Csömöri Civil Egyesület

2006 decemberében mintegy negyven fővel alakult meg a 
Csömöri Civil Egyesület. A hivatalos, cégbírósági bejegyzésre januárban került sor. A helyi művelődési házban megtartott alakuló ülésen az egyesület tagjai a helyi nyilvánosság kiszélesítésében, a hatékonyabb lakossági érdekérvényesítésben jelölték meg a szervezet fő céljait. Emellett különösen fontosnak tartják a település környezeti értékeinek a megóvását, a helyi oktatási-nevelési intézmények folyamatos támogatását és fejlesztését és a széles körben megvitatott, tudatos településfejlesztést.

Az Egyesület 2010-ig az egyik legaktívabb helyi civil szervezetté nőtte ki magát. Számos településfejlesztési javaslatot dolgozott ki, amelyet eljuttatott az önkormányzatnak. Az utóbbi évek legnagyobb, országos nyilvánosságot kapó helyi ügye, az M0-s felüljárók kibővítése kapcsán a szervezet aktív, kezdeményező szerepet vállalt. Szintén különböző eszközökkel, demonstráció szervezésével kapcsolódott a Kálvária erdő tarvágása elleni tiltakozásokhoz. Több lakossági fórumot tartott aktuális helyi témákról (egészségügy, településfejlesztés, M0-s), és képviseltette magát a település fontosabb közéleti és közösségi rendezvényein (Őszi Napok, nemzeti ünnepek koszorúzási ünnepségei, ádventi rendezvények).
2010 óta rendszeresen külterületi szemétgyűjtési akciót szervez, összefogva más civil szervezetekkel, helyi közösségekkel. 2012-2014 között civil összefogással kialakították a falu egyik legszebb részét, a pataksétányt.
2007 óta adja ki a negyedévente megjelenő egyesületi hírlevelet, a Civil Szót, amely minden csömöri háztartásba ingyenesen jut el, és jelentősen hozzájárul a különböző vélemények és álláspontok megismertetéséhez.
Szintén 2007 óta a Civil Klub nevű rendezvények keretében helyi vagy regionális vonatkozású nyilvános fórumokat tart az Egyesület, melyeknek vendég előadói között találjuk fontos intézmények vagy települések vezetőit, illetve különböző területek szakembereit.   
2014 őszétől egyesületi szervezésben Lokálpatrióta Klub alkalmaira kerül sor, mint ahogy szintén az Egyesület aktív tagjai szervezik a népszerű Művelődési Ház Terasz és a helyi kultúrkvíz alkalmait is.
A nagyobb, 5 ezer fős lakosságszámot meghaladó településeket figyelembe véve  2010-ben országos viszonylatban is példa nélküli eredményt ért el a szervezet az önkormányzati választáson: százszázalékos győzelmet aratva, a polgármesteri poszt mellett minden képviselői helyet is az egyesület jelöltjei, illetve támogatottjai szereztek meg a képviselő-testületben! Tették ezt annak ellenére, hogy a megyei listán a pártokra leadott szavazatok megfeleltek az országos átlagnak.
2014-ben ismét óriási sikert aratva, meggyőző fölénnyel nyerték meg az Egyesület jelöltjei az önkormányzati választást: a polgármester több mint 60%-os támogatottsággal újra Fábri István lett, a 8 képviselőből pedig 7 fő az Egyesület jelöltjeként került a testületbe. A négy év eredményeit elismerő nagy arányú lakossági támogatás mellett közvetett sikerként könyvelhető el az is, hogy a hiteles civil helyi politizálással szemben a négy éve még teljes listát állító kormánypárt helyi emberei 2014-ben már nem mertek pártszínekben elindulni a választáson.
 

A Csömöri Civil Egyesület tagjai

A Csömöri Civil Egyesületnek több mint 40 tagja, és még ennél is több aktív segítője van.

Több önkormányzati képviselő, illetve helyi civil szervezetek vezetői is tagjai az Egyesületnek. A tagság életkor tekintetében egyenletesen oszlik meg 30–60 év között, de van néhány fiatalabb és idősebb tag is. A legkülönbözőbb területeken segíti az Egyesület munkáját sok 20–30 év közötti fiatal is, jóllehet többségük nem lépett be a szervezetbe.

Az Alapszabály szerint bárki tagja lehet az Egyesületnek, aki egyrészt elfogadja annak alapvető céljait, másrészt Csömörön lakik vagy rendelkezik Csömörön ingatlannal. Az éves tagdíj jelenleg 5 000 Ft, nyugdíjasok és diákok számára 1 000 Ft. Tagi jogviszony létesítéshez két egyesületi tag ajánlása szükséges.

A Csömöri Civil Egyesület elnöksége

• Fábri István (elnök) szociológus, 1990–1998 között önkormányzati képviselő, 2010 óta Csömör Nagyközség polgármestere
• Rajnai Henrik (ügyvezető), villamosmérnök
• Tenczer Ágnes lakberendező, újságíró
Eigler Tamás önkormányzati képviselő, villamosmérnök
• Pásztor Sándor önkormányzati képviselő, könyvelő iroda vezetője

A Csömöri Civil Egyesület Alapszabálya