Áruházak és egyéb nagy dolgok Csömörön

Ez az ősz a nagy építkezések megkezdések ideje: Next Stop, Príma, gyülekezeti ház és egészségház.
 
Sok minden elkezdődött, elkezdődik ezekben a hetekben – igaz, minden kisebb-nagyobb késésben van.
 
A legelőrébb a református beruházás tart, bár ezt is jóval korábban szerették volna már befejezni. Az Emlékmű közben épülő szép, ízléses épületegyüttes első üteme, a közel százfős gyülekezeti ház, illetve a lelkészlakás már nagyjából készen van, láthatóan az utolsó fázisnál járnak. Néhány hónapon belül át is adhatják. A kb. 80 milliós beruházás felére részben a hívektől és egyéb adományokból, részben az emberi erőforrásos minisztériumtól, részben az önkormányzattól (ez utóbbi adta korábban ingyen a telket is) jött össze a pénz. A másik felét úgy tudjuk, hogy a nemrég elnyert nagy állami támogatásból, a templomépítésre kapott közel 200 millióból finanszírozzák átcsoportosítással. (A templom felépítése egy-két éven belül várható.)
 
Október végén megnyitott a Next Stop üzlet a pár éve bezárt Bricostore helyén. Az épület átalakítás több mint 200 millió Ft-ba került a tulajdonosnak. Ám itt is csak az első ütem befejezéséről van szó, hiszen az üzletközpont tavasszal lesz teljes, pl. akkor nyit itt az Euronics Műszaki Áruházlánc üzlete. Több cég azonban mindenképp szeretett volna már ősszel megnyitni, ezért ők már fogadják a vásárlókat: Líra könyvesbolt, Háda és KIK ruházati boltok (a CCC cipő bolt is várhatóan november végéig megnyílik), Fressnapf hobbi-állat eledel és felszerelés bolt, Régió játék bolt és Rossmann drogéria üzlet. Első látogatásunk tapasztalata: az egyharmados üzleti jelenlét ellenére igen sok érdeklődő vásárló és tényleg rendkívül magas színvonalú üzletek. Sőt, még az eladók is kedvesek.
A régi Bricostore barkácsáruház magyarországi épületeit a francia tulajdonos részben értékesítette, részben más profilú kereskedelmi egységeket hozott létre bennük átalakítással. Székesfehérvárott egy bevásárlóközpontban nyílt a csömörihez nagyon hasonló, a giga plázákhoz képest mindenképpen emberléptékűnek számító Next Stop üzlet. A Fejér megyei üzletközpont a csömörihez szintén hasonló boltkínálattal, illetve szintén közeli Auchannal rendelkezik. Egyébként a szemközti kistarcsai kórház előtti területen is nagy a mozgás, nemsokára ott is nyílik egy üzletközpont, bár kisebb boltválasztékkal és kisebb területen (leszámítva, hogy mellette egy nagy Spar épül még).
 
Lerakták a Csömöri Egészségház alapkövét, a napokban kezdődnek az alapozási munkák a HÉV-állomás melletti területen. Nem volt nagy csinnadratta, Fábri István polgármester azt vallja, hogy majd ha kész lesz, akkor kell ünnepelni. Az előkészítés igen hosszas volt, több tervváltozattal, sok egyeztetéssel a helyi egészségügyisekkel és a beruházási összeg miatt a központi közbeszerzési eljárás miatt elég bürokratikus pályáztatással. Igaz, az önkormányzat az elején nem ígért konkrét határidőt. Mondjuk, ha már tényleg befejeződik a beruházás, lesz is mire büszkének lennünk: sehol a térségben nincs ilyen színvonalú alap egészségügyi ellátást biztosító épület. A jelenlegi állapotokkal összehasonlítva fényévnyi a különbség. A több mint 800 m2 nettó alapterületű, földszintes, teljesen akadálymentes épületben működnek majd a mostani körzeti orvosok (minimum egy, de lehet, hogy két új körzeti orvos is lesz), gyermekorvos, a védőnők, a fogorvosok. A leglátványosabb változás a védőnőknél lesz: a mostani egy pici iroda helyett három saját helyiséget is használnak majd, de a két fogorvos is külön rendelőt kap. Kialakítanak egy tanácskozót-előadótermet, amely pl. orvosi szakmai fórumoknak, képzéseknek, illetve lakossági preventív programoknak adhat majd helyet. Végül, de nem utolsó sorban: néhány szakrendelés és magán egészségügyi szolgáltatás is helyet kaphat a plusz helyiségekben.
A szerződés szerint 12 hónap alatt elkészülő épület, kulcsrakészen, bebútorozva bruttó 480 millió Ft-ba kerül, önkormányzati önerőből valósul meg, bár pályázott is a Képviselő-testület, ahonnan viszont maximum 200 millió Ft-os összeg érkezhet. Fontos kapcsolódó fejlesztés, hogy az egészségház építésével párhuzamosan az Állomás utcát teljesen felújítják, sok parkolót építenek ide (az egészségház területén is lesznek parkolók), továbbá a Szabadság úton is többtucat új parkoló épül.
 
A napokban lett jogerős a Laky-sarkon épülő Príma Áruház építési engedélye. Jelenleg a lehetséges kivitelezőkkel tárgyalnak. Az önkormányzat által pályázat útján értékesített telken 800 m2 alapterületű élelmiszerbolt épül majd. Ezzel minden bizonnyal a település „belső” részének (a Határ úti kereskedelmi központot leszámítva) legszínvonalasabb és legnagyobb élelmiszerboltja jön létre. A Príma franchise rendszerben működő boltban is lesz néhány kiadandó üzlethelyiség, amikre már most nagy az érdeklődés a helyi és környékbeli vállalkozók részéről. Érdekesség, hogy az üzlethez kapcsolódóan elektromos autótöltő állomás is létesül az új parkolók mellett.
Az elhúzódó engedélyezési eljárás miatt itt is az eredetileg tervezetthez képest fél évvel később, 2018 nyarán várható a megnyitás. A budapesti székhelyű S-Bedi Kft. egyébként három Príma áruházat is nyitott korábban: Csákváron, Bicskén és a dél-budai Allee üzletközpontban. A tervek alapján ez lesz a legszínvonalasabb.

A tervezett üzletnyitásokról itt olvashatja korábbi cikkünket:http://www.csomorihirek.hu/ujuzletek
 

Hozzászólások

Ott születtem Csömörön , ott éltem 12 évig. Sok szeretettel gondolok vissza azokra az évekre, gratulálok az ottani nagy befektetésekhez, sok örömötök legyen benne!!

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.