„A bizalom kötelez: indulok a polgármester választáson!”

Októberben ismét önkormányzati választások lesznek. Fábri István polgármesterrel, a Csömöri Civil Egyesület elnökével beszélgettünk az elmúlt négy évről, az elért eredményekről, aktuális kérdésekről és a jövő terveiről.

(A képen középen Fábri István az egy évvel ezelőtti kistérségi kerékpáros körtúrán isaszegi, péceli, kerepesi, nagytarcsai és Bp. XVII. kerületi önkormányzati vezetők társaságában.)

– Tisztelt Polgármester Úr! Először egy rövid, ám lényeges kérdés: indul-e a választáson ősszel?
– Igen. Természetesen most is, mint eddig mindig, pártoktól teljesen függetlenül, egyesületi jelöltként, csak „csömöri színekben” indulok. Erre köteleznek az eredmények, a felém és a képviselőtársaim felé megnyilvánuló bizalom, továbbá az elindított fejlesztések és a terveink. Úgy érzem, hogy mindenki látja a pozitív folyamatokat, a nyilvánvaló eredményeket senki nem vonja kétségbe, még akkor sem, ha természetesen megfogalmazódnak kritikák, más javaslatok, amelyekre érdemes odafigyelni. Csömör látványosan fejlődik, amit az egész térségben elismernek. Mindezt úgy értük el, hogy egyrészt építettünk a korábbi időszak eredményeire, vagyis ami korábban jó volt, azt megőriztük; másrészt markáns és új irányvonalat is adtunk a falu fejlődésének.
 
– Mit ért új irányvonalon?
– Három területet emelnék ki: a falukép javítását, a közlekedésbiztonsági, illetve a közösségi fejlesztéseket.
A leglátványosabb változás, hogy rövid idő alatt megszépült a falu. A főútjaink rendezettek lettek, az intézmények, a templomok, a boltok környéke kulturált külsőt kapott, számos új parkolóhely létesült.
Határozott lépéseket tettünk a közlekedésbiztonság erősítése felé: tizenkét kivilágított gyalogátkelőhelyet építettünk, az iskola és az óvoda környékén lelassítottuk az autókat, sebességmérő berendezéseket helyeztünk ki, elkezdtük a kerékpárutak építését.
Ugyanilyen fontosak és szembeszökőek a közösségi fejlesztéseink. Megdupláztuk a játszóterek, a parkok számát, új településrészi alközpontokat hoztunk létre ott is, ahol korábban egyáltalán nem voltak közösségi terek. A művelődési házat, a sportcsarnokot és az oktatási-nevelési intézményeinket folyamatosan bővítjük és felújítjuk. Nagyon sok új és gyorsan népszerűvé vált közösségi programot indítottunk el, illetve adtunk helyet intézményi-szervezeti kezdeményezéseknek: bringafesztivál, fúvóstalálkozó, sportnapok, természetjáró teljesítmény túra, ádventi gyertyagyújtás, hagyományőrző regionális találkozó, bolhapiac és termelői piac stb.
 
– Sokan kérdezik, hogy honnan van minderre pénz?
– Mindent saját erőből valósítunk meg. A jelentős iparűzési adóbevételek, a takarékos gazdálkodás és a vállalkozások valódi versenyeztetése együtt teszik ezt lehetővé. Ezenkívül sikerült elnyernünk néhány fontos pályázatot is. Kezdettől alapelvünk, hogy nem veszünk fel hitelt, mi nem fogjuk eladósítani a falut! Sőt, két év alatt úgy rendeztük át a költségvetésünket, hogy tudjuk törleszteni a korábban felhalmozott jelentős, közel kétmilliárdos adósságot és mellette folyamatosan fejleszteni is tudjunk. Visszafizettünk több mint 400 millió forint megörökölt hitelt. A fennmaradó részt az állam átvállalta, ami újabb lehetőséget teremtett számunkra a jövőben, annak ellenére, hogy sok elvonás is sújt minket: SZJA és gépjárműadó elvétele, hulladéklerakási díjak többszörösére emelkedése.
 
– Bár nem értük még el a 10 ezer fős lakosságszámot, ahol kötelezően választási körzeteket kellene létrehozni, mégis szó volt arról, hogy a nagyközségben lesznek körzetfelelősök.
– E téren a tervezetthez képest sajnos később, de sikerült fontos lépéseket tennünk. Felosztottuk a falut a képviselők között, így most már van minden településrésznek külön felelőse. Remélem, ennek eredményeit egyre többen fogják érzékelni.


A képviselők tájékoztatása is kimelt fontosságú 2010 ősze óta: minden testületi ülés előtt polgármesteri írásos tájékoztatót kapnak a kezükbe a képviselők a két ülés közötti fontosabb eseményekről, önkormányzati intézkedésekről.

– A következő ciklusban miben változtatna a korábbi gyakorlaton?
– Azt hiszem, hogy a környéken sehol nem sikerült ennyire bevonni a lakosságot a település ügyeibe, mint Csömörön: többek között külön településrészi fórumokat, településfejlesztési vitafórumokat, beruházások előtti folyamatos egyeztetéseket tartottunk, közvélemény-kutatásokat végeztünk Amiben azonban mindenképpen nagyobb hatékonyságot kell elérnünk, az az egyéni panaszok kezelése. 2010 őszén nagyon-nagyon sok, hosszú éve húzódó személyes ügy zúdult ránk, mindenki azonnali megoldást várt tőlünk. Ennyi panaszt, szomszédok közötti vitát, birtokháborítási ügyet, házak előtti kisebb útjavítást, csapadékvíz-elvezetési problémát stb. persze nem lehet azonnal megoldani, ám igaz, hogy gyakran a mi részünkről is döcögős volt az ügyintézés.

– Néhány aktuális témáról is kérdeznénk! Mi a helyzet a bányarekultivációval?
– Jelenleg áll az ügy, mert egy-két kérdésben vitánk van a fővárossal. Mindenki megnyugodhat azonban: a szerződésben kikötöttük, hogy csak a lakosok támogatásával, közmeghallgatás után kerülhet sor a falutól távol lévő bányagödör betöltésére. A remélt bevételtől függetlenül is tudunk azonban fejleszteni, minden tervünket megvalósítjuk, döntően saját forrásból.
 
– A lakosság, különösen a fiatalok örömmel fogadták azt a térségben egyedülálló fejlesztést, hogy minden nagyobb közparkban ingyenes lesz az internet elérés a településen. Mennyibe kerül az önkormányzatnak a szabad wifi használata?
– Az egyszeri beruházásra másfél millió forintot, az éves költségekre kb. félmillió forintot áldozunk. A gyors információszerzés, hatékony tájékozódás egyre fontosabb mindenki számára.
 
– A fiatal generációk segítése különös hangsúlyt kapott a civil önkormányzat programjában…
– Valóban. Nem véletlen, hogy azon kevés települések közé tartozunk, ahol az önkormányzat vállalta az általános és a zeneiskola működtetését. A csömöri fiatalok előrejutásának támogatása az iskola fejlesztésén, a későbbiekben helyi finanszírozású középiskolai, egyetemi ösztöndíjakon, a nyelvtanulás kiemelt támogatásán keresztül a legfontosabb vállalt feladatunk.
 
– Mikor készül el a szabadtéri sportközpont?
– Szeptember végén már minden csömöri iskolás, illetve felnőtt birtokba veheti az atlétikai, a futball- és a teniszpályákat, illetve a kondicionáló parkot.
 
– Hogyan képzeli el Csömört öt év múlva?
– Ha bizalmat kapunk ismét, biztos, hogy még ennél is szebb és biztonságosabb faluban élhetünk. Lesz új, színvonalas egészségügyi központunk, a pályázati lehetőségektől függően pedig bölcsődénk is. A következő ciklusban kiemelt feladatként kezeljük a temető bővítését, ahol helyet kap majd egy új ravatalozó. Bővítjük a nemsokára elkészülő szabadtéri sportközpontot egy úszómedencével. A jelenleginél is több közösségi tér, illetve program tovább erősíti majd bennünk azt a jó érzést, hogy Csömör igazi otthona minden itt élő polgárnak.


A Kálvária erdő megóvása a tarvágásoktól a civil szervezetek egyik legfontosabb közös követelése volt. A civil önkormányzat az erdő megvásárlásával biztosította, hogy a Kálvária megmaradhasson a faluközösségnek.
 

Hozzászólások

azért természetesen van egy kőr, akiknek semmi nem jó ami az elmúlt 4 évben történt, és minden úgy szar, ahogy van. bízom benne, hogy az objektív helyzet értékeléssel bíró csömöriek továbbra is jelentős többségben vannak, és maradnak is, mert a "helyzet" fokozódni fog, ennek jelei már jól látszanak.

Kommentek gyöngyszeme a fenti hozzászólás – természetesen átvitt értelemben. A nyelvi igénytelenség, a helyesírási, mondatszerkesztési és szóhasználati hibák, a szalonképtelen kifejezések kimeríthetetlen tárháza. A tartalomhoz forma is kell(ene): egy ilyen fokú igénytelenséggel megírt „védőbeszéd”, még ha oly kedvező véleményt fogalmaz is meg, inkább kínos a jelenlegi vezetés számára, semmint hízelgő. Igazán nem szeretnék bántó lenni, de meglátásom szerint a szóban forgó bejegyzés eklatánsan példázza, hogy körülbelül hol helyezkedik el az a „kör”, amelynek minden nagyon szép, minden nagyon jó, és amely mindennel nagyon meg van elégedve.

Örülök, hogy kiakadtál Anonymus. Ezek szerint talált.:)

Tisztelt hozzászólók! Szerkesztőségünkön belül is vita van a kommentelés moderálásából; némelyikünk nem szeretne teret engedni a hazai kommentelési szokások sajnálatos jellegének, ti. hogy a cikk témája, vagy akár az újságíró(!) stílusa, hangvétele, helyesírása helyett a kommentelők egymást, vagy a vélhetően a "másik oldalon" állókat sértegetik, érvek helyett egymást oktatják ki, sőt olykor egészen komoly személyeskedő, rágalmazó, becsületsértő véleményeket fogalmaznak meg... Szerkesztőségünk másik része azon az állásponton van, hogy egyáltalán nem szabad moderálni. Nos, nem feltétlenül szeretnénk, ezért csak szépen kérjük a Tisztelt Olvasókat, akár a Csömöri Civil Egyesület létével, tevékenységével, támogatottjaival szimpatizáló, akár azokat kritizáló véleményeket fogalmaznak meg, tegyék mindig az adott témára vonatkoztatva! Biztosak vagyunk benne, hogy elég sok minden konkrét dolog történik a községben, amiről tudunk itt is kulturáltan véleményeket ütköztetni... Köszönettel: A Szerk.

Aha ez mind szép és jó, de mi van az Ófaluval? Persze, hogy semmi. Az Erzsébet utca katasztrófa!!! Inkább az Árpád utcát használja mindenki, nem is értem miért. Az Erzsébet utcában a középső bukkanót úgy elméretezték, hogy egyes autókkal alig lehet átmenni rajta. És akkor arról már nem is beszélek, hogy az már nem is út, hanem foltozás. Meg se lehetne mondani, hogy hol van az eredeti aszfaltozás. A híd azon oldalán, amelyik Kistarcsa felé megy, van egy "felgyűrődés", ami miatt ki kell térni a bal oldalra. A Szent László-Mária utca-Kálvária utca megcsinálása legalább 20 éve ígérgetve van. Azóta is csinálják...A bicikliseknek meg mindent hülyeséget megépítenek. Hihetetlen, hogy 2014-ben még van olyan út egy ekkora községben, ami nincs leaszfaltozva.

Biciklisek márpedig nincsenek :-) Mindenki azzal közlekedik amit maga választ. Rossz lehet identitásunkkal összeegyeztetni az autót és leszűkíteni a világot. Meglepően jó Csömörön elmenni a boltba bicajjal!

Csak egy halk kérdés! Ha újra lenne aszfaltozva az Erzsébet utca és mondjuk, hogy a mostani helyett dupla olyan gyorsan száguldoznának a járművek, akkor mi lenne a baj forrása? Ez nem azt jelenti, hogy jó az az út, úgy ahogyan van. Én úgy hallottam, hogy az említett három utca tervezése folyamatban van. Láttam, amikor ott voltak felmérni. Tudok olyan utcát a faluban, ahol több mint 60 év laknak és a mai napig nincs aszfaltos utca, csak a terv, hogy majd lesz. De ez a képviselő testület legalább megtervezteti, hogyha lesz forrás, akkor meglehessen építeni. Mit csinált ezekkel az utcákkal az előző polgármester 20 éven keresztül? Semmit!

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.