Kiváló minőségű csömöri sportpályák

Az utóbbi időben egyre többen, és egyre jobb minőségű pályákon sportolnak a csömöriek.
 
A szabadtéri sportközpont 2014 őszi megnyitása után el kellett telnie némi időnek, amíg a pályák állapota megfelelő lett. A focipályát 70%-os pályázati támogatással, az atlétikai pályát és a teniszpályákat önerőből építtette meg az önkormányzat. Annak idején Tormay-Lesták Mária alpolgármester javaslatára a képviselők csak azzal a feltétellel támogatták az élőfüves futballpálya építésére vonatkozó polgármesteri előterjesztést, ha egyúttal a csömöri iskolások és a szabadidejükben sportoló helyi polgárok számára atlétikai pálya és teniszpálya is épül. Ha valaki kilátogat mostanában a pályákhoz, az megbizonyosodhat róla, hogy ez a döntés valódi igények kielégítését szolgálta: nem csak az iskolások testnevelési óráinak kedvelt terepe a futballpálya és környéke, hanem nagyon sokan járnak rendszeresen futni, kocogni a salakpályára, erősíteni a kondi parkba, az utóbbi időben pedig a teniszpálya is szinte mindig foglalt.
            Ez a cikk viszont elsősorban azért íródott, hogy felhívja a figyelmet arra az örömteli tényre, hogy a sok munka eredményeként a pályák minősége most már kiváló. Ez pedig a nonprofit sport kft. munkatársainak az érdeme, akik ugyanannyian vannak, mint négy évvel ezelőtt, de nap mint azon dolgoznak, hogy a futásra talán legalkalmasabbnak számító salakos pálya a lehető legsimább legyen, a mindig nagyon kényes teniszpálya szinte tökéletes feltételeket nyújtson az azt bérbe vevőknek, és persze a füves pálya is közelítsen a biliárdasztal jelleghez, ami jóval magasabb szintű bajnoki mérkőzésekre is alkalmas tud lenni, mint a jelenlegi megyekettő. A dolgozók munkáját segítik az utóbbi időben szintén részben pályázati pénzből beszerzett profi karbantartó gépek is. A sportolók komfortját növelte néhány kisebb fejlesztés, a faluban megszokott ivó kutak és kerékpártárolók telepítése, padok és napernyők elhelyezése is.
            Ha már a pályák talajánál tartunk: a sportcsarnok parketta felújítására pár éve nagyon sokat költöttek, amivel a csömöri csarnok nagyon jó hírnévnek örvend: a kézilabdások, kispályás focisták, futsalosok többsége esküszik rá, hogy a fa parketta a lehető legjobb a sportolásra. A kinti kispályán a régi műfü lecserélése viszont megosztotta a közvéleményt, mert ha nem beltéren használatos cipőben mennek rá, akkor esős időben nagyon csúszik. Valószínűleg azonban rövid időn belül befedik a pályát, így remélhetőleg ez már nem lesz probléma.
            Összességében elmondhatjuk, hogy jó érzés kimenni a Csömöri Szabadtéri Sportközpontba, mert az ott dolgozók a lehető legtöbbet hozzák ki a lehetőségekből, nagyon jó minőségű pályákon futhatunk, kocoghatunk, teniszezhetünk, focizhatunk.
 

Hozzászólások

Tisztelettel - és mielőtt bárki azt hinné, hogy csak okoskodom, "kibicelek", gyorsan hozzáteszem: saját tapasztalatból - pontosítanám a cikk kinti műanyag-borítású pályával kapcsolatos megállapítását. Ez a talaj - szabadtéren és fedetlenül - már a legminimálisabb nedvesség megjelenése (páralecsapódás, harmat, köd, stb., még csak eső vagy hó sem kell hozzá!) esetén is teljességgel alkalmatlan bárminemű sportolásra - hacsak a csúszkálást nem számítjuk a sportok közé. A "beltéren használatos cipő" (teremcipő) pedig ilyen helyzetben - ugyanúgy, ahogy a teremben nedvessé váló pálya is csúszik - csak súlyosbítja a helyzetet, miután a sima talp csak még jobban csúszik, mint a műfüves "hernyó", vagy az élőfüves "stoplis" tenné. Ami pedig a pálya befedését illeti: éppen ideje volt már meghozni ezt a döntést! Egyébként úgy jómagam, mint jó néhányan olyanok, akik hozzám hasonlóan az eredeti műfüves pálya átadása óta azt is, és utódját, a jelenlegi műanyag borításút is aktívan használják, több alkalommal szorgalmaztuk már a befedést. (Hogy miért, azt a fentiek, valamint az őszi-téli-tavaszi "időjárási viszontagságok" ismeretében felesleges is lenne ecsetelni. Elég csak a több edzésidőre, valamint a bevételt jelentő bérbeadásra gondolni - ismerve a csarnok kihasználtságának mértékét.) Az illetékesek eddig mindig elvetették az ötletet - kíváncsi lennék, mitől változott meg most a hozzáállásuk...?

Tisztelt Rédei János, köszönjük hozzászólását! A témával kapcsolatban megkerestük a két legilletékesebbeket, a sport kft. ügyvezetőjét és a polgármestert, reagáljanak az Ön megjegyzéseire. Íme a válaszok. Válé Flórián, a Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. ügyvezetője: „A korábbi műfüves borításon csak focizni lehetett, az új borításon ellenben több sportágat is lehet űzni: röplabdára, kézilabdára, kosárlabdára és labdarúgásra egyaránt alkalmas. A pálya talaja (altalaja és borítása) kifejezetten ízületkímélő, ami nagyon fontos szempont volt, mivel a pályát főleg gyerekek használják (testnevelés órákon és edzéseken). Az elmúlt hónapban nálunk tett látogatásakor a Pest Megyei Labdarúgó Szövet elnöke, aki elismeréssel szólt a pályáról. Ami a korlátozott használatot illeti, valóban nem 12 hónapos és késő ősztől kora tavaszig nem is 24 órás. A testnevelés órák és az utánpótlásedzések azonban akkor is megtarthatók rajta, ha nem esik az eső, és elsősorban erre lett kitalálva, megépítve. Ugyanúgy nem, mint pl. a szabadtéri teniszpályák vagy az élőfüves labdarúgó pályá(n)k. Ezek idényjellegűek és használatuk minden esetben függ az időjárási körülményektől. A korábbi műfüves pályát sem használták esőben és télen. Halkan jegyzem meg, hogy a bitumenes pályán bármikor lehet(ne) focizni sötétedésig, az nem csúszik a párától, fizetni sem kell érte, mégsem szerveződnek rá csoportok, csapatok. 1-2 fiatal és szülő a gyermekével szokott rugdosni rajta....” Fábri István polgármester: „A szülők, az iskola és a sportolók és természetesen a működtető nonprofit sport kft is az utóbbi években egyre többször jelezték, hogy a sportcsarnok már túlzsúfolt. Így van ez az egész térségben, beleértve a szomszédos fővárosi kerületeket is: kevés a fedett sportlétesítmény. Szerencsére a kilencvenes évek közepe óta a csömöri csarnok a legnagyobb és a legmodernebb, az utóbbi évek fejlesztéseinek eredményeképpen ráadásul szabadtéri pályákkal is bővült a sportközpontunk. Mindez összesen több mint kétszázmillió forintba került, melynek jelentős részét önerőből, másik részét pályázati pénzből tudtuk fedezni. Most is ebben a konstrukcióban tervezünk újabb fejlesztéseket: pályázunk a műanyag borítású pálya befedésére, a mellette lévő iskolai pálya és a Gorkij fasorban lévő Kispálya teljes felújítására. Ez összértékben mintegy százötvenmillió forintba kerül majd, aminek az önrészét (30%) megszavazta a képviselő-testület. Sikeres pályázatok esetén egy éven belül ezeket a fejlesztéseket meg tudjuk valósítani. Ha nem kapunk támogatást, akkor is van szándék arra, hogy ütemesen, akár önerőből is tovább javítsunk a sportlétesítmények színvonalán.”

Tisztelt Szerkesztő Úr! Jómagam is pontosan arra kívántam elsőként célozni: örömteli, hogy végre megvan a komoly szándék és a terv a pálya befedésére. (És örömteli természetesen a csömöri sportpályák és a sportolási lehetőségek folyamatos bővülése is!) Ugyanakkor arra is rá kívántam világítani, hogy ez a pályabefedés már réges-régen időszerű lett volna (legkésőbb akkor, amikor az új műanyag burkolat rákerült - pontosan az ismertetett "időjárási anomáliák" miatt!), mert egy fedett pálya egyfelől jelentősen tehermentesítené a csarnokot! És nem csak jó időben, ahogy jelenleg, hanem csapadékos, hideg időjárás esetén is - tehát lenne egy "plusz időjárásfüggetlen" pálya, legyen szó akár iskolai testnevelés-órákról, akár edzésekről, akár bevételt hozó pályabérlésről! Másfelől pedig ne feledjük azt sem: a bérbevevő csapatok, valamint az esetlegesen szervezett amatőr bajnokságok igen jelentős bevételt generál(hat)nának - így a befedett pálya folyamatosan "törlesztené" is a befedés költségeit! Ha esetleg az előző hozzászólásomban nem fogalmaztam egyértelműen, akkor elnézést kérek!

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.