Megépülnek az M0-s új zajvédő falai!

Sok év küzdelme után eldőlt, hogy megépülnek az M0-s új zajvédői falai Csömörön. Szimbolikusnak is tekinthető, hogy a régi civil szervezeti követelések eredményét a település civil polgármestere jelenthette be a napokban.
 
2009-ben, hosszú évek civil szervezeti követelései után, az akkori illetékes minisztérium államtitkára a Csömöri Civil Egyesület elnökének, Fábri Istvánnak írt levelében részletezte az M0-s környezetvédelmi beruházásainak módosított tervét. Ebben az szerepelt, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezetői elkészítették a forgalom zajcsökkentésére vonatkozó új terveket: a Gárdonyi utca és a Magtár utca közötti rész zajelnyelő falait két-három méterrel megemelik, továbbá azokon a részeken, ahol jelenleg egyáltalán nincs zajelnyelő fal, ott újakat építenek. Ezenkívül a civil szervezetek korábbi kérésének eleget téve, a teljes Bp. XVI. kerület és Csömör közötti szakaszon földbetöltéssel megszüntetik azokat a bevágásokat, amelyek az egyes felüljáróknál jelentősen áteresztik a zajt.
 
A minisztériumi ígéretből sajnos sokáig nem lett semmi, mert egyik évben sem szerepelt az állami költségvetésben a tervek megvalósítására elkülönített összeg.
 
2010 őszén civil vezetése lett a falunak, amely azonban betartotta ígéretét: az M0-s projekt hivatalos lezárásához (végleges forgalomba helyezés) nem adta meg a hozzájárulását! Az utóbbi hetek fejleményei azt mutatják: érdemes volt kitartani a korábban megfogalmazott határozott álláspont mellett…
 
A legújabb információk szerint ugyanis zöld utat kaptak a csömöri lakosok és környezetvédők követelései, megvan a pénz a pótberuházásra. A már aláírt kiviteli szerződés szerint kb. egy éven belül elkészülnek a régóta várt új zajvédő falak. Az ezzel kapcsolatos bejelentést Fábri István polgármester július 11-én, a Laky utcai óvodában megtartott 3-as bekötő út átadáson tette meg:
            – Nagy örömünkre szolgál az építtető állami cég munkatársaitól kapott tájékoztatás, miszerint várhatóan egy éven belül megvalósulnak az M0-s új környezetvédelmi beruházásai. Ennek eredményeként az úthoz legközelebbi utcák, a Gárdonyi, a Ferenc és a Móricz Zsigmond utca lakóinak életminősége, környezete érdemben javulhat. A távolabbi utcákban is gyakran hallható azonban a forgalom zaja, ezért mindez az ott élőknek is jó hír. Én is a közeli Kacsóh Pongrác utcában nőttem fel, teljesen átérzem az Újtelep lakóinak problémáit. Nagyon sajnálom, hogy a néhány évvel ezelőtt elhunyt Kovács Lajos már nem érhette meg ezeket a civil sikereket, hiszen ő harcolt a legtöbbet azért, hogy a lakók számára elviselhető legyen a közeli körgyűrű forgalma.
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.