Kiszáradóban a Csömöri-patak és a horgásztó

A közeli Szilas-patakban alig van víz, a Csömöri horgásztóban pedig már sziget is megjelent. Új világ van születőben?

Tavasszal úgy tűnt, nem lesz nagy gond a csapadékkal, viszonylag gyakran esett az eső. A nyár elején még két alkalommal is komoly csapadék volt tapasztalható, a második alkalommal szinte soha nem látott, hirtelen özönvízszerű eső öntötte el az országot, így Csömört is. Aztán elkezdődött az évszázados csúcsokat döntő aszályos időszak…
2022. augusztus 13-án rögzíthettük a szomorú tényt: a Csömöri-patak belterületi szakaszán szinte alig volt víz a mederben. A Kossut utca végi Természetismereti parknál (régi strandtér) folydogált még valami kis víz. Lejjebb, pár száz méterre, a Bulgárkertben azonban már csak alig-alig, egyes helyeken pedig álló kis pocsolyák voltak láthatóak, majd aztán teljesen kiszáradt meder következett. Az Ulicska gyalogos híd előtti szakaszon száz méteren kevés vízfolyást láthattunk, aminek az okai az itt található kis források, de a Szabadság úti, faluközponti híd felé haladva már végképp teljesen kiszáradt patakmeder fogadta a kedvelt és gyönyörű pataksétányon bandukolókat. Mindez folytatódott a Rákóczi-Jókai utca felé, majd tovább, kifelé haladva a lakott településrészről… Siralmas, lehangoló látvány.
            De haladjunk tovább, mert érdemes! A horgásztó felé közeledve a pataksétány folytatásában, az erdős részen egyszer csak komoly víz utánpótlás érkezik az itt is teljesen száraz patakmederbe: a jobb oldalról folyamatosan beömlő szennyvíztisztító vize új életet lehel a Csömöri-patakba. Innen már ismét „normális”, „értékelhető” vízhozamú patak folyik tovább. A távolabbi Laky-bekötő útnál lévő közúti híd, illetve az itteni lovasgázlós-gyalogos-kerékpáros fahíd alá betekintő kiránduló azt gondolja, nincs is nagy gond, hiszen a faluból távolabbi szakaszokon már folyik a patak. Csakhogy mint láttuk, mindez egy „mesterséges” vízutánpótlásnak köszönhető.
            De mi is a helyzet a patakba befolyó szennyvízzel? Két éve, a túlterhelt időszakban a tisztító még olykor komoly szennyezést is jelentett, most viszont megnyugodhatunk: egymilliárdos európai uniós forrásból szinte ivóvíztisztaságú vizet produkál a jelenlegi lehető legmodernebb technológiának köszönhetően a szennyvíztisztító központ. Percre pontosan követhető a kifolyó víz összes kémiai-biológiai paramétere a 24 órás ügyeleti központban, és az elmúlt másfél évben még sosem volt gond a tisztított víz minőségével. A jelenlegi ivóvíz, gáz és elektromos (na meg hulladék-) helyzetet tekintve elmondhatjuk: mindet figyelembe véve jelenleg ez az egyetlen megnyugtató közműszolgáltatás a településünkön…
            Ám a szennyvíztisztító beömlő csatornája előtt tíz méterrel „elkanyarodik” a patak ága bal oldalra, a horgásztó felé, egy szabályozott zsilipen keresztül. Vagyis a patak itt még nem részesül a fent leírt utánpótlásból. Tavasz végén, a csapadékos időszakban még a beáradó víz nagy mennyisége volt a gond, két hónapja pedig az, hogy a patak ezen ága teljesen száraz, vagyis a Csömöri-patak egy csepp vízzel sem tudja táplálni a Csömöri horgásztavat.
            A csömöriek kedvelt kirándulóhelye, a horgásztó pedig így egyre csak apad, apad. A patakhoz hasonlóan ez is lehangoló látvány. Ugyan kisebb források alulról is táplálják valamelyest, de egyrészt a Csömöri-patak táplálásának teljes elmaradása, illetve a folyamatos elszivárgás azt eredményezte, hogy most már egy kisebb sziget is kialakult a tó déli részén, a nyugati részen pedig már sétálgatni is lehet a tómeder széléről eltűnt víz helyén. Napról-napra, a szemünk előtt szárad ki a Csömöri horgásztó is, ha nem érkezik belátható időn belül víz a Csömöri-patakból. Egyelőre azonban minimum egy hétig erre szinte semmi esély. Az alig több mint harminc éve létrehozott horgásztónál még soha nem volt ilyen válságos a helyzet. Fél éve az önkormányzat kisebb beavatkozásokat végzett a horgászegyesülettel közösen, készül a vízmegtartási terv is, de rövid távon ez nem lehet megoldás.
            Végül egy kis kitekintés.
            Csömör-XVI. kerület közigazgatási határában, a Majorszegi-ligetnél még folydogál a Mókus-patak. Az Árpádföldre átmenő gyalogos-kerékpáros sétány pallós hidjánál a patakmederben van folyó víz, ám a lakott területet elhagyva, kb. 300 méterre északra már itt is teljesen kiszáradt patakmeder fogad minket.
A szomszédos fővárosi kerület fő vízforrása, a Szilas-patak sincs jobb helyzetben, mint két, kisebb csömöri „társa”. Az Újszász utcai és a Veres Péter utcai közúti hidak alatt teljesen kiszáradt patakmederrel találkozhatunk, ami mellett halad a népszerű bringaút. A cinkotai HÉV-híd után viszont érkezik egy kis utánpótlás a Capera-patakból (ez táplálta anno a legendásan hideg vizű cinkotai strandfürdőt, mely a múlt század első felétől egészen a kilencvenes évek elejéig volt a térség fürdőző központja). Ennek köszönhetően a Hermina bringaparkig és kicsit tovább (a Csömöri útig) van víz, ha nem is sok, a patakban.
Fokozzuk-e még? Egyre több információ érkezik arról, hogy a helyi fúrt kutakban nincs víz, illetve egyre lejjebb kerül a talajvízszint a nagyközség területén. Mindez az állami DMRV Zrt. által működtetett, egyre többször ivóvízhiányt, továbbá szaporodó csőtöréseket figyelembe véve sokszorosan kiemelt kérdéssé tette a településen a víz kérdését – minden szinten.
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.