Geotermikus energia után kutatnak Csömörön

Márciusban hatalmas, látványos mérő autó járta a település egyes utcáit, az útvonalon mellette, földbe szúrva narancssárga kis mérő műszereket lehetett látni.
 

Az ún. szeizmikus méréseket a Procter & Gamble csömöri gyára megbízásából végezte a Mannvit Kft., illetve és a Geomega Kft. A szakemberek abban bíznak, hogy a település alatti, két kilométer mélyen fekvő földrétegekből termálvíz nyerhető ki, amely egyrészt a gyár számára biztosíthat megújuló energiát, másrészt a településsel együttműködve a „visszasajtolás” eredményeként a közintézmények is részesülhetnek az így nyert energiából. A kutatási és fúrási joggal rendelkező cég ezért a helyi önkormányzattal is szándéknyilatkozatot írt alá a későbbi együttműködésre.
               Információink szerint, és erről nyilvánosan elérhető adatbázisok is szólnak, az állam már az 1960-es években végzett kutató fúrásokat a településen és környékén. Akkor kőolaj után kutattak, de nem jártak sok sikerrel. Ezen mérésekre is alapozva a szakértők sokáig úgy vélték, hogy ugyan jó eséllyel van termálvíz errefelé, de nagyon mélyen, aminek felszínre hozatala nem túl gazdaságos. Ezt erősítette az a fúrás is, amit Gödöllő-Kerepes közötti területen végeztek kb. egy évtizede a 3-as főút közelében. Az utóbbi időszak energiaválsága azonban arra készteti a nagyobb termelő vállalatokat és az önkormányzatokat is, hogy akár komolyabb befektetéssel próbáljanak hosszú távon fenntartható, lehetőleg környezetbarát technológiában gondolkodni.
               A geotermikus fúrások mellett az önkormányzat kijelölte azokat a másra nem igen használható, összefüggő ingatlanokat is az ipari övezetben, ahol szintén a fenntartható települési működést segítő napelemparkokat lehet majd létrehozni.
(Képünkön a szeizmikus méréseket végző gépjármű a kivitelező cégtől kapott fotón.)

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.