Sok ukrajnai menekült már nincs a településen

Lényegesen csökkent a háború elől menekültek száma Csömörön.

A nagy menekült áradat február végén, március elején elérte Csömört is. Az orosz háborús agresszió elől menekülő, otthonukat elhagyó ukrajnai állampolgárok közül nem kevesen a fővárosban és környékén, így pl. községünkben kértek befogadást (természetesen ez a menekültszám nem összehasonlítható a kelet-magyarországi településekre özönlő tömegek méretével). Hetekig legalább 30-40 menekült tartózkodott itt, átmeneti szállásokon. Sokan csak pár napot, egy-két hetet voltak itt, aztán továbbmentek Nyugat-Európába, az Egyesült Államokba vagy Magyarország más településeire. Helyükre mindig újabb menekültek érkeztek. Ellátásukról általában az önkormányzat és intézményei gondoskodtak, de sok önkéntes is segített. Orvosok, pedagógusok szakmai segítséget is nyújtottak, főként a gyermekes családoknak, akik közül legtöbben iskolás gyermekükkel érkező édesanyák voltak. Sok ukrajnai állampolgár csak szállást kért, ellátásukat megoldották saját maguk, sőt, voltak, akik még a szállásért is tudtak fizetni a helyi vendégházban.
       Több csömöri család ingyenes szállást ajánlott fel a menekülteknek, befogadva őket otthonaikba, így az önkormányzati vendégház és krízislakások mellett tovább bővült az elszállásolási lehetőség a nagyközségben. Kárpátaljáról érkező magyarok és ukránok közül néhányan már itt lakó rokonaikhoz, családtagjaikhoz érkeztek, akik jó ideje vendégmunkásként béreltek közösen házat vagy szállásolta őket el a főként építőipari szférában tevékenykedő munkáltatójuk.
            Április elejére azonban szép lassan a menekültek többsége elhagyta a települést, jelenleg kb. 15 itt tartózkodó menekültről tudunk, beleértve a gyermekeket is. Voltak, akik munkát találtak az ország más részén vagy éppen máshol lakó rokonaikhoz tudtak végül költözni. A többség azonban más országba ment tovább, általában Nyugat-Európába vagy az Egyesült Államokba. A határőrség adatai szerint ugyanakkor egyre többen térnek vissza néhány hete elhagyott hazájukba is, mivel az oroszok sikertelen kijevi ostroma után Ukrajna nyugati és középső része úgy tűnik, hogy felszabadul. Az ország keleti részén azonban még embertelenebb pusztítást végez Putyin hadserege, a szinte népirtás jellegű katonai ostromok következményei egyelőre beláthatatlanok, így az is, hogy a közeljövőben lehet-e számítani esetleg újabb menekülthullámra…
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.