Lélekemelő adventi, karácsonyi alkalmak Csömörön

Várhatóan több mint félezren vesznek részt a hagyományos Szilveszteri futáson december 31-én – ám elmondhatjuk: az ezt megelőző decemberi programok sora ismét bearanyozta a falu közössági életét.
Az év végéhez közeledve érdemes egy rövid visszatekintés, milyen közösségi események gazdagították idén a karácsonyi várakozást a csömöri polgárok körében.
Három, immár hagyományosnak mondható kezdeményezés kísérte végig az adventi időszakot.
Több mint tíz éve minden vasárnap adventi gyertyagyújtásra hívja a csömörieket a német nemzetiségi önkormányzat, amikor is a főtéren a négy helyi keresztény (keresztyén) egyházközség (katolikus, evangélikus, baptista, református) lelkészei mondják el adventi gondolataikat az egybegyűlteknek. Emellett többségében egyházi kórusok színesítik a tea- és forralt bor, kalács osztásával záruló alkalmakat. Idén az utolsó alkalom december 23-ára, szombatra esett, amelyen a polgármestert is felkérték rövid szólásra. Hosszú évek óta most volt ismét, legalább kicsit, „fehér” karácsonyunk, így hangulatos, erős hószállingózás közepette gyújthatták meg a negyedik gyertyát a könyvtár előtt.
Ne feledjük persze, hogy advent és karácsony leginkább hagyományos, és egyúttal „központi” alkalmainak helyszíne természetesen most is a régi római katolikus és evangélikus templom, a baptista gyülekezeti ház és az új református templom volt.
Az egyházi liturgiák mellett idén is volt adventi hangverseny az idén 250 éves katolikus templomban; a 150 éves evangélikus templomban viszont rendhagyó módon Vox Animi évzáró koncertet tartottak, mivel a lutheránusok „fogadták be” a megszokott koncert helyszínük helyett kényszerből újat kereső népszerű kórus együttest; az igen sok komoly zenei koncertnek helyet adó református templomban pedig a világhírű, csömöri zongoraművész, Simon Izabella adott karácsonyi koncertet. A zeneiskola karácsonyi évzáró koncertjének a művelődési ház adott otthont.
Sokak számára az egyik legkedvesebb adventi program a mindig megújuló „Csömör mézeskalácsbólkiállítás megtekintése a Szlovák Házban (korábban a könyvtár volt a helyszíne a mézeskalács kiállításnak), ahol karácsonyi fotó kuckó és karácsonyi szoba is várta az érdeklődőket.
A koronavírus-járvány bezártságát oldotta annak idején a „Csömöri Adventi Ablak Kalendárium”, amely idén is a karácsonyi várakozás mind a 24 napján más és más csömöri otthonban (pontosabban annak számmal kivilágított ablakában) gyújtott fényeket. Kevés kezdeményezés tudta ennyire egyszerűen és szépen becsempészni egy települési közösség tagjainak otthonába az adventi melegséget a külvilág vagy éppen egy adott utca számára is láthatóan.
Az idősek számára szervezett hagyományos szeretet ünnep programja a művelődési házban most is zsúfolt telt házat vonzott. A Csicsörke Néptánc Együttes betlehemező csoportja számos csömöri otthonban keltette életre a hagyományos népi játékot. A szlovák hagyományőrzők különböző korosztályi csoportjai pedig több alkalommal és több helyszínen is szlovák nyelvű, betlehemes pásztorjátékot adtak elő.
A szintén évről-évre megrendezett Mindenki karácsonya program keretében a főtéren felállították Csömör karácsonyfáját. A civil csoportok jótékonysági adománygyűjtő sátrai elsősorban a közösségi találkozásokról szóltak.
A decemberi programokat szinte vég nélkül lehetne sorolni: iskolai, óvodai, intézményi, munkahelyi közösségek gyűltek össze saját karácsonyfájuk körül, ahol talán kicsit jobban örültek egymásnak, mint az évben bármikor…

 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.