Tulajdonosváltások egy-két csömöri vonatkozású cégnél

 A Major út-M0-ás szervizút találkozásánál már csak egy magas zászlótartó rúd jelzi, hogy múlt évben még valakik itt kezdték „építeni” Csömör új sport, közösségi és kulturális központját…
 
Másfél-két évig a település legforgalmasabb bekötő útjának meghatározó eleme volt a lényegében a helyi FIDESZ választási központjaként működő cégtelephely. Sokféle táblát függesztettek itt ki a kerítésre: pl. „Com-Ron Steel Zrt”, „regionális sportközpont”, „Bánhidi-park”, „CSTE egyesület”, majd szeptemberben a legnagyobb méretűeket, a FIDESZ önkormányzati jelöltjeinek választási plakátjait. Esemény, akció is volt itt bőven: pl. csömöri székely hagyományőrző disznóvágás, német nemzetiségi önkormányzat által szervezett sörfesztivál, országzászlónak átkeresztelt nemzeti színű zászló ünnepi felvonása, sport-és harcászati gyereknap, iskolai papírgyűjtés. Ráadásul nem akárkik vettek részt az egész telephely átadó ünnepségén-alapkőletételén, amelyről a Hír TV is tudósított: Simicskó István honvédelmi sportszövetségi elnök, Tuzson Bence települési országgyűlési képviselő-államtitkár és Tóth László magyar judo szövetségi elnök. Helyet adott a hivatalosan mindvégig építési területként funkcionáló raktárcsarnok judo edzéseknek, a kivezényelt csömöri iskolások kötelező testnevelési óráinak, a választási kampányban aktív szerepet vállaló Rubeola FC futsal edzéseinek is. A félig gazdasági, félig mezőgazdasági terület tulajdonosa a FIDESZ volt polgármesterjelöltjének felesége, a felépítményé pedig a Com-Ron Steel Zrt, amely a fideszes polgármesterjelölt testvérének (részvény-) tulajdonában volt - egészen 2020. január végéig.
            Na de hát mindenki tudta, látta, vagy minimum sejtette, hogy miről is volt itt szó valójában….
            És megérkeztek az új idők új szelei.
A hivatalos cégadatok szerint 2020. január 29-én a Budapest XIV. kerületi székhelyű COM-RON Steel Mérnöki és Fémipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság új tulajdonosa Maximovits László járdánházai lakos lett. Érdekesség, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Járdánháza településen Maximovits László 2010-2019 között alpolgármesterként tevékenykedett. 2020. március 27-én a főtevékenysége szerint kezdettől mérnöki, műszaki tanácsadást végző cég székhelye is megváltozott, Járdánházára került, és ugyan több telephely (Budapest, Ózd, Dombóvár) is fel van tüntetve a nyilvános cégadatok között, a csömöri telephely azonban nem. Lehet, hogy ennek az is az oka, hogy májusi információink szerint a Major úti csarnok még mindig nem kapott használatbavételi engedélyt a kormányhivataltól.
            Van egy másik csömöri vonatkozású cég is, amelyből az elmúlt időszakban kivonult a hat-hét éve a településre költözött fideszes család. Ennek az eredetileg a fővárosi XIII. kerületi Váci útra bejegyzett cégnek, amely egy név-változás után vette fel az R-FUTSAL Sportszervező Kft nevet, alapító egyszemélyi tulajdonosa és ügyvezetője volt a helyi Fidesz alelnöke, Bánhidi Balázs Béla, a párt 2019-es csömöri polgármesterjelöltje. A 2017-ben létrehozott cég 2019-ig mindössze 70 ezer Ft-os forgalmat produkált. Helyi szempontból akkor lett igazán érdekes a kis gazdasági társaság, amikor 2019. július 1-jei dátummal a Rubeola FC Egyesület tulajdont vásárolt a kft-ben.
       A helyi FIDESZ számára totális vereséggel zárult önkormányzati választás után, 2019. november 15-én a sikertelen polgármesterjelölt eladta a többségi tulajdonát az RFUTSAL Kft-ben Takó Csabának, aki ezzel az új többségi tulajdonossá vált. Az ügyvezető igazgatói pozíciót viszont már 2019. augusztus 27-én, vagyis a választások előtt bő egy hónappal megszerezte. Ő szintén indult a fideszes csapatban képviselőjelöltként, az eleve nagyon gyengén szereplő kormánypárti alakulatban ráadásul kiemelkedően a legkevesebb szavazatot is kapta. Ezt követően néhány hónapon belül, 2020. február elején Takó lemondott a Rubeola Egyesületben betöltött elnöki pozíciójáról, amivel nyilván a nyilvánosság előtt és a fő támogató önkormányzat felé is azt próbálták felmutatni, hogy az egyesület „megtisztult” a klubot a politikába csúnyán belerángató vezetőjétől. Ez azonban nem sikerült, annyira nem, hogy az utóbbi hónapok fejleményei alapján Takó valójában minden korábbinál nagyobb befolyást szerzett a csapat irányításában. A Csömör Sport oldalán május 21-én megjelent cikkben ugyanis már láthatóvá vált, hogy az egyesület átadta a bajnokságban való indulási jogot az RFUTSAL Sportszervező Kft-nek – vagyis annak a kft-nek, amelynek ügyvezetője és egyedüli többségi tulajdonosa a korábbi egyesületi elnök. Az egyesületnek a kft-ben csak kisebbségi tulajdona van, így a döntéseket is akár egy személyben meghozhatja Takó Csaba. További figyelemreméltó fejlemény, hogy már 2019. augusztus 27-én a cég székhelye átkerült Csömörre, a Hegyalja utcába, Takó (korábbi) lakásának címére, ahova az egyesület is be van jegyezve jelenleg.
            És itt még nincs is vége a „csömöri” futsal történetének. Ugyanis ez év február végén Budapest XIV. kerületi önkormányzata úgy döntött, hogy a csömöri „Rubeola Football Club”egyesület számára biztosít egy ingatlant, ahol futsal csarnokot építhet egy sikeres pályázat esetén. A 14. napirendi pontként tárgyalt előterjesztést többen elég élesen bírálták a zuglói képviselő-testületi ülésen.
       Kérdés, mit is akar a fő tevékenységi köre szerint „egyéb sporttevékenységet” végző kft. és az egyesület Zuglóban, illetve mit is akarnak Csömörön? Ki irányít valójában a rubeolás futsalosok között? A Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft éppen a napokban jelezte az egyesület felé, hogy nem hosszabbítja meg az együttműködési szerződését a klubbal, így a felnőtt futsal csapatnak más helyet kell találnia magának. A lehetőségek persze eleve korlátozottak, hiszen a futsal rendkívül szűk sportágnak számít Magyarországon, alig van klub vagy település, amely ennek a kispályás futballhoz hasonló sportágnak helyet adna (az ország 3 200 települése közül mindössze 25-nek van futsalt, vagy futsalt is működtető klubja). A települési sportcsarnokokat is a hagyományos teremsportágak számára építették, a jobb minőségű létesítmények szinte mindenütt telítettek.
 

Hozzászólások

Tapintani lehet az objektív, fuggetlen, gúny és utálat mentes csömöri kultúrát a cikben :)) hát gondolom Csömör sem fogja adni a jövő nagy focistáit, :)))))))))))))))))))))))

Tisztelt Ferenczy Gaby! Köszönjük észrevételét. Kérjük jelezze, hogy az Ön által megismert adatok szerint melyik tényállításunk nem felel meg a valóságnak.! Üdvözlettel, A Szerkesztőség

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.