Szőlőhegy–Kakas-telep: 2 körzetben 8 induló

Tormay-Lesták Máriának négy, Sipos Tamásnak két kihívója van az önkormányzati választáson.

Az alábbiakban röviden bemutatjuk az 5 sz. és a 6. sz. választókerületben induló képviselőjelölteket. Mind a két választókörzetre igaz: kevéssé összefüggő lakóövezetek tartoznak hozzájuk.

5. sz. egyéni választókerület (Kakas-telep, Edloman, Szőlő u.): 3 induló képviselőjelölt.
(Szőlő u. és köz, Vízmosás és Körte u., Mogyoródi, Bitskey, Zrínyi, Kinizsi, Dobó u., Berkenye köz, Nyárfa u. és köz, Bodza, Fűzfa, Juharfa u., Tinód u. és köz, Csendes, Patak u., Kossuth u. az Ulicska és a Strandtér között)

       Sipos Tamás a Csömöri Civil Egyesület legfiatalabb képviselője. Kereskedelmi-pénzügyi minőségellenőr. Öt éve választották meg önkormányzati képviselőnek, de már előtte is igen aktív közösségi tevékenységet folytatott, ami helytörténeti érdeklődéséből is adódott. Paulovics Mihály korábbi településvezető után talán ő ismeri legjobban a falu történetét. Szabadidejében rendszeresen szervez helyismereti túrákat gyermekeknek, felnőtteknek, ám – ez korából fakadóan el is „várható” – sok más területen is aktív: több közbiztonsági és közlekedésbiztonsági kezdeményezést, intézkedést valósított meg, járja a falu határát az illegális hulladéklerakás felszámolása érdekében, de pl. rendszeres látogatója, segítője a helyi sportcsapatok mérkőzéseinek is. Az utcák rendezettségének javítására több tervet is kidolgozott, választókerületében a Tinódi utca és a mellette lévő területek infrastrukturális fejlesztésén dolgozik.
       Antal Tibor a Demokratikus Koalíció jelöltje. Nyugdíjas vállalkozó, végzettsége szerint gépjármű villamossági műszerész, jármű-klíma szerelő. A DK helyi vezetőjeként, listavezetőjeként a párt csömöri jelöltjei közül ő jelentetett meg egyedül választási programot. Ebben a lakosság szociális gondjainak enyhítését és a családsegítő szolgálat támogatását helyezte középpontba. A környezetvédelmi szempontok figyelembevételével az iparterületek jobb kihasználtságát tartja szükségesnek munkahelyteremtés és bevételnövelés céljával. Emellett a postahivatal korszerűsítését jelölte meg kiemelt feladatnak a településen.
       Illés Gyula a néhány hónapja létrejött, eddig semmilyen tevékenységet nem végző Köz(ös)ségünkért Egyesület jelöltje. Szervezete választási fórumán a közlekedési és parkolási problémák megoldásának szükségességét helyezte középpontba, kiemelve a sok útkiemelést, mint problémát. Ezenkívül újabb kerékpárutak építését tartja fontosnak (vö. a csapata részéről is érkező állandó kritikát: „Miért épít ilyen sok kerékpárutat a civil önkormányzat?!”). Eddig nem volt jelen a település közösségi életében, és most sincs jelen. Büszke arra, hogy egy képviselőjelölt társa avatta fel cserkésznek. Elmondása szerint az egyik minisztériumban dolgozik – állítólag választási csapatának legközelebbi, „nagy bejelentése” az lesz, hogy elárulják, melyik is ez a minisztérium…
Esélyek: Egyértelműen Sipos Tamás tűnik esélyesnek a győzelemre, az igazi kérdés, ki lesz a második a körzetben, illetve, hogy a második és harmadik mennyi szavazatot (töredék szavazatot) szerez csapatának a listás mandátumok megszerzése érdekében.

6. sz. egyéni választókerület (Szőlőhegy, Rét utca környéke): 5 induló képviselőjelölt.
(Nektár u. és köz, Lugas, Szüret és Vízmű köz, Hegyalja u., köz és sétány, Rozmaring u., Széchenyi út a Rozmaring u.-Laky sarok között, Vadkerti u. és köz, Krammer T., Páva, Cinke, Pacsirta, Sas, Fecske u.)
            Tormay-Lesták Mária okleveles vegyész, 2010 óta képviselő, 2014-től alpolgármester. Jó ideje a Csömöri Civil Egyesület legnépszerűbb képviselője. Az Újtelepről nemrég költözött a 6. számú választókerület szélére. Elsősorban kulturális és oktatási területen dolgozott az önkormányzatban. A német nemzetiségi oktatás bevezetését ő készítette elő a képviselő-testületben, majd a szlovák oktatás-nevelés ügye mellett állt ki. Az oktatási és az ifjúsági ügyekért felelős alpolgármester, a Kacsóh óvoda evangélikus fenntartásba adását is ő koordinálta. Elkötelezett híve a helyi oktatási és nevelési alternatívák megteremtésének, e téren kezdeményezője az alapítványi és egyéb iskolai működtetési feltételek megteremtésének. Középiskolás kora óta rendszeres fellépője helyi közösségi eseményeknek, egyházi és kulturális programoknak. Választókerületében a közvilágítás fejlesztését helyezi előtérbe, továbbá a nyáron kezdődő beruházás, a mini körforgalom kibővítését.
       Lefánti Oszkár független jelölt. Autófényezőnek tanult, kilenc éve a Csömöri Köszséggondnokságnál dolgozik sofőrként, gépkezelőként. 2019-ben is próbálkozott a képviselői indulással, akkor a 17. lett, ami az utolsó előtti helyet jelentette a „kislistás” rendszerben. Programjában központi helyre teszi a „falugazdálkodásnak” a fejlesztését, átszervezését, továbbá az illegális szemét felszámolását és az idősek gondozását. Határozottan kiáll a zsákfalu jelleg megőrzése mellett.
        Kovács Tamás Mihály független jelölt. Elsősorban a médiában aktív, tudományos újságíró, szerkesztő, producer. A Minden, ami Csömör helyi közösségi zárt csoport moderátora. 2019-ben is próbálkozott a képviselői indulással, 18. helyen ért célba, utolsóként. A művelődési házban és a könyvtárban is tart előadásokat, gasztronómiai események szervezője, szakértője. Bemutatkozásában nem nagyon ír választási programot, hanem a kommunikáció javításának szükségességét helyezi előtérbe.
       Deli István a februárban bejegyzett, eddig csak a választásokkal foglalkozó Köz(ös)ségünkért Egyesület jelöltje. Repülőtiszti főiskolát végzett, légitársaságoknál dolgozott. Programját egy mondatban foglalta össze, amelyből kiderül, hogy számára fontosak az iskolák, sőt, az óvodák is, majd a mondat másik részében emelte a tétet: a sportéletet és a vállalkozások ügyét is fontos területként kezeli. Egy ideje folyamatosan tabukat döntöget a „Minden, ami Csömör tabuk nélkül” közösségi oldal moderátoraként (lásd még ehhez a megszűnt/átmentett? fideszes troll oldalt: „Minden, ami Csömör cenzúra nélkül”).
            Nagy György a Demokratikus Koalíció képviselőjelöltje. Pedagógus, gépjárműoktató. Hajszálpontosan ennyit tudhatunk róla, és nem többet. Szerkesztőségünk úgy döntött, nem nyomoz tovább programját vagy életrajzát kutatva, hiszen még van bőven három nap, hogy megismertesse magát a választóival…
            Esélyek: Egy választáson minden előfordulhat, akár még az is, hogy Tormay-Lesták Máriát legyőzik, ám erre annak a négy jelöltnek, aki ellene indul a választókörzetében, valószínűleg semmi esélye. A nem népszerűtlen két független jelölt szereplése esetleg hozhat meglepetést, de csak a második helyért folyó versenyben…

(A Csömöri Civil Egyesület jelöltjeinek bemutatkozásai és a velük készült interjúk itt tekinthetők meg: https://csomorihirek.hu/egyesuleti-jeloltek )

 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.