ft. Délutáni kedvezmény munkanapokon (zárás előtt 2 órával): 850 Ft. (Információ: www.termalfurdo.net/index.php?p=egy_furdo&fid=28)

Gödöllő

A szabadtéri strandélményre vágyók részére a fentieknél lényegesen kedvezőbb áron kínál lehetőséget a Gödöllői Egyetemi Strand, amely egy 33 méter hosszú úszómedencével és egy kisebb gyermekmedencével rendelkezik. A strand minden nap 9 és 19 óra között várja a vendégeket, hétköznaponként reggel 6 és 8 óra között viszont kizárólag az úszóké a medence. Hétköznap a felnőttjegy 500, a gyermekjegy 300, a diákjegy (14 éves kortól) 440 forintért válható. A hétvégi tarifák: 600, 350 és 540 forint. A nyugdíjasok egységesen 350 forintot fizetnek. A reggel 6-8-ig érvényes úszójegyért 240 forintot kell fizetni. Bővebb információ: www.szie.hu/node/343)

És akkor most a természetes, vagy majdnem természetes vizekről, hiszen sokak számára mégiscsak ez jelenti az igazi és egyetlen vágyott vízi élményt nyáron…

Veresegyháza

A látványos idegenforgalmi és rekreációs fejlesztésekkel büszkélkedő, immár kisváros Veresegyháza termálfürdővel, házi kis termálmedencékkel, horgásztavakkal is rendelkezik, de itt található az egyik legszínvonalasabb magyarországi egészségügyi intézmény, a Misszió Központ is. Miért ne lenne ezért még egy fürdőtó is a helyieknek és a környékbelieknek? Természetesen van az is. Igaz, klasszikus retro, más megközelítésben: lepukkant szocreál infrastruktúrával és büfékkel, ám homokos parttal, a magyar átlagot megütő víztisztasággal, nagyon szép környezetben, baráti belépő árakkal (tavaly 400 Ft, az esti órákban 250 Ft volt, de idén még nem jártunk ott, honlapjuk meg nincs…). Az otthoni házi mini medencék, a tip-top és klórozott vizű uszodák, a hétvégi tömegiszonyt keltő strandok után-helyett érdemes ide ellátogatni, ha valami (részben) természetközeli élményre is vágyunk…

Veresegyházi StrandA horgásztavak melletti strand Veresegyházán. Fotó: Csömöri Hírek

Fájó szívvel ugyan, de érdemes felhívni a figyelmet a közeli Őrbottyáni tóra, amely a kilencvenes évek elejéig az egész térség legkedveltebb fürdőhelye volt nyáron, a cinkotai strandhoz hasonlóan nagyon sok csömöri család kedvelt célpontja, sőt helyi fiatalok gyakran jártak ide éjszakai fürdőzésre is. Aztán hirtelen az egészet horgásztóvá alakították, kitiltva a fürdőzőket. Ha a csömöri horgásztavat is hozzágondoljuk a történethez, akkor kissé lakonikusan jegyezzük meg: biztos fontos és értelmes dolog hatalmas vízfelületeket létrehozni és fenntartani azért, hogy naponta átlagosan egy-két tucat ember horgásszon olyan vízben, amibe direkt azért telepítenek halakat, hogy ezen attraktív tevékenységet végző emberek számára némi sikerélményt szerezzenek, de azért a mozogni, kikapcsolódni és természetes környezetben idejüket más tevékenységgel eltölteni vágyó, legalább ilyen népes embercsoportra is kellene gondolni néha… (Ez utóbbi megjegyzést természetesen a Csömöri Hírek szerkesztőségének nem a közismert horgász-megszállott tagja írta bele a cikkbe.)

Domonyvölgy

A régi 3-as úton haladva, Gödöllő-Máriabesnyő után, mintegy húsz kilométerre található Csömörtől Domonvölgy. A néhány éve még igen lepukkant fürdőhely mára igen megváltozott, és előnyére. Az első tó mellett alakították ki a strandot és szabadidőparkot, mely szinte a tengerpart hangulatát idézi (D-Beach strand és park). A sekély vizű, homokos partszakasz kisgyermekes családok részére is kitűnően alkalmas strandolásra, pihenésre. Igaz, ott jártunkkor kissé bizarr állapotúnak tűnt a víz, de valószínűleg ez csak a hétvégi tömegnek volt betudható. Aki teheti, inkább hétköznap látogasson el ide, így elkerülheti a hétvégi tömeget és az árak is lényegesen kedvezőbbek. A strand területén több büfé, mellette pedig kellemes kis halászcsárda üzemel. Nyitvatartás: minden nap 9-20 óráig. Jegyárak: hétfőtől péntekig 900 Ft, 13 óra után csak 600 Ft. Szombat és vasárnap 1200 Ft, 13 óra után 800 Ft. 0-6 éves korig nincs belépő, 6-14 éves kor között, valamint nyugdíjasoknak és helyi lakosoknak olcsóbb. Ha délután 1-től érkezünk, a belépő árának egyharmadát megspórolhatjuk. (Információ: www.xn--domonyvlgy-kcb.hu/d-beach.html)

Domonyvölgyi StrandKis tengerparti hangulat Domonvölgyben. Fotó: Csömöri Hírek

Fót

A Csömörrel (igaz, csak szántóföldek szintjén) szomszédos Fóton is van egy fürdőtó, eredetileg hasonló adottságokkal, mint a veresegyházi. Sőt, a természeti környezet, a Fóti-Somlyóval még talán szebb is. A fürdést viszont itt mégsem igazán javasoljuk, mert iszonyúan elhanyagolt, szemetes, koszos a tó strand része, a romos pénztárépület és egyéb „infrastrukturális” létesítmények látványa is lehangoló. Egyedül a tóparti vendéglő kölcsönöz némi kellemes hangulatot. Illetve pontosítsunk: „természetesen” a tó horgászok részére fenntartott része kulturált, a kijelölt funkciójának megfelelő környezetet mutat és hangulatot áraszt…

Gyömrő

Olvasóink javaslatára vettük fel a környékbeli fürdőlistára az M0-son néhány perc alatt elérhető Gyömrői Tófürdőt, amely településünkről mintegy fél órás autózással érhető el, de akár egy hosszabb, egy napos kerékpártúra keretében is meglátogatható. A hajdan volt patinás fürdő néhány éve éledt fel poraiból, amikor a Gyömrő 2000 Kör lokálpatrióta kör a városvezetéssel karöltve újjávarázsolta a település büszkeségét. Megkapó látványt nyújt a mélyen fekvő tó a körülötte kialakított, századelős hangulatot idéző sétánnyal. A víz minőségét és az időjárást az igényesen kialakított honlaponhttp://www.gyomrotofurdo.hu tekinthetjük meg, ahol számos aktuális programról tájékozódhatunk. A tófürdő egyúttal közparkként is funkcionál, a város egyik legfontosabb kulturális, közösségi helye. Jegyárak: felnőtt 800, gyerek/nyugdíjas 500 forint, délután 3 óra után felnőtt 500, gyerek/nyugdíjas 300 forint.

Ugyancsak Gyömrőn van a Harmónia uszoda (Pál Mihály u. 4., nyitva kedd, csütörtök, szombat, http://www.harmonia-k.hu/index.php?modul_id=60), amely egyszersmind a helyi ún. „idősek falvának” gyógyközpontjaként is működik, számos gyógyszolgáltatással, masszázzsal, pezsgőfürdővel, szaunával. Másfél órás „úszójegy” 750 forint, három órás felnőtt jegy 970 forint, egész napos felnőtt jegy 1260 forint; három órás gyermekjegy 750, egész napos 950 forint.

Göd

Ugyancsak olvasóink javasolták az M0-son majd a 2-es főúton fél óra alatt elérhető gödi termálstrandot: http://www.termalfurdo.net/index.php?p=egy_furdo&fid=111, ahol a négy melegvizű medence mellett úszómedence is működik. Belépődíj felnőtteknek 950, diákoknak és nyugdíjasoknak 550 forint, de délután 5-től 8-ig ez csökken. Hogy pontosan mennyivel, azt nem tudjuk: aki arra jár, értesítsen bennünket.

És végül, de nem utolsósorban, sőt…

a Duna

Sokakban talán még nem tudatosult, de az M0-s körgyűrű átadásával a csömöriek számára hirtelen nagyon gyorsan elérhetővé vált Európa és Magyarország legnagyobb folyója, a Duna, ráadásul egy olyan ponton, ami nagyon közel van hazánk talán leggyönyörűbb részéhez, a Dunakanyarhoz! A falu központjától 23 kilométer, és normál sebességgel haladva immár csak 23 perc (!) Dunakeszi csodálatosan szép sétánya a Duna partján. Itt nem csak hangulatos büfék, vendéglők, fagylaltárusok és a szemközti Szentendrei szigetre átvivő, félóránként járó komp van, hanem fürdési lehetőség is. Igaz, a Pest megyei ÁNTSZ olykor közzéteszi, hogy nem ajánlott fürödni a Duna megyei szakaszán, na de hát!…
2019-ben egy igen komoly fejlesztés eredményeként viszont Dunakeszin kijelölt strandot hoztak létre a Duna-parton, a kedvelt sétány résznél.

Dunakeszi StrandFelsőgöd magasságában, a gát innenső…Dunakeszi Strand-Büfé…és túlsó oldalán. Fotó: Csömöri Hírek

Szóval tessék választani az augusztusi nyár, és a várhatóan még hosszúra nyúló szeptemberi nyár fürdési lehetőségei közül! Ha Csömörön még nem is (talán egy év múlva), de a környéken azért van hova menni…