Terménytúra, kemenceavatás, faültetés, bajnokok fala, az emlékezet mécsesei…

Igen gazdag volt a mai szombat programkínálata, és a vasárnap is sok érdekes eseményt tartogat.
 
A reggel terménytúrával indult, amit Onhausz Erzsébet tájtervező vezetett a Kálvária-erdőben és a pataksétányon. Az augusztusi sikeres vadvirág túra után az érdeklődők most a falu legismertebb erdejében, a Kálvárián bandukolhattak végig, ahol szakszerű kalauzolás mellett megismerhették az őszi erdő növényeinek, bokrainak és fáinak terméseit.
A túrázók a régi strandtérre érkeztek meg, ahol Kóbor József kemenceépítő-mester keze munkáját megcsodálva már friss kenyér fogadta őket. Ugyanis délelőtt első alkalommal fűtötték fel az önkormányzat által egy éve átadott ökopark újabb érdekességét, a mára elkészült közösségi kemencét.

Pár méterrel odébb Csányi Sándor, településünkön élő ismert színművész Fábri István polgármesterrel közösen szimbolikusan elültetett egy szomorú fűzfát az ökopark patakpartjának közelében. Csányi Sándor tavaszi nagy sikerű önálló estjének teljes bevételét a csömöri erdők felújítására, őshonos fák betelepítésére és újabb zöldterületek kialakítására ajánlotta fel, amiből elsősorban a Szedervölgyi-erdő felújítását végzi el az önkormányzat ősszel.
Délután a sportcsarnokban Válé Flórián, a Csömöri Sport-és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft ügyvezetője felavatta a csömöri bajnokok tábláját. A nagyközségben lakó hírességek közül jelen volt Balaska Márk világbajnok kajakozó, Solti László világbajnoki bronzérmes kajakozó (Csömörre költözése előtt világbajnokságot is nyert), Valter Tibor országúti bajnok kerékpáros (aki fiát, a szintén már országos bajnok Valter Attilát is képviselte), Németh Károly bajnok asztaliteniszező, illetve a Rubeola FC futsal csapatának képviselői. A résztvevők ez után átsétáltak a legendás kézilabda csapat már elhunyt játékosainak neveit tartalmazó emléktáblához is. Az eseményen Fábri István polgármester és Fábián
Pál
, a kézilabda csapat egykori játékosa is részt vett.

Este 6 órakor a művelődési háznál található Petőfi emléktáblánál az önkormányzati vezetők, a helyi hagyományoknak megfelelően mécsest gyújtottak a 13 aradi vértanú és a szintén kivégzett, első független magyar miniszterelnök emlékére. Az október 6-i nemzeti gyásznap előestéjén már most is ott égnek a gyertyák az egyetlen csömöri 1848-1849-es emléktáblánál. Ide tartozó hír, hogy Kornéli Balázs, a helyi polgárőr egyesület tagja a mai napon Aradon járt és koszorút helyezett el a csömöriek nevében a Vértanúk emlékműnél.
Érdekesség, hogy ezen a délutánon-estén a helyi német nemzetiségi önkormányzat a település főteréről magáningatlanra, egy faluszéli építési területre szervezte ki a múlt évben még október második felében megrendezett sörfesztiválját.
Vasárnap indul a hagyományos Csömöri csatangoló teljesítménytúra 10 és 25 kilométeres távon. A helyi nordicosok által szervezett népszerű túrán múlt évben közel félezer túrázó vett részt, nem kis részük a környező településekről érkezett.
Délután 3 órakor a zsidó sírkertben megemlékezést tartanak a Holokauszt csömöri áldozatainak emlékére. A rendezvényt a ZSIT egylet szervezi.
 
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.