Járványhoz igazodó rendezvényszervezés Csömörön

Rövidebb úrnapi virágszőnyeg, később induló Művház terasz, fesztivál nélküli Bringafesztivál – újratervezett tófesztivál, szoboravatásos augusztus 20.
 
A veszélyhelyzet végével júniusban lassan újraindult a rendezvény élet a településen, de úgy tűnik, a bizonytalan járványügyi helyzet miatt sok marad továbbra is a bizonytalanság.
               Talán szimbolikus is volt, hogy a legismertebb csömöri eseménnyel, az úrnapi virágszőnyeggel-körmenettel indultak újra a rendezvények a nagyközségben. Ugyan korlátozott létszámú és szabadtéri misével, illetve lényegesen rövidebb, a templom és a közeli polgármesteri hivatali területet körülölelő, az 1,5 kilométeres hosszúságú virágszőnyeghez képest „alig” 200 méteres virágkölteménnyel, de ismét megrendezték a helyi katolikus közösség nagy ünnepét. Egy teljesen más típusú, a szférában szintén országos hírnévre szert tett rendezvényt, a nyolcadik alkalommal megrendezett Csömöri Bringafesztivál is megtartották július elején. Nem mellesleg ez volt a 2020-as év első hazai Magyar kupa futam a mountain bike versenyzőknek, amelyen a legjobb magyar bringások vettek részt, de éppen a csömöri verseny igazi sajátossága hiányzott idén: a versenyt körbevevő fesztivál jelleg, a tömegsportot, egészséges életmódot és kerékpározást népszerűsítő programok (evangélikus bringás istentisztelet, kistérségi körtúra, látványos bringás bemutatók stb.).
               A Műv.Ház terasz péntek esti eseményei néhány hét késéssel, de elindultak. Itt pusztán létszám korlátot szabtak, 200 főben, de ennél többen azért nem jöttek el esténként, ami nem is baj, mert nagyobb létszámú közönség már egyébként is zsúfolttá teszi a művelődési ház udvarán zajló kis koncerteket és némi italozással versus gyerek játszósarokkal színesített társasági életet. A péntek esti zenés alkalmakat várhatóan nyár végéig megtartják.
               Na de mi lesz az augusztus végi nagy rendezvényekkel? A központi állami tűzijátékot ugyan lefújták, de az augusztus 20-i helyi ünnepi programokat a jelenlegi állás szerint megtartják Csömörön is: délelőtt ökumenikus imaóra lesz a Szlovák Házban, ahol egyúttal felszentelik a kibővített-felújított hagyományőrző központot. Délután a zárt terű programoktól viszont eltekintenek: nem lesz hagyományos, kertbarát szervezésű terménybemutató, és az ünnepi műsort is szabad térre szervezik. Igaz, ez utóbbi rendhagyó módon egyébként is máshol lett volna, hiszen a közadakozásból elindított I. István király köztéri szobor-állítás köré szerveződik az egész program. A római katolikus templomhoz tartozó egyházi területen, a Polgármesteri Hivatal előtti parkkal övezett kis téren avatják fel a település első köztéri szobrát, és ez adja a műsor központi magvát.
               Az augusztus 29-ére tervezett II. Csömöri Tófesztivál azonban komoly fejtörést okoz a szervezőknek. A mostani információk szerint valószínűleg nem lesz Magyarországon „lazítás”, vagyis augusztus 15. után sem engedik az 500 főnél nagyobb létszámú zenei rendezvényeket. A tófesztivál pedig éppen határeset ebből a szempontból, hiszen ugyan egész napos a rendezvény, amikor is a több ezer látogató időben és térben is igen jól „eloszlik” a nap folyamán a horgásztó körül, de ez a késő délutántól-kora estétől kezdődő időszakra már csak erő túlzással igaz – ráadásul a nagy sikerű első esemény után idén még nagyobb közönség valószínűsíthető… A fő szervező önkormányzat ezért úgy döntött, hogy a rendezvény zenés jellegét elhagyják, nem lesznek fellépő zenekarok, és a napközbeni családi programokra, kisebb kulturális és egyéb programelemekre (pl. szabadtéri színház, csónakázás, aktív sport programok stb.) fókuszálnak, illetve általános piknikezést hirdetnek meg.
               Az eredetileg tervezett sajátos helyszín (Vízműsor-Tinódi utca mögötti mezőgazdasági külterület) miatt hamar nagy visszhangot kiváltó, Save Our Souls 2020 címmel szervezett négynapos könnyűzenei eseményt napi 450 főben maximalizálták a magán szervezők. A végül máshol (gazdaszövetkezeti ingatlan az M0-s szervizút és a Palotai utca között félúton) helyet találó új rendezvényt így láthatóan már eleve az 500 fős közönséghatárt figyelembe véve kezdték el szervezni.
                A szeptemberi, hagyományos településrészi rendezvények (Béke téri esték, Középhegyi piknik) egyelőre szerepelnek a frissített programnaptárban, mint ahogy a sportesemények is (pl. Fábián Ferenc kézlabda torna, futball bajnoki mérkőzések). Az idén elmaradt Csömöri Napok után a település második legnagyobb rendezvényének tekinthető, szeptember végi Szüreti mulatság ügyében azonban még nincs döntés, ezzel kapcsolatban az önkormányzat és a művelődési ház is megvárja a július végén esedékes kormányzati bejelentéseket a járványügyi szabályozásokról.

 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.