Nagyközségünkben is lesz koronavírus felmérés

A négy hazai orvostudományi egyetem által végzett, közel 18 ezer fős országos felmérés részeként 26 fő csömöri lakost is megvizsgálnak.
 
A reprezentatívnak mondott vizsgálat során különböző paraméterek alapján, de azon belül véletlenszerűen kerülnek a vizsgálatba eltérő korú (korosztályokhoz tartozó), nemű, lakóhelyű személyek. A cél az, hogy felmérjék a koronavírus fertőzöttségének mértékét, eloszlását az ország lakossága körében. A megismert adatok a járványügyi intézkedésekhez adnak majd hasznos információkat. A Központi Statisztikai Hivatal címlistája alapján 26 csömöri lakost mérnek fel, akiket előzetesen értesítenek a napokban e-mailen, az ügyfélkapun keresztül vagy postai úton. A vizsgálatban való részvétel önkéntes.
            Az adatokat összesítve, anonim módon dolgozzák fel, de a résztevők mind személyes értesítőt kapnak a tesztjük eredményéről. Kétféle tesztet végeznek el: ún. PCR típusú tesztet, amivel az aktuális fertőzöttséget mérik fel, és szerológiai tesztet vérvétel alapján, ami azt mutatja meg, hogy korábban átesett-e már valaki a fertőzésen. A csömöri önkormányzat az elmúlt két hétben több mint 170 PCR tesztet végeztetett el magánlaborokkal a helyi közszolgáltatást végző személyek körében, így a kutatással együtt elmondhatjuk, hogy minimum 200 csömöriről készült koronavírus teszt úgy, hogy ezt nem tünetek vagy orvosi kérésre kell elkészíteni (fontos elmondani, hogy mindegyik teszt megbízható, laboratóriumi eredményeken és nem gyorsteszteken alapul).
       A környékről Kistarcsa, Fót és Budapest XVI. kerület szerepel a kutatók listáján. Mivel kutatói adatfelvételről van szó, önmagában nincs jelentősége annak, hogy mely településeken zajlik a tesztelés és az ahhoz kapcsolódó kérdőív lekérdezése. A kutatók egyedülállónak mondják a vizsgálatot, mivel Európában sehol nem végeznek ilyen jellegű és léptékű felmérést. A kutatás különlegessége ugyanakkor az is – tehetjük hozzá -, hogy mindezt egy olyan országban végzik el, ahol egyébként az egyik legkisebb a járvány terjedésének lassítását szolgáló, megelőző jellegű tesztelés, aminek eredményeképpen le lehetne csökkenteni a fertőzés veszélyét hordozó kontaktusok számát a fertőzött személyek karanténba rendelésével. A magyar kutatók tehát a lehető legintenzívebben foglalkoznak a fertőzés felmérésével, a magyar egészségügyi protokoll eljárás viszont a legkevésbé…
       A vizsgálatról itt olvashatunk részletesen a Semmelweis Egyetem honlapján.
 
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.