Szomorú október a település közösségeiben

Nem nagyon emlékszünk olyan hónapra Csömörön, amikor ennyire sok, széles körben ismert személyiség, különböző közösségek meghatározó alakjai távoztak volna örökre közülünk, mint ez év októberében…
 
Mandur László, országosan ismert politikus, az Országgyűlés korábbi alelnöke, elismert fotográfus hosszan tartó betegség után, 62 éves korában hunyt el. Augusztus 20-án még személyesen vehette át a Csömör Díszpolgára kitüntetést az ünnepi rendezvényen, de alig több mint egy hónap múlva örökre lehunyta szemét. A csömöri temetőben búcsúztatására sok-sok régi falubeli ismerőse, rokona, és számos ismert, országos közéleti személyiség gyűlt össze.
Kiss Béla is mindössze 64 éves volt, amikor egy szerencsétlen nyár végi lovas baleset eredményeként kórházba került. Különböző alapbetegségei hátráltatták a gyógyulását, és szervezete nem tudott megbirkózni a hirtelen ránehezülő plusz teherrel. Evangélikus szertartás szerinti búcsúztatásán sok-sok csömöri lovas rótta le kegyeletét, mint az egyik legrégebbi helyi lovas személyiség előtt, akit sokan onnan is ismertek, hogy a hagyományos szüreti mulatságon szinte minden évben a bíró pár kocsisa volt látványos hintójával.
Agárdi Mihály hosszan tartó betegség után, 68 éves korában hunyt el. A település közéletének legismertebb személyiségei közé tartozott. Sokrétű közösségi tevékenységet folytatott: 16 évig önkormányzati képviselőként tevékenykedett, a csömöri gazdaszövetkezet vezetésében több mint két évtizedig dolgozott, a kilencvenes évek második felében újrainduló női kézilabda csapat egyik vezetője volt, a helyi református közösség presbitereként pedig a gyülekezet otthonteremtésén fáradozott. Gyászszertartását november 6-án 12.00 órakor rendezik a helyi temetőben.
Báló József Györgyöt 80 éves korában érte a halál. Idős korában Budapest XV. kerületében élt, de igazi otthona Csömör volt: több évtizedig tanított a helyi általános iskolában gyakorlati-technika tanárként, a pedagógus szakszervezet helyi csoportjának is képviselője volt. Római katolikus szertartás szerint november 9-én hétfőn, 14.00 órakor helyezik örök nyugalomra a községi temetőben.
Révay István korábban a községgondnokság egyik első vezetőjeként dolgozott. 76 éves korában hunyt el. Sokat látattuk, amint lábamputációja után évekig motoros kerekes székben járta a település utcáit, közösségi rendezvényeit. Nehéz egészségügyi helyzetében is elegáns viselet, kalap, jókedv és közvetlen stílus jellemezte. Temetését november 9-én hétfőn, 11.00 órakor tartják, római katolikus szertartás szerint helyezik örök nyugalomra.
Görög Erzsébet Mária 80 évesen távozott közülünk. A könyvtári és egyéb helyi kulturális rendezvények törzsközönségéhez számított, emellett idős kora ellenére lelkes gyalogtúrázó volt, aki több csoportot hozott ki Csömörre a település értékeit megmutatni. A régi Staub Móricz család leszármazottjaként a Középhegyen lakott.
Szuhay Jánosné (született Lassan Zsuzsanna) a település legidősebb polgárai közé tartozott. A hagyományos „evangélikus soron”, a Petőfi utcában volt otthona. Még néhány évvel ezelőtt is rendszeresen árulta otthoni terményeit a Hősök terei piacon. 93 éves korában hunyt el, a helyi temetőben evangélikus szertartás szerint helyezik örök nyugalomra november 10-én kedden, 14.00 órakor.
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.