Választási eredményértékelőt tartott a civil egyesület

Fábri István polgármester Csömör és 17 térségi település eredményeit hasonlította össze prezentációjában. Az eredményértékelő fórum vendége volt Pintér Lajos, Szada szintén újraválasztott civil polgármestere is.

A Csömöri Civil Egyesület és a támogató kampánycsapat tagjai számára tartott eredményértékelő előadást Fábri István polgármester az egyesületi klubnak is helyet adó Kacsóh Pongrácz utcai Szakicska Házban.
            Először a helyi eredmények körzetenkénti értékelésére került sor. Igaz, a polgármester mellett civil egyesületi jelöltek is kivétel nélkül minden körzetben nagyon nagy fölénnyel nyertek, de azért volt érdekesség az adatokban: pl. az, hogy mennyire nem tudták befolyásolni az eredményeket a minden szervezettől független jelöltek; vagy az, hogy a bíróságon februárban bejegyzett Közösségünkért Egyesület lényegében ugyanazt a szavazói kört célozta meg, mint 2014-ben a Szeretlek Csömör formáció és 2019-ben a helyi Fidesz; illetve hogy a meglepetésre elinduló DK-s jelöltek hihetetlenül kevés szavazatot kaptak.
            Térségünk 17 önkormányzata közül négy településen váltották le a polgármestert: Mogyoród, Fót, Pécel és Isaszeg. Utóbbi kettő esetében a korábbiakhoz hasonlóan civil vezetés maradt, az előző kettőnél viszont vesztett a Fidesz és független, illetve civil egyesületi jelölt nyert. Érdekesség, hogy Kerepesen ugyan maradt a polgármester, de amíg 2019-ben még Fidesz színekben győzött, idén már civil csapatával verte meggyőzően az ellene forduló kormánypárti jelölteket. A nagyobb önkormányzatoknál nemhogy nem volt változás, hanem mindenütt még nagyobb fölénnyel nyertek a jelenlegi vezetők: Bp. XVI. kerületében és Kistarcsán a Fidesz, Bp. XV. kerületénen az összes ellenzéki párt közös jelöltje és csapata tarolt, Gödöllőn a helyi lokálpatrióta egyesület győzte le meggyőző arányban a kormánypárti csapatot. Utóbbi városban, vagyis a járási székhelyen formálisan nem a Fidesz, hanem egy álcivil szervezete indult, mint ahogy Szadán és Nagytarcsán is, de mindenütt átlátott ezen a helyi közvélemény nagy része – hasonlóan a 2014-es csömöri választásokhoz (egyes vélemények szerint Csömörön idén is ugyanez történ).
            Pintér Lajos szadai polgármester röviden bemutatta a településükön lezajlott kampány érdekességeit (az eseményre Molnár Csaba önkormányzati képviselő is elkísérte). A politikai helyzet a térségben már megszokott kereteket mutatta: a képviselő-testület mindössze két Fidesz-es tagja a néhány hónappal a választások előtt létrehozott civil szervezet, a „Tudatosan a Közösségért Egyesület” (vesd még össze: „Közösségünkért Egyesület” Csömörön - a szerk.) jelöltjeként indult társaival. A kampány nagyon sok hasonló elemet mutatatott a 2014-es és a 2024-es csömöri kampánnyal. Az eredmény is hasonló lett: a valódi és folyamatos civil tevékenységet végző Változás Útján Egyesület polgármesterjelöltje mellett 6 egyesületi társa biztos többséget ért el a képviselő-testületben, a két, jelenlegi Fideszes képviselő pedig októbertől immár az új civil szervezetük jelöltjeként szerzett mandátummal dolgozik az önkormányzatban öt évig.
            A jelenlévők kitértek az európai uniós és a megyei önkormányzati választási eredményekre is. A térség több településén a Fidesz népszerűsége jelentősen lecsökkent, hiszen a választóknak már csak egyharmada szavazott a kormánypártra – így volt ez Dunakeszin, Gödöllőn, Szadán és Csömörön is. A Tisza Párt ezeken a településeken győzött, ám mint Fábri István felhívta a figyelmet: még a főváros közeli térségek is igen vegyes képet mutatnak, különböző „kis világok” élnek egymás mellett, az ún. „települési lejtő” legalább annyira meghatározó, mint az országos nagy régiók közötti különbségek. Erre jó példa, hogy pl. a Gödöllői kistérség négy kistelepülésén, Valkón, Vácszentlászlón, Zsámbékon és Domonyban az országos átlaghoz képest alacsony választói részvétel mellett sima Fidesz-győzelem született, a térség nagyobb településein viszont éppen ellenkező volt a tendencia (magas választói részvétel és ellenzéki többség).

 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.