Minőségi borszaküzlet és borbár nyílt Csömörön

Új színfolttal bővült a csömöri gasztro tér: Szőlőhegy Vinotéka néven borszaküzlet és borbár nyílt a Széchenyi úton.

Az üzlethelyiség profilja, bár a falu központjában, frekventált helyen található, az elmúlt 14 évben többször változott. 2010-től a Rubeola Kávézó működött itt, amely a futsalcsapat klubszerű egysége volt, valamint azzal a céllal is nyitották, hogy a nyereségből a csapatot támogassák, sőt, még felvállalt jótékonysági funkciója is volt az Összefogás termékeinek árulásával. A futball és futsal relikviákkal díszített vendéglátó egység 2016-ig üzemelt az futballpubként. Ezt követően vegyeskereskedés, állatgyógyászati centrum, majd használt, felújított ablak-ajtó kereskedéssel foglalkozó építőipari bolt üzemelt a helyén, végül jó ideig üresen várt arra, hogy valaki meglássa benne a lehetőséget. Mindeközben tulajdonosváltás is lezajlott, hiszen az épületet a fenti célokra mindig csak bérbe adták, az ingatlantulajdonos és a működtető nem esett egybe.

Egy Csömörön élő közgazdász házaspár „szerelem projektjeként” végül a Széchenyi 40-ben február végén megnyitotta kapuit a Szőlőhegy Vinotéka borszaküzlet és borbár. Az üzletben
magyarországi borászatok 150 féle borát kínálják vevőiknek, amelyet szándékaik szerint bővíteni fognak, valamint külföldi borászatok kínálatát is beemelik sortimentjükbe. Érdekesség, hogy számos kisebb, minőségi bortermelő palackjai is színesítik a kínálatot, ami az ínyenceknek számára is vonzóvá teszi a boltot. A hely különlegessége amellett, hogy biztosított kínálatuk kóstolása, helyben fogyasztásra is lehetőség van – akár 14 fős társaságokat is tudnak fogadni. Hamarosan borkóstoló esteket is szerveznek, amelyeken egy-egy borászat mutatkozik be, és ismerteti meg választékát. Nyáron kerthelységükben is adózhatunk a minőségi borfogyasztásnak, legyen szó habzó borról, pezsgőről, ciderről, gyöngyöző borról.

A borszaküzlet csak nevében és lokációjában kapcsolódik a Szőlőhegyhez, ahol hajdanán szőlőtermesztéssel foglalkoztak. Ugyan Csömörön ma is készítenek bort, a Turnovszky István Kertbarát Kör pedig borversenyeket is szervez minden évben, sajnos azonban a településünk már nem szerepel a híres bortermelő vidékek listáján. Pedig „egy néprajzi múzeumi feljegyzés híres fehérbor-termelő vidékként jelöli Csömört. (1800-as évek közepe, vége – a szerk.), ám még ennél is híresebb volt a falu vörös bora, amely levéltári feljegyzések szerint a környéki települések közül a legmagasabban jegyzett bor volt, így nem véletlen, hogy a császári udvar (!) beszállítói voltak a helyi termelők. A pincesorok a Középhegyen voltak, az urasági szőlő a Széchenyi út és a Vízműsor között. 1890-re a filoxéra miatt a régi fajták mind kipusztultak, ezt követően nemes fajtákat telepítettek. A csömöri bor hajdanán nagyon híres volt, a pesti kocsmákban is mérték.” (forrás: Mesélő Képek kiállítás és helytörténeti videók; Sipos Tamás gyűjtése alapján).
A Szőlőhegy Vinotéka pénteken, szombaton és vasárnap van nyitva. Bővebben a borszaküzletről itt olvashat: https://szolohegyvinoteka.hu/
(Fotó: Csömöri Hírek)

 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.