Pártmentes önkormányzatok

Egyre több közéleti szereplő nyilvánítja ki: nem kellenek pártok az önkormányzatokban.

Már olyan politikai párt is akad, amelynek hivatalos programjában szerepel: az önkormányzati választásokról a jövőben törvényileg tiltaná ki a pártokat. A korábbi Jobbik-elnök, Vona Gábor vezette Második Reformkor a következőképpen fogalmaz:

„Napjainkra Magyarországon meggyengült az önkormányzatok autonómiája, amit fontosnak tartunk fokozatosan visszaállítani. Másfelől az önkormányzatok mindennapjai tekintetében a pártok szerinti törésvonal mentén törzsi viszály uralkodott el, aminek következtében a helyi közösségért való munka háttérbe szorult. Javaslatunk (…) arról szól, hogy az önkormányzati választások esetén a jelölő szervezetek közül vegyük ki a pártokat. Ez azt jelentené, hogy polgármester vagy helyi képviselő kizárólag egyesület jelöltje vagy független magánszemély lehetne. A pártok működése így az országos politikára korlátozódna. Ettől még lehetnének helyi szervezeteik és települési működésük, ahonnan be tudják csatornázni az információt az országos tevékenységükbe és javaslataikba.”
A párt éppen ezért nem is indít jelöltet a június 9-i önkormányzati választásokon, csak az európai uniós választáson indul.
    Két másik párt, a Momentum és a Jobbik is többször nyilatkozott úgy, hogy ahol jól dolgozik egy független vagy civil szervezeti polgármester, ott nem állítanak ellenjelöltet. Igaz, most erről kevesebb szó esik mindkét pártban, mert jó ideje számtalan egyezkedéssel vannak elfoglalva az egyes önkormányzati pozíciók kapcsán.
     A DK-MSZP-Párbeszéd trió viszont minden önkormányzati helyért harcol, ott nem nagyon számítanak ilyen elvi szempontok.
    A Fidesznek sincsenek elvi szempontjai e téren, mindenütt elindul, ahol vannak emberei, de az is látszik, hogy már a 2019-es választásokra is egyharmaddal kevesebb településen tudott polgármesterjelöltet állítani, mint korábban, most pedig, 2024-ben pedig várhatóan még kevesebb kormánypárti jelölt száll ringbe.
    Érdekes kinyilatkoztatást tett a Tisza Párt színeiben induló Magyar Péter, aki külön megszólította a független és civil szervezeti polgármestereket, önkormányzati képviselőket – ám nála ez inkább az együttműködés felajánlása volt a jövőre nézve, mintsem általános támogatási szándék.
    Sok választó csak a szavazófülkében szokott szembesülni azzal, hogy a helyhatósági választásokon megyei önkormányzatokat is választanak – most ez még inkább így lesz, hiszen a polgármesteri és önkormányzati képviselői szavazólap mellett egy európai uniós szavazólappal is találkoznak, és valószínűleg csak ez után ikszelnek valamit a megyei pártok listáján. Ám idén egy friss, pártoktól független szerveződés is fel kíván kerülni a Pest megyei szavazólapra: a „Civilt a vármegyére!” programot néhány fővárosi agglomerációs település (Pécel, Fót, Őrbottyán) helyi egyesületei hozták létre. Céljuk, hogy a megyei önkormányzatban ne csak a pártok, hanem a civil szervezetek is képviselve legyenek.
    Csömör a kevés, teljesen pártmentes települések egyike az ország nagyközségei sorában, ráadásul már 2010 óta így van ez, amikor a Csömöri Civil Egyesület elsöprő győzelmet aratva minden mandátumot megszerzett a képviselő-testületben. Fábri István polgármester ugyanakkor a Csömöri Civil Egyesület szervezésében megrendezett Civil Klub egy korábbi alkalmán mutatta be azokat az adatokat, miszerint a kistelepüléseken már a független vagy civil szervezeti jelöltek dominálnak.
    A pártok a kistelepüléseken nem képesek jelölteket állítani, de a kisebb közösségek nem is vágynak arra, hogy egy pártkatona irányítsa a településüket – feltehetőleg a nagyobb városokban is így gondolkodik a legtöbb polgár, de ott sok esetben már a pártok dominálnak.
(A képen Fábri István polgármester tart előadást Pásztor Béla veresegyházi és Paulovics Géza mogyoródi, független polgármesterek társaságában a Civil klub 2019 őszi alkalmán. Fotó: Csömöri Hírek.)

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.