Elindult a kampány – mindössze 20 jelölttel

Augusztus 24-én, szombaton a települési önkormányzati polgármester- és képviselőjelöltek kikérték az ajánlóíveiket a Helyi Választási Irodánál. Összesen 2 polgármesterjelölt és 18 képviselőjelölt szeretne indulni a választáson Csömörön. Íme, egy kis összeállítás!

 

Az idei választáshoz hasonlóan 1998-ban, 2002-ben és 2014-ben is mindössze két polgármesterjelölt szállt ringbe a településvezetői posztért (mindháromszor a regnáló polgármester nyert). A képviselőjelöltek száma viszont 1990 óta folyamatosan csökken: a rendszerváltáskor 40 fő, idén már csak 18 fő indul a képviselői helyekért (2014-ben 20 képviselőjelölt volt). A legutolsó választáshoz hasonlóan azonban idén is két nagy csapat, a civil egyesületi és a fideszes verseng egymással, kiegészülve két teljesen független jelölttel.

 

Csömöri Civil Egyesület

A jelenleg az önkormányzatban abszolút többségben lévő civil egyesületi képviselők jelentős része ismét ringbe száll a választáson. Sőt, a 6 jelenlegi testületi tagon kívül a másik 3 induló is bizottsági vagy szakértői munkát végez az önkormányzatnál. A Csömöri Civil Egyesület csapatában mindenki hivatalosan is egyesületi jelölt, így 9 fővel a legnagyobb helyi jelöltállító szervezet lett az egyesület.

Fábri István polgármester 2010 óta vezeti a települést, mindkét választáson nagy fölénnyel, 60% fölötti eredménnyel nyert. Fábri korábban két alkalommal képviselő is volt az önkormányzatban.

Tormay-Lesták Mária oktatási és ifjúsági ügyekért felelős alpolgármester 2014-ben a legtöbb szavazatot kapott képviselő lett, második ciklusát is megkezdve ezzel. Ismét indul Eigler Tamás pénzügyi bizottsági elnök, beruházási tanácsnok és Pásztor Sándor ügyrendi, sport és közbiztonsági bizottsági elnök, akik 2010 óta tagjai az önkormányzatnak. Tihanyi Ferenc sportért felelős képviselő, településfejlesztési és környezetvédelmi bizottsági elnök már négy alkalommal nyerte el a választók bizalmát. Szántóné Hermányos Mária 2014 óta képviselő, a Népjóléti és Kulturális Bizottság elnöke, egy éve lényegében ő vezeti az önkormányzat legnagyobb bizottságát. Rajnai Henrik 2014-ben a helyi FIDESZ elnökét is megelőzte a választáson, bár lemaradt a mandátum szerzésről, jelenleg a pénzügyi, ellenző és vállalkozói bizottság külső tagja. Onhausz Erzsébet 2010 előtt a környezetvédelmi bizottság külső tagjaként, most a tervtanács szakértőjeként dolgozik. Sipos Tamás egy ideje az ügyrendi, sport és közbiztonsági bizottság külső tagjaként tevékenykedik.

 

FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség

2010-ben teljes jelöltlistával indult a kormánypárt helyi szervezete, ám közülük senki nem jutott be a testületbe. 2014-ben hivatalosan egy jelöltjük sem volt, de egy teljes csapatot támogattak, közülük egy fő szerzett mandátumot (dr. Hülitzer Katinka, ő most nem indul a választáson). Idén vegyes formációban próbálkoznak, ugyanis a 9 jelölt közül 2 független jelöltként, a FIDESZ hivatalos támogatásával indul. Az összes jelölt közül mindössze egy jelöltnek van tapasztalata az önkormányzati munkában.

A polgármesterjelölt Bánhidi Balázs Béla, aki múlt év ősszel még budapesti lakosként lett a kormánypárt helyi szervezetének második embere. Képviselőjelöltként indul Baczkó Márk (aki az öccse a helyi FIDESZ elnökének, Baczkó Norbertnek, és aki két korábbi sikertelen próbálkozás után idén már nem indul a választáson.). További jelöltek: Varga-Süveges Andrea, az iskolai szülői munkaközösség elnöke, Deák Ferenc ingatlanközvetítő, a helyi református gyülekezet gondnoka, Gombás Vilmos, a római katolikus egyházközség akolitusa, Lukács Kéméndi Ágnes, a helyi óvoda korábbi igazgatója, aki jelenleg egy szomszédos településen óvónőként dolgozik és Csányi István, a Mi Kis Falunk Közéleti Egyesület elnöke.

A két, formálisan függetlenként, de a FIDESZ csapatában induló jelölt egyike Boross Jenő vendéglős, aki 2010-ben a civilek támogatásával lett képviselő, és a népjóléti és pénzügyi bizottság tagja volt. 2013-ban lemondott a mandátumáról és visszaadta képviselői megbízatását, amire 1990, a rendszerváltás óta nem volt példa a csömöri önkormányzatban. A másik FIDESZ-támogatott, formálisan független jelölt Takó Csaba, Boross Jenő veje. Takó, aki a helyi futsal egyesület elnöke, állandó lakcíme szerint Budapest IV. kerületi lakos.

 

Két független jelölt indul még a választáson. Egyikük Kovács Tamás Mihály, a Galaktika folyóirat tudományos szerkesztője, az egyik legnagyobb helyi közösségi oldal moderátora. A másik független induló Lefánti Oszkár, több éve a Csömöri Községgondnokság munkatársa.

 

Október 13-án szlovák és német nemzetiségi önkormányzati képviselőket is választanak a magukat külön nemzetiségként is regisztráló csömöri polgárok. Eddig csak a szlovák jelöltek kérték ki az ajánlóíveket, ha a német jelöltek is regisztrálják magukat, a nemzetiségi indulókról is közzé tesszük összeállításunkat.

Hozzászólások

Három jó szándékú javítási javaslat: Helyesen: - FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség - Lukács-Kéméndi Ágnes - Mi Kis Falunk Közéleti Egyesület

Köszönjük a helyesbítéseket, javítottuk. Lukács Kéméndi Ágnes korábban, 2002-ben Lukács László Nándorné névvel szerepelt a szavazólapon, amikor a Demokrata Kör Egyesület jelöltjeként az összesen 35 induló közül a 29. helyet szerezte meg. A pontatlanságokért elnézését kérünk! Egyelőre máshol még nem jelentek meg a jelöltek nevei, örülünk, hogy elsőként tájékoztattuk az Olvasókat. A Szerkesztőség

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.