Újraindult a kulturális élet Csömörön

A vírushelyzet miatti novemberi zárást követően idén február második felében újraindult a helyi kulturális élet Csömörön.

A művelődési ház ugyan eddig sem volt zárva, hiszen a csoportos foglalkozások működtek, azonban a nyilvános rendezvényeket a védekezés miatt közel négy hónapig nem tartották meg az intézményben. Így fordult elő, hogy a február eleji népszerű hájastészta- és fánksütő versenyt kénytelenek voltak zártkörű zsűrizéssel megrendezni, nyilvános programok nélkül. Az intézmény ezen a héten, a Más kép író és olvasó találkozóval nyitotta meg újra a kapuit a közönség előtt, ahol ismét Huszárik Kata, településünkön élő Jászai Mari-díjas színművész volt a házigazda. Június 25-én megtartották a helyi művészek által beadott pályamunkák kiállításmegnyitóját https://www.muvhazcsomor.hu/esemenyek/muveszeti-palyazat-kultura-cimmel/, illetve az azt követő Kultúrkvízt, majd 26-án az Ametiszt Bábszínház előadását. A hét zárásaként az Éless-Szín színdarabja tekinthető meg vasárnap https://www.muvhazcsomor.hu/esemenyek/ametiszt-babszinhaz-jegesmaci-baratai-zenes-babjatek/ . A március is bővelkedik programokban, a Légy ott programmagazin e hétvégén megjelent számában mindenki találhat magának kellemes időtöltést.
            Nagyobb zenés-táncos rendezvényt, bálokat egyelőre nem tartanak, legorábban március végétől lehetnek ilyen események.
A könyvtár a megszokott programjai mellett idén tavasszal egy vadonatúj előadássorozatot is a programnaptárjára tűzött, melynek első részét március 3-án tartják. A „Történelem házhoz jön” című eseményen neves történészek előadásában hallgathatunk érdekességeket: a nyitó alkalomra március, így például többek között Budapest ostromáról és a csömöri eseményekről a korszak legnevesebb hazai kutatója, Ungváry Krisztián tart előadást. A későbbiekben többek között Habsburg Ottó életéről és koráról is neves hazai történésztől hallgathatunk meg érdekességeket. A programsorozat szervezője, házigazdája Garadnai Zoltán, az Országos Levéltár településünkön élő főosztályvezetője.
Az idei tavasz, ha a járványügyi helyzet engedi, mindenki számára kivételes lesz, hiszen a tavalyi elzártság után most végre minden programot megtartanak, így például lesznek húsvéti programok, Föld napi események, rendszeresen találkozhatunk majd könnyű- és komolyzenei koncertekkel, színházi előadásokkal, író és olvasó találkozókkal, valamint a  majálist, illetve június 10-12. között a hagyományos Csömöri napok rendezvénysorozatot is megrendezik.
            A sportrendezvények már egy ideje látogathatóak a járványügyi szabályok betartása mellett. A sportcsarnokban zenés-táncos eseményeket viszont egyelőre nem tartanak.
(Címképünkön Huszárik Kata beszélget Mátrai Szilviával. Fotó: Csömör Aktuális)
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.