Itt a csömöri túranaptár!

Összeállt az idei gyalogos- és kerékpáros túrák listája. A már ismert események mellett több új program várja a természet és a mozgás iránt érdeklődőket.
 
2012-2013 fordulópont volt mifelénk: a Csömöri Csatangoló gyalogos és a Csömöri Bringafesztivál kerékpáros körtúrája, illetve a Mária út csömöri szakaszának felszentelése után sorra szerveződtek a különböző túrák. 2014-től pedig, az önkormányzat által megvalósított Csömöri körtúra program komplex rendszerré fogja össze a helyi túraéletet.
            Idén is megszervezik a négy „nagy” programot: májusban a Csömöri Körtúra teljes szakaszán végighaladó Boglárka túrát; június második felében a kistérségi kerékpáros körtúrát a Csömöri Bringafesztivál keretében, illetve az éjszakai Szent Iváné túrát; majd októberben a helyi nordic szakosztály által koordinált Csömöri Csatangoló teljesítménytúrát.
            A Mária utas zarándoklatok a szokásos időpontokban, áprilisban és augusztus haladnak keresztül a településen.
            A túrák sorát színesítik a komoly fizikai erőfeszítést nem igénylő, ám a természetben zajló, különböző általános eseményekhez kötődő alkalmak: egészségügyi séta az áprilisi Csömöri Egészségnapon, fáklyás keresztút Húsvétkor, továbbá a Föld napján, május 1-jén és Mikuláskor zajló kisebb túrák, séták..
            Újdonság, hogy több, kifejezetten a közvetlen természeti környezetünket megismerő ismeretterjesztő eseményt is szerveznek idén: a Föld napján, június elején, kora ősszel és zárásként jövő januárban, mely utóbbi a „madáretető” túra nevet viseli.
            A Csömöri Civil Egyesület a már lezajlott március 15-i isaszegi túra és a május elsejei pataksétány séta után, többek között újabb lokálpatrióta kezdeményezéssel gazdagítja a programkínálatot: novemberben a Csömöri-patakot járják be a helyi forrástól egészen a Mogyoródi-patakba érkezésig.
            Az egyes túrák aktuális kommunikálására a korábbiakhoz képest is nagyobb gondot fektetnek majd, különösen a Csömöri körtúra honlapján és annak közösségi oldalán, illetve a Csömör Aktuális önkormányzati facebook oldalon. Íme a túranaptár:
 
Csömöri túranaptár 2019
A Csömöri Körtúra programhoz kapcsolódó öko-turisztikai események
 
Márc. 15: Túra az isaszegi Honvéd-szoborhoz (szervező: Csömöri Polgármesteri Hivatal, Csömöri Civil Egyesület)
20 km
 
Április 6.: Egészségügyi séta a Csömöri Egészségnaphoz kapcsolódóan a Körtúra településközponti szakaszán (szervező: Petőfi Sándor Művelődési Ház és Csömör Nagyközség Önkormányzata)
4-5 km

Április 12.: Csömöri keresztút a Kálváriára (szervező: Via Veritatis Alapítvány, Csömöri Boldog Özséb Cursillios Csoport, információ: Fodor László és Fodorné Csőke Zsuzsanna)
1 km
 
Április 27.: Föld napja részeként – Rövid növényismereti kirándulás a Horgásztótól az Őslápig (szakmai vezető Onhausz Erzsébet tájtervező mérnök, szervező: Csömör Nagyközség Önkormányzata)
4,5 km
 
Április 30.: - Budapest – Csíksomlyó gyalogos zarándoklat (Csömörön átvonuló szakasz, szervező: Mária Út Egyesület)
5 km
 
Május 1.: „1135 lépés a Pataksétányon”- Közösségi reggeli (szervező: Csömöri Civil Egyesület)
1,5 km
 
Május 11.: Boglárka-túra  - A Csömöri Körtúra teljes bejárása (szervező: Csömör Nagyközség Önkormányzata)
18 km
 
Június 1.: Vadvirágok és gyógynövények: növényismereti kirándulás Csömör határában (szakmai vezető Onhausz Erzsébet tájépítő mérnök, szervező: Csömör Nagyközség Önkormányzata)
2-4 km
 
Június 23., vasárnap éjjelén: Szent Iván éji éjszakai túra (szervező: Sipos Tamás túravezető)
6 km
 
Június 30.: Kerékpáros kistérségi körtúra a Csömöri Bringafesztivál keretében – 12 kistérségi település érintésével (túravezető: Fábri István polgármester, szervező: Csömör Nagyközség Önkormányzata, Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kt.)
80 km
 
Augusztus 24.: 1Úton zarándoklat az édesanyákért (Csömör-Máriabesnyő szakasz, szervező: Mária Út Egyesület)
23 km
 
Augusztus vége, szeptember vége között: Termés-túra őszi vadnövények terményeinek gyűjtésével egybekötött kirándulások Csömörön és  környékén - terménykoszorú készítése (szakmai vezető Onhausz Erzsébet tájépítő mérnök, szervező: Csömöri Civil Egyesület)
4-6 km
 
Szeptember 21.: Csömöri Kerékpáros Körtúra (túravezető: Fábri István polgármester, szervező: Csömör Nagyközség Önkormányzata)
23 km
 
Október 6.: Csömöri Csatangoló teljesítménytúra (Fóton is átvezető szakasszal, szervező: Bíróné Tóth Erika-Csömöri Nordic Walking Szakosztály, továbbá: Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft, Csömör Nagyközség Önkormányzata)
10 és 25 km
 
November 9.: Csömöri patak túra a forrástól a Mogyoródi patakig (szervező: Csömöri Civil Egyesület)
14 + 5 km
 
December 7. Mikulás túra a Kálvárián (szervező: Csömör Nagyközség Önkormányzata)
4 km
 
2020. január vége: Téli madáretető túra a Csömörön telelő madarakért (szervező: Csömöri Civil Egyesület)
3-5 km
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.