Többen elhunytak, sokan meggyógyultak, sokakat beoltottak Csömörön

Pontos adataink azonban csak az oltottakról vannak, és róluk sem mindenkiről.

Az önkormányzattól és a helyi orvosoktól kapott adatok és egyéb információk alapján próbáltunk utánajárni, mennyi csömöri lakost oltottak eddig be és milyen vakcinákkal. Biztos számaink azonban csak a helyi házi orvosokon „keresztül” oltáshoz jutottakról vannak: a Csömöri Egészségházban beoltottak és az orvosok által a körzeti oltópontokra (kistarcsai kórház és veresegyházi misszió központ) irányítottak esetében pontosak a statisztikák.
            Ezek szerint eddig közel 2 500, településen élő regisztrált  kapta meg legalább az első oltását. Közülük az önkormányzati fenntartású egészségházban a háziorvosok mintegy 1300 embert oltottak be, oltópontokon kb. 1 200 helyi lakos kapott oltást. A helyi orvosok amerikai-német Pfizer-Biontech, amerikai Moderna, a brit Astra Zeneca, a kínai Sinopharm vakcinát, míg az oltópontra irányított regisztráltak orosz Szputnyik, amerikai-német Pfizer-Biontech és brit Astra-Zeneca oltóanyagokat kaptak.

Az egészségházban beadott oltóanyagok megoszlása a következő:
Pfizer-Biontech: 22%
Moderna: 5%
Sinopharm: 31%
Astra-Zeneca: 42%
Az oltóponton beadott oltóanyagok megoszlása az összes oltópontos oltáshoz viszonyítva
Pfizer-Biontech: 29%
Astra-Zeneca: 1%
Szuptnyik V: 70%

Ezen felül a Csömörön dolgozó pedagógusokat, óvodapedagógusokat, valamint az egészségügyi dolgozók jelentős részét is beoltották, függetlenül attól, hogy helyi vagy más orvosnál van a betegkártyájuk. Kivételt képeznek persze azok, akik az elmúlt fél évben  Covid-os betegek voltak, őket az központi intézkedéseknek megfelelően megfertőződésük után  fél év elteltével fogják csak oltani.
Mindezeken felül a Csömörön élő, de nem helyben dolgozó orvosok, egészségügyi dolgozók, rendvédelmi és bírósági munkatársak, valamint az itt élő, de nem helyi intézményben dolgozó pedagógusok, óvodapedagógusok jelentős része  is megkapta a vakcinát. Az ő számukról pontos adattal ugyan nem rendelkezünk, minden esetre az ő számuk is növeli a csömöri átoltottsági statisztikát.
            Nem kevesen lehetnek ugyanakkor olyan beoltottak - a beteg kártyastatisztikák és az életkori sajátosságok alapján több száz főre lehet becsülni a számukat – olyan csömöri lakosok, akiknek nem helyi orvosnál van a kártyájuk, így a helyi orvosi statisztikákban nem jelennek meg.
Ha mindent figyelembe veszünk, akkor az április 18-i állapot azt mutatja, hogy a csömöri állandó (tartózkodási vagy állandó) lakóhellyel rendelkezők kb. egyharmada kezdte el „sajt oltási folyamatát”, vagyis kapta meg legalább az első oltását. Ez egy durva becslés, de sajnos az állam - vagy a Nagy Testvér, vagy Müller Cecília vagy nevezzük bárhogy - nem hajlandó sem az európai összehasonlításban kiemelkedő halálozási adatokat, sem a fertőzöttségi mutatókat, sem – az európai összehasonlításban ugyancsak kiemelkedő - oltottsági számokat települési szinten megadni.
            A komoly betegségtől alapvetően védő oltások mellett az is fontos adat lenne, hogy a településen hányan estek át az elmúlt kb. fél évben a koronavírus fertőzöttségen és gyógyultak meg a, hiszen ők is rendelkeznek egy ideig védettséggel, de hát sajnos róluk sincs adat.
(Írásunk képi illusztrációjának forrása: www.csomor.hu)

 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.