Hurrá, autómentes nap!

Pénteken megtartották az első tavaszi autómentes napot az iskolásoknak: „természetesen” nagy létszámmal, hiszen a csömöri gyerekek szeretik ezt az akciót.

Ma úgy nézett ki ismét az iskola környéke, mint ahogy kellene: gyerekek barátaikkal, osztálytársaikkal bandukoltak a suliba, sokan kerékpárral vagy rollerrel „hasítottak” a Major út, Hunyadi út, Petőfi utca környékén - nem pedig sokszáz négykerekű dobozból pattantak ki a gyerkőcök a suli bejáratától 48 centiméterre, ahogy egy átlagos napon szokott….
A gyerekek nagy többsége ugyanis szívesen jár(na) gyalog, kerékpárral, rollerrel, busszal stb. az iskolába, de hogy miért nem teszik? Na, erről nem bocsátkozunk hosszas eszmefuttatásba, mert felrobbanna a helyi közösségi média…
A lényeg, hogy a havonta megszervezett önkormányzati akció ismét igen sikeres volt, többszáz gyermek állt sorba a standoknál, hogy az osztályok közötti verseny részeként az osztálya nevét bediktálja, cserében pedig egy müzli szeletet és matricát is zsebre vághasson. Azt is fontos megemlíteni, hogy hétről-hétre egyértelműen nő a kerékpárral, rollerrel vagy gyalog iskolába járók aránya, amihez az ezt népszerűsítő autómentes napok is hozzájárulhatnak.

A korábbi évekhez hasonlóan tavasszal ismét számos környezettudatos akció lesz a településen, melyet a civil önkormányzat sok együttműködő intézménnyel, szervezettel, közösséggel együtt szervez: Föld napja, tankertes bemutatók, fa- és virágültetés, faluszépítési akciók, egynyári virágosztás, utcaszépségverseny, virágláda örökbefogadás stb.
Ehhez kapcsolódik az évtizedes helyi lehetőség, az ingyenes lakossági sitt gyűjtési akció, továbbá a szelektív kuka akció.
Az elmúlt hetekben lezajlott külterületi civil szemétszedésben pedig tizennégy civil közösség, intézmény, egyházi csoport vett részt.
Külön említést érdemel a helyi specialitásnak számító, minden év május első felében megrendezésre kerülő Boglárka gyalogos helyismereti túra, illetve a júniusi vadvirág túra.

Ennek a programsorozatnak volt része a tavasz civil szemétszedés is, melynek kezdeményezője másfél évtizede a Csömöri Civil Egyesület volt.
(Fotó: Csömöri Hírek)

 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.