Lassú, ütemezett nyitás Csömörön is

Elkészítette az önkormányzat az intézkedési tervét a nagyközség májusi-júniusi nyitására a megváltozott járványügyi helyzetben.
 
Péntek délelőtt több intézményvezetővel egyeztetett Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester az érvényben lévő települési szigorítások feloldásának ütemezéséről. Ezt követőn dr. Katona Péter jegyzővel konzultálva úgy határoztak, hogy az új helyi rendelkezések véglegesítésével megvárják a szombati kormányzati döntéseket Budapest és Pest megye esetében.
     „Nagy érdeklődéssel olvassuk a részletes külföldi híreket, hogy milyen ütemben zajlik Szlovákiában, Csehországban vagy éppen Ausztriában a gazdasági és társadalmi élet újraindítása, a most hétfőtől életbe lépő hazai változásokról azonban csak legkorábban szombaton olvashatunk hivatalos törvényi rendelkezéseket... – mondja Fábri István. A legfontosabb helyi rendelkezések ütemezését ennek ellenére már elkészítettük, de annak véglegesítésével meg kell még várnunk az új kormányrendeletek megjelenését. A fő változási irányokat azonban már ismerjük, hiszen várhatóan minden bolt, szolgáltatás megnyithat a megyében május 18-ától, az iskolák azonban június elejéig még biztosan zárva lesznek. Az óvodák, bölcsődék megnyitásáról az önkormányzatok rendelkezhetnek, így mi úgy döntöttünk, hogy a gyerekek közösségi igényeinek kielégítése és a szülők terheinek könnyítése érdekében egész nyáron tartunk nyári ügyeletet, mindezt ráadásul június közepétől kibővített formában biztosítjuk. A részletes szabályokat június elején az intézmények teszik közzé. A közterületek, közösségi parkok nyitása két ütemben zajlik majd, de a többi agglomerációs településhez hasonlóan mi más helyzetben vagyunk, mint a megye távoli szélén lévő községek, kisvárosok. Megfontoltnak kell lennünk, mert az elmúlt hetekben azt tapasztaltuk, hogy a közeli fővárosi kerületekből nagyon sokan özönlöttek ki a horgásztó vagy más pihenő-közösségi területeink felé. A sport és kulturális intézményeink esetében is fokozatos nyitást hajtunk végre: először csak a szabadtéri létesítményeket lehet majd látogatni – igaz, a nyári időszakban szinte minden sportra alkalmasak a sportpályáink, a művelődési házban pedig eleve alig van ilyenkor zárt teremben tartott klubfoglalkozás vagy egyéb összejövetel. A mindannyiunk által már nagyon várt közösségi élet újraindításakor két szempontot tartunk fontosnak: egyrészt a lehető legnagyobb egészségügyi biztonság garantálását, másrészt az előreláthatóságot, vagyis hogy az emberek ne egyik napról a másikra, hanem több hétre, hónapra előre tudjanak tervezni a csömöri intézmények, közösségi helyek használata esetében.”
      Az önkormányzati honlapon vasárnapig teszik közzé az újraindítási menetrendet, melyet egy hét múlva az egyes intézmények saját részletes működési szabályzatukkal egészítenek ki.
Frissítés: az önkormányzat honlapján szombaton este megjelentek az új helyi intézkedések részletei.
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.