Egy hét múlva polgármestert és képviselőket választunk

Csak egy-két hete tapasztalható választási hangulat Csömörön, ami mindenképpen újdonság az elmúlt két évtized igen intenzív kampányaihoz képest.

Május végére került ki annyi plakát a falu utcáira, amennyi „illik” egy kampányban: először az önkormányzati választáson versengő két helyi csapat plakátjai tűntek fel, majd több európai uniós választásra készült DK-s, később Momentumos plakát, később egy helyi független jelölt a 6. körzetben helyezte ki plakátjait, egy hete pedig a Csömöri Civil Egyesület és Fábri István polgármester látványos molinói jelezték a csömörieknek: június 9-én választás lesz Csömörön is.
            Persze nem a plakátok, molinók a legfontosabbak a kampányban. A választási szóróanyagok már április óta rendszeresen érkeznek több  helyi jelölttől a postaládákba, választási fórumokat is tartottak már, és az utcai standolás is olykor látványos a forgalmasabb helyeken. Ami viszont feltűnő, hogy egyáltalán nincs kormányzati kampány a településen. Ennek fő oka nyilván az, hogy két évtized után először nem indul fideszes jelölt (vagy támogatott) az önkormányzati választáson, így nincs, aki érdemben kampányoljon az európai uniós választásra. Igaz, van még egy hetük rá…
            A közösségi médiában a „Minden, ami Csömör tabuk nélkül” oldalon kampányolnak többen. Az oldal sokáig semmilyen közéleti témát nem jelenített meg, aztán eljött a választási kampány időszaka… (Lásd még: „Minden ami Csömör - Cenzúra anélkül”, és a témához kapcsolódó korábbi írásunkat itt.) Fontos felület maradt továbbra is a 2007 óta működő Csömöri Hírek helyi híroldal és annak Facebook oldala, az önkormányzattal kapcsolatos kritikus megjegyzések pedig olykor megjelennek a Csömör Aktuális Facebook oldalon is.
            A Csömöri Civil Egyesület a szokásos részletes fejlesztési terveit jelentette meg több kiadványban, interneten, amit most kiegészített Fábri István polgármesternek a nagy közmű- és intézményi beruházásokra fókuszáló előadása az egyesületi választási fórumon (a prezentációs anyag itt tekinthető meg).  Sőt, részletes egyéni választókerületi programot is megjelentettek mind a 8 körzetben, s mindezt az induló képviselőjelöltjeikre (mindannyian képviselők is egyben) szabva.
       Fontos jelenség, hogy a jelenlegi civil vezetés ellen induló Köz(ös)ségünkért Egyesület nem tudott semmit igazán kampánytémává tenni. A Mátyás Sándor vezette, februárban bejegyzett, tulajdonképpen a választásokra alakult egyesület  nem tette a közvélemény számára közérthetővé, vajon mit is akarnak másképpen csinálni a településvezetésben. Érdemi kritikákat sem tudtak megfogalmazni a jelenlegi vezetéssel szemben. Sőt, inkább saját, igencsak elnagyolt programjuk egyes elemei váltak valamelyest kampánytémává azzal, hogy azokat a közösségi médiában viccesen idézgetik (pl. jégcsarnok építése, 3-4 havonta helyi népszavazás), a beharangozott „nagy bejelentésük” pedig nem csak a komolyságukat kérdőjelezte meg, hanem sokakban előrevetítette a párt alapú politizálás egyik negatív elemét, a pozíciók előre osztogatását („az alpolgármesteri posztot felajánljuk az ellenfélnek”). A település ügyeivel kapcsolatos tájékozatlanságukra a legjobb példa a bemutatkozó választási- és utca fórumaikon felvetett kérdésekre adott leggyakoribb válaszuk, miszerint szakértői csapatokat állítanának k fel minden kérdés megoldására…
       A Demokratikus Koalíció képviselőjelöltjei csak nagyon rövid anyagot jelentettek meg magukról, igazából Antal Tibor listavezető részletes bemutatkozására helyezve a hangsúlyt. (Ők nem állítottak polgármesterjelöltet.) Európai uniós plakátkampányuk viszont a főutakon igen látványosra sikeredett.
A négy független jelölt közül két aktívabb személy van, Kovács Tamás Mihály és Szuhai János, akik a közösségi médiában osztják meg javaslataikat. Lefánti Oszkár plakátokat is helyezett már ki a körzetében. Veres Zoltánról ismerősein kívül semmit nem tud még a közvélemény. A független jelölteknek az igazi bemutatkozási lehetőség a Csömöri Hírmondó napokban megjelent választási melléklete, ahol minden jelölt egyforma feltételek mellett jelentethet meg anyagot magáról.
(A 8 egyéni körzet jelöltjeinek bemutatásával az elkövetkező napokban külön írásokban jelentkezünk.)
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.