Akik eltévedtek, azokat igazítsuk útba!

Tavasszal furcsa, a falunkban ide-oda mászkáló, eltévedt csoport tűnt fel…
 
Először márciusban, a Csömöri Egészségház délelőtti hivatalos átadó ünnepségét késték le. A település színe-java, intézményvezetők, díszpolgárok, egészségügyisek, megyei önkormányzati elnök, kistarcsai kórházi vezetők stb. voltak jelen az eseményen. A kb. tíz-tizenöt fős csoport viszont sokáig nem találta Csömör új intézményét, és csak délután 3 óra körül értek oda. A helyzet azért is volt kínos, mert velük tartott a település országgyűlési képviselője is. Akkor már szinte üres volt az épület, de gondoltak egyet, és rendeztek egy átadó ünnepséget maguknak, aminek kis videóját fel is tették az internetre, igen nagy derültséget keltve a facebookos közösségben.
            Következő látványos eltévedésük május utolsó hétvégéjére esett. A hagyományos csömöri gyereknapot tartották ekkor a Csömöri Horgásztónál. A gyönyörű, napos hétvégén rengeteg család, sok kisgyermek, több mint másfél ezer ember ruccant ki a tóhoz. A faluban tévelygő csoport azonban nem találta, merre lehet a település legkedveltebb kirándulási célpontja. Helyette találtak egy félig kész raktárépületet a Major úton, amelynek udvarán szerveztek egy családi napot lézerkardokkal, rendőrkutyákkal, harci sportokkal. Nem a vasárnapi gyereknapon, mint mindenütt az országban, hanem előtte, szombaton.
            Június 4-én, a nemzeti összetartozás napja előtti hétvégén Torockóhoz, Csömör erdélyi testvértelepüléséhez csatlakozva településünk főterén a világháborús emlékmű zászlótartó rúdjára felvonták az országzászlót. Az 1930-as években felavatott első világháborús emlékműre 1945 után a második világháborúban elesett csömöri katonák neveit is felvésték. Az eltévedt csoport nem találta meg a nagyközség főterén a hősi emlékművet, helyette a korábban általuk már meglátogatott, épülő raktárcsarnok elé állíttattak egy magas zászlórudat. Oda, magán területre, saját kis ünnepségük keretében felhúztak egy nemzeti színű zászlót, amit, jobb híján (?), elneveztek országzászlónak. A zászló azóta is ott lobog… A Csömörre nap, mint nap hazaérkezők azóta sem tudják eldönteni: az eltévedtek a nemzeti hagyomány kigúnyolásának, vagy egyszerűen a települési közösségi szimbólumok privatizációjának szánták e tettüket?
            Csömöriek! Ha legközelebb látjuk őket, segítsünk nekik! Mutassuk meg, hol vannak intézményeink, tereink, parkjaink, mikor vannak közösségi eseményeink, rendezvényeink! Ne hagyjuk őket tévelyegni, céltalanul barangolni, hiszen biztosan ők is keresik a közösséget, tisztelni akarják hagyományainkat!
 
A Csömöri Lokálpatrióta Klub szervezői
 
Ui.: Információink szerint a kóborló csoport a Központból kapott segítséget, így már tudják, hogy Csömör irányítószáma 2141, nem pedig 2146 (Mogyoród) vagy 2151 (Fót).
 
(Az írás eredetileg a Civil Szó 2019/3. számában jelent meg.)
 

Hozzászólok