Orosz agresszió Ukrajna ellen – településünk reakciói

A csömöri emberek döntő többsége is szolidáris a megtámadott ukránokkal, az ott élő magyarokkal.

Szinte nem is kell felvezetést írni az ukrajnai borzalmakhoz, az Oroszország által elkövetett agresszív katonai invázióhoz. Ezt mindenki látja, és meg van döbbenve, mi történik csütörtök óta Magyarország keleti szomszédjában.
És akkor nézzük, mi történt Csömörön az elmúlt három napban, mik voltak a reakciók!
            Csömör Nagyközség Önkormányzata a fenntartása alatt lévő Szociális Alapszolgáltatási Központtal (SZAK) közös adománygyűjtő akciót indított a Magyarországra érkező menekülteknek és Ukrajna háború sújtotta lakosságának. A felvevő pontok között a SZAK Kossut utcai intézményét, a Csömör Sportcsarnokot és a Csömöri Civil Egyesület közösségi alkalmainak is helyet adó Szakicska- Házat találjuk.
            Pénzbeli adomány gyűjtés indult a Csömöri Római Katolikus Egyházközség kárpátaljai testvértelepülése, Aknaszlatina megsegítésére, amelyet a Szent István-szobor Facebook csoportja is támogat.
            Az önkormányzat ingyenes szálláslehetőséget ajánlott fel az ukrajnai menekültek számára helyi krízis lakásban és üresen álló szolgálati lakásában, továbbá a vendégház szabad szobáiban. Az elhelyezésekről Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester közvetlenül intézkedik, Hegyesiné Nagy Ibolya SZAK-vezető pedig a hétköznapi ellátásukat koordinálja.
Hétfőtől adományszámla megnyitását rendelte el a polgármester. Az önkormányzat elkülönített számlájára bármilyen mértékű összeget szívesen fogadnak, a legkisebb pénzbeli támogatástól a nagyobb befizetésekig. Fábri István polgármester úgy rendelkezett, hogy a befolyó támogatások felét a kárpátaljai magyarlakta településekhez, a másik felét általában az ukrajnai lakosok megsegítését végző magyarországi és/vagy nemzetközi segélyszervezetekhez fogják eljuttatni.
Helyi hírportálunk nyilvános Facebook olda, a https://www.facebook.com/csomorihirek/ az orosz agresszió első napján, csütörtökön osztotta meg az orosz nagykövetség elé szervezett fővárosi tüntetésről szóló hírt. Néhány kommentelő, köztük egy-két ismert helyi lakó Putyint, a kultúrvilág által már csak véres kezű agresszornak tekintett orosz elnököt éltette és az orbáni hintapolitika szellemében magyarázgatta a megmagyarázhatatlant. Nem tudni, mi az ő tervük október 23-án, vajon mennyire lelkesen fognak emlékezni az 1956-ban Magyarországra bevonuló orosz tankokra…
Nagyon sok csömöri, és természetesen ők vannak jóval többen, ajánlotta fel viszont segítségét ebben a krízis helyzetben. Többen kis busszal, autóval indultak el az ukrán határhoz, helyben segítséget nyújtani, vagy akár a szállításukban közreműködni. Elkezdtek gyűlni az élelmiszer adományok is a helyi gyűjtőpontokon. A polgárőrség vezetője szervezett segítséget ajánlott fel a háborús menekültek szállításában, illetve az adományok közvetlen eljuttatásában.
(Címfotó: www.csomor.hu)
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.