Kétheti hírösszefoglaló - 2014. december 15-28.

Hírösszefoglalónkban az elmúlt két hét fontosabb települési eseményeiről olvashatnak.
 
December 15. hétfő
A Petőfi Sándor Művelődési Házban került sor a hagyományos Szeretet ünnepe-Idősek karácsonya műsorra. A zsúfolásig megtelt nagyteremben Hegyesiné Nagy Ibolya, a Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője köszöntötte az intézmény, a Családsegítő Közalapítvány és az önkormányzat nevében a megjelent csömöri idős polgárokat, akiknek a kulturális műsor végén kis ajándékot nyújtottak át. Az önkormányzat nevében Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária szólt a megjelentekhez.
 
December 15-22.
A karácsony előtti utolsó két hétben az önkormányzati intézmények, a civil szervezetek, sportkörök zártkörű, évzáró rendezvényeiket tartották.
 
December 18. csütörtök
Gyálon rendkívüli ülést tartott a Fővárosi Agglomeráció Önkormányzati Társulás a kormány által tervezett autópálya-díjak kiterjesztésének megvitatása céljából. Az ülésen megjelent 16 polgármester egyhangúlag elutasította, hogy az M0-s körgyűrű és a fővárosba vezető autópálya szakaszok fizetősek legyenek. A megbeszélésen jelen volt többek között Pápai Mihály, Gyál polgármestere, a Társulás elnöke, Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, Kovács Péter, Budapest XVI. kerületének polgármestere, aki a fővárosi kerületek önkormányzatait képviselte, Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere és Csömör képviseletében Fábri István polgármester.
     Az év utolsó képviselő-testületi ülésére került sor a csömöri polgármesteri hivatal tanácstermében. Az ülésen részt vett és felszólalt dr. Tuzson Bence, a körzet országgyűlési képviselője, aki a FIDESZ frakció szóvivője is egyben. A délelőtti agglomerációs társulási nyilatkozat után a képviselő-testület is egyhangúlag elutasította az M0-s körgyűrű és a fővárosba vezető autópálya szakaszok fizetőssé tételét. Az ülésen továbbá döntöttek a Csömöri Közbiztonsági Alapítvány létrehozásáról is, amelynek kuratóriumi elnöke dr. Vermes Péter lett.
 
December 20. szombat
Karácsonyi vásár keretében termelői piacon, bolhapiacon és a helyi művészek vásárán nézelődhettek és vásárolhattak a csömöriek. Az eseményhez kapcsolódóan sor került a Mindenki karácsonya című hagyományos kulturális rendezvényre is a művelődési házban, amelynek lezárásaként a főtéren jótékonysági civil sütemény-árusítás, teázás és forralt borozás zajlott a jól megszokott csoportok (énekkar, kertbarátok, civil egyesület, néptánc egyesület) részvételével. A tűzoltó egyesület „gulyáságyús” bemutatójának részeként ingyenes melegétel-osztás is zajlott. (A Csömöri Civil Egyesület idén egy bajba jutott csömöri hajléktalan megsegítésére használta fel a sátránál összegyűlt pénzadományt.)
 
December 21. vasárnap
A német nemzetiségi önkormányzat szervezésében utolsó alkalommal gyűltek össze a Sinka István Községi Könyvtár előtt adventi, vasárnapi gyertyagyújtásra az érdeklődők. Ezúttal a római katolikus egyház és a Báló Lipót Kulturális Egyesület kórusa adott rövid koncertet.
     Nagy érdeklődés mellett tartotta karácsonyi évzáró koncertjét a római katolikus templomban a Vox Animi Kórus.
 
December 22. hétfő
A Polgármesteri Hivatal, több más hazai hivatalhoz hasonlóan, két hetes év végi szünetet tart. A hivatal január 5-től fogadja az ügyfeleket.
 
December 24-26. szerda-péntek
A hagyományok szerint, a megszokott rendben zajlottak a helyi egyházi közösségek karácsonyi alkalmai. A római katolikus, az evangélikus, a baptista és a református egyház misét, illetve istentiszteletet tartott szent este éjfélkor, majd karácsony mindkét napján is.
 
December 27-28. szombat-vasárnap
Karácsony második napja utáni éjszaka lehullott Csömörön az első hó. A kismértékű havazás egyelőre nem okozott közlekedési vagy egyéb problémákat a közterületeken.

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.