Mekkora veszély a választási csalás?

A mi körzetünkben (Dunakeszi, Csömör…)  nagyon kicsi az esélye, az ország sok térségében viszont nagyon nagy a választási csalásoknak.

Soha nem volt olyan nagy a választási csalásoknak az esélye Magyarországon, mint most, 2022-ben. Szinte mindenből a kormánypárt profitálhat. Több okból is.

A külhoni, kettős állampolgárságú magyarok (közel félmillióan, most éppen 456 129 fő) levélszavazatai korábban sem voltak túl biztonságosak. A felmérések szerint 90, azaz kilencven (!) százalékuk Fidesz-szavazó. Ráadásul most ugyanezek az emberek akár háromszor, igen, háromszor is szavazhatnak:

  • Először otthonról levélben küldik el a szavazatukat Magyarországra.
  • Aztán, ha valamelyik családtagjuk (rokonuk) az elmúlt években meghalt, akkor az ő nevükben is kitölthetik a szavazólapot és feladhatják postán. Ugyanis, és ezt a Nemzeti Választási Iroda is elismerte, több tízezer elhunyt határon túli magyar személy adatait nem törölték a választói névjegyzékből.
  • Végül: ha egy kettős állampolgárságú határon túli magyarnak van bejelentett állandó lakcíme Magyarországon is, akkor ő a szavazás napján (miután az előző napokban már postán feladta a saját szavazatát, illetve pl. az elhunyt szüleiét) egyszerűen átsétál a határon, és az itteni lakcíme szerinti szavazókörben is leadhatja a szavazatát.

A nemrégiben hozott törvény ezt rendkívül megkönnyíti, semmit sem kell vizsgálni ugyanis az állandó lakcím bejelentésénél, az ottlakás sem feltétel, csak és kizárólag az ingatlan tulajdonosának a hozzájárulása szükséges. Már 2018-ban is gyakori volt a határmenti településeken az egy-egy házba bejelentett többtucat, vagy akár száz (!) ember, akik nyilván a határ túloldaláról érkezetek, sőt, mindez a 2019-es önkormányzati választáson is gyakori visszaélés-gyanús eseteket eredményezett. Ezekben a térségekben akkor általában fölényesen nyert a Fidesz…

A külképviseleten szavazók (döntő többségük a Nyugat-Európában tartózkodik és nagy részük ellenzéki pártállású) számára érthetetlen okból nem adták meg most sem a levélszavazás lehetőségét úgy, mint a határon túli magyar kettős állampolgároknak. Sok országban, hiába dolgozik vagy tanul kinn ideiglenesen sokszázezer magyar állampolgár, csak egy vagy két konzuli helyen lehet személyesen szavazni a választás napján, így nekik akár többszáz kilométert kell utazniuk vagy repülőre kell ülniük, hogy leadhassák a szavazataikat – azért ez egy kicsit más, mint Csíkszeredán vagy Szabadkán elmenni egy ott élő magyar nemzetiségűnek a postára a levélszavazatát feladni (lásd fent!) …
Nem véletlen, hogy a több mint félmillió, kinn dolgozó vagy tanuló magyarból mindössze 65 634 fő regisztrált idén a választára.

Nem választási csalás, de az egyenlőség elvének („egy voks egy szavazó”) durva megsértése az a kormány által meghatározott választási törvény (az Országgyűlésben a Fidesz-kétharmad szavazta csak meg), miszerint az országban hatalmas különbségek vannak az egyes szavazókörök méretei között: a már régóta fideszes körzetekben sokkal kevesebb szavazattal lehet egy parlamenti helyet megszerezni. Pl. a mi körzetünkben, Pest megye 5. számú szavazókörében 98 ezer választópolgár van, de több Tolna és Somogy megyei körzetben 50-60 ezer fő, vagyis utóbbiakban lényegesen kevesebb szavazattal lehet megszerezni egy parlamenti mandátumot.

Mindezeknek lett az eredménye, hogy a Fidesz-t 2018-ban ugyan a magyarországi választóknak nem támogatta a fele sem (49%), de ez mégis elég volt neki egy kétharmados (!) parlamenti többséghez

Sokszáz kis faluban, különösen Kelet- Magyarországon, de sok egyéb térségben is, egyáltalán nem voltak a szavazatszámláló bizottságokban ellenzéki tagok, csak a helyi hivatal dolgozói és egy-két fideszes delegált. Nem gondoljuk, hogy meg kellene gyanúsítani bármelyik kistelepülési polgármesteri hivatalt, de azért az ad némi képet arról, hogy milyen légkörben-körülmények között zajlik egy-egy szavazás az ország meghatározott megyéiben, ha arra gondolunk, hogy többtucat kistelepülési (nyilván megfélemlített) polgármester közös nyilatkozatban tiltakozott az ellen, hogy ott akárcsak kampányolni merjen egy ellenzéki politikus…

A szavazatok számlálása terén most lehet ebben némi változás, mert egy mozgalom több hónapi nagy szervezéssel elérte, hogy igen sok helyen, ahol eddig nem volt ellenzéki szavazatszámláló, most önkéntesekből szerveződve ott is lesz (valószínűleg azért így is sok lesz e téren a fehér folt a térképen).

És mi a helyzet Csömörön, Dunakeszin és a mi választókerületünk többi településén?
Jól látható, hogy akármennyire is éles és néha nem túl barátságos a választási kampány, a fent jelzett visszásságokra itt nem nagyon kell számítani. Dr. Katona Péter jegyző és Fábri István polgármester a szavazatszámláló bizottsági tagok hétfői, csömöri eskütételen azt mondták, hogy a nagyközségben az elmúlt harminc évben soha nem volt még egyetlen választási csalás, de akár komoly bejelentés sem és biztosak abban, hogy most sem lesz. Minden szavazókörben mind a két nagy politikai tömb delegáltjai maximum létszámban jelen lesznek. Érdemi nagyságú átjelentkezőről-bejelentkezőről sem tudni.
Egy dolog viszont biztos: a választókörzetben lakó csömöri, dunakeszi, fóti, csomádi, veresegyházi, erdőkertesi és gödi emberek szavazatai a végső, országos összesítésben lényegesebben kevesebbet érnek majd, mint egyes somogy megyei vagy tolnai megyei falvak lakóié…
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.