Mi történt februárban Csömörön?

A most 29 napos február hírösszefoglalója: csömöri hájastészta sütemények és fánkok, vezető-váltás a községgondnokságnál, elindult a tavaszi sportszezon… Nézzük, mik voltak a február legfontosabb eseményei településünkön!
 
Február 1. Hagyományos farsangi bálját tartotta a Turnovszky István Kertbarát Kör a Petőfi Sándor Művelődési Házban, mely a település egyetlen jelmezes bálja.
 
Február 5. Elkészült a Corvina téri új felnőtt kondipark. Az önkormányzat által elnyert állami pályázat eredményeként több mint 23 millió Ft-ból készült el a beruházás. Ősszel gyermek KRESZ-pályát adtak át a téren, ami teljesen önkormányzati forrásból épült. A Corvina a harmadik olyan közösségi tér, ahol kondipark található: 2014-ben a futball pálya mellett épült 70%-os pályázati támogatásból az első ilyen létesítmény, 2019-ben önkormányzati önerőből a Laky-parkban.
 
Február 6. Önkormányzati egyeztetés zajlott a Polgármesteri Hivatalban a várhatóan egy éven belül elinduló „Magyar Kisváros Program” előkészítése jegyében. A kormány a tervek szerint több száz milliárdot szán az 5 ezer és 20 ezer fő közötti nagyközségek, kisvárosok fejlesztésére, de az, hogy pontosan mire lehet majd pályázni, csak most fog eldőlni. A legnagyobb hazai önkormányzati érdekképviselet, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége javaslatot fogalmaz meg a támogatandó helyi programokra. Az Oktatás és Sport területére vonatkozó javaslatokat a csömöri polgármester, Fábri István által vezetett munkacsoport készíti majd el, amelynek polgármesterei, önkormányzati vezetői éppen Csömörön tartották első megbeszélésüket.
 
Február 7. Év eleji hagyományos egyeztetését tartotta az önkormányzat az egyházak helyi vezetőivel. A megbeszélésen Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária alpolgármester, illetve Johann Gyula evangélikus, Görbe József római katolikus, Eszes Zoltán baptista és Esztergály Előd református lelkész vett részt.
 
Február 7. A Csömör Sportcsarnokban rendezték az idei Sportbált. Az eseményt a sport kft szervezi, és egy ideje már itt adják át az év sportolói díjakat számos szakosztályi és korosztályi kategóriában. Néhány érdekesség: az év sportolója Valter Attila, országúti magyar bajnok kerékpáros lett, aki egyben a legjobb hazai kerékpárosnak járó díjat is elnyerte az országos szövetségtől. Külön díjat kapott Balaska Márk, aki a szegedi rendezésű kajak-kenu világbajnokságon bronzérmet szerzett kajak kettes 200 méteren. A legjobb edző Biczi Gábor utánpótlás labdarúgó edző, az év csapata a férfi kézilabda együttes.
 
Február 8. Ismét a művelődési ház adott otthont a XXI. Hájas tészta- és fánksütő versenynek. A mindig nagy látogatottságú esemény már régóta a térség legkülönlegesebb és legszínvonalasabb gasztronómiai rendezvénye.
 
Február 11. Szabó Bernadett Pulitzer-díjas fotográfus volt a vendége a Kontakt című beszélgetéssorozat februári alkalmának. A Sinka István Községi Könyvtárban Mandur László, Csömörön lakó fotográfus beszélgetetett az ismert alkotóval.
 
Február 13. Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete rendes képviselő-testületi ülését tartotta, melyen elfogadták a település 2020. évi költségvetését. Főbb jellemzők: európai uniós és állami támogatással több, mint másfél milliárd, önkormányzati önerőből közel fél milliárd értékű beruházás valósul meg idén; az előző évivel megegyező, egymilliárdos iparűzési adóbevétellel terveznek; a helyi sportélet és a civil, egyházi szféra az előző évihez hasonló mértékű működési támogatásban részesül.
 
Február 15. A Laky utcai székhelyű Nefelejcs Művészeti Óvoda először szervezett önálló, jótékonysági bált. A rendhagyó eseménynek a művelődési ház adott otthont. A korábbi három óvodabált a 2018 őszén egyházi fenntartásba került, korábban tagóvodaként működő Kacsóh P. utcai intézménnyel együtt szervezték. Idén tavasszal utóbbi is önálló jótékonysági bált szervez.
 
Február 16. A székesfehérvári Alba-Regia csapata elleni mérkőzéssel megkezdte a tavaszi szezont a Csömör KSK férfi kézilabda együttese. Az őszi szezont veretlenül az első helyen záró sárga-kék együttes február végén is az első helyen áll, mivel zsinórban mind három mérkőzését (Csömör KSK-Alba-Regia SE 19-16, Bp. Honvéd SE-Csömör KSK 24-29, Csömör KSK- Mikolik Handball School 42-28) megnyerte.
 
Február 17. A Dunaferr DUE Dutrade FC csapata elleni idegenbeli 5-2 vereséggel zárta az NB/I-es bajnokság alapszakaszát a Rubeola FC Csömör futsal csapata, így a helyi sport kft-től függetlenül működő egyesületi gárda a rájátszásban tavasszal az alsóházban küzd tovább az első osztályban maradásért.
 
Február 21. A helyi könyvtár adott otthont annak a környezetvédelmi egyeztetésnek, amelyen az önkormányzati környezetvédelmi munkacsoport és a helyi civil közösségek, kezdeményezések szervezői vettek részt. A második alkalommal megtartott civil ökofórumnak Onhausz Erzsébet tájépítész, környezetvédelmi tanácsnok volt a szervezője.
 
Február 21. Hivatalosan magán szervezésben, Polgári bál néven zajlott a helyi Fidesz-szervezet tagjainak farsangi rendezvénye a művelődési házban. Utoljára a kilencvenes években szerveztek politikai csoportok bálokat a településen, közülük a legismertebb a több alkalommal megtartott MDF-bál volt.
 
Február 23. A Gloria Victis emlékműnél tartottak megemlékezést a Kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából. Az eseményt hagyományosan a Gloria Victis Alapítvány szervezi. Az idei szónokok: Mátyás Sándor kuratóriumi elnök, vitéz Dömötör Zoltán ezredes és Veszelik András, a Szent Korona Társaság csömöri képviselője.
 
Február 23. A néhány éve újjáélesztett helyi hagyomány szerint „téltemető” felvonulást szervezett a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör. A „farsang farka” című eseményen a Hősök terétől a Csömöri-patakhídig elvonulók egy szalmabábút égettek el, majd azt bedobták a vízfolyásba.
 
Február 23. A csömöri evangélikus gyülekezet közösségi házában Smidéliusz Gábor Deák téri lelkész igehirdetésével kezdődött a Farsangi imahét. Az országban egyedülálló rendezvénysorozat 70 éves múltra tekint vissza a településen: a forró tea és a csömöri asszonyok otthon sütött finomságai mellett imádkozással, énekléssel és minden nap más és más vendég lelkész igehirdetésének hallgatásával zárják a farsangi időszakot a helyi evangélikusok. A záró alkalmon Krámer György, korábbi pilisi lelkész, jelenlegi országos egyházi irodavezető volt a gyülekezet vendége.
 
Február 25. A Polgármesteri Hivatalban gyermekvédelmi-jelzőrendszeri konferenciát tartottak. Az évente megtartott tanácskozás résztvevői egyrészt a csömöri gyermekek ellátásában érintett legfontosabb községi szereplők (iskola, óvoda, magán bölcsődék képviselői, gyermekorvosok, védőnők, illetve a helyi hivatali szakemberek, önkormányzati vezetők), másrészt a térségi hivatalos szervek (járási gyámhatóság, rendőrség) képviselői. A jelzőrendszer helyi összefogója a Szociális Alapszolgáltatási Központ, Hegyesiné Nagy Ibolya intézményvezető irányításával.
 
Február 27. Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete rendes ülését tartotta, melyen a napirendi pontok között szerepelt között a községgondnokság új vezetőjének megválasztása is. A nyilvános pályázat eredményeként áprilistól Sinkó Péter, a műszaki osztályon három éve beruházási munkatársként dolgozó, a településen lakó mérnök váltja Lukács Gábort.
 
Február 29. A művelődési ház adott otthont a hagyományos helyi borversenynek, amelyet már több évtizede a Turnovszky István Kertbarát Kör szervez.
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.