Középpontban a környezettudatosság

Hétvégén több rendezvény is a környezettudatosság jegyében zajlott Csömörön: autómentes nap, Föld napja, Szent Györgyi mustra, civil szemétszedés….

Nem kétséges: Csömörön az átlagosnál is fontosabb szerepet játszik a környezettudatosság. A tavasz Vetőmagakcióval  és Beporzók napjával indult, majd a hétvége eseményei is bővelkedtek hasonló témájú programokban. Íme egy rövid összefoglaló!
            Pénteken immár hagyományosnak mondható autómentes napot tartottak a helyi iskolásoknak. Igen radikális, igen egyszerű, de igen sikeres kezdeményezés, immár ötödik éve az önkormányzat részéről. Ősszel és tavasszal két-két nap arra kérik az iskolásokat, hogy „kivételesen” ne a szüleik vigyék őket autóval iskolába, hanem válasszanak más közlekedési eszközt: gyalog, kerékpárral, rollerrel érkezzenek az iskolába, illetve busszal vagy HÉV-vel. A 700 gyerekből most 450 csatlakozott az akcióhoz. Igaz: az, hogy egy községben szükség van ilyen akciókra, már önmagában elgondolkodtató (hogy finoman fogalmazzunk…)
            Szombaton reggel zárult a többhetes civil szemétszedési akció, amelyben sok helyi önkéntes közösség évről-évre megtisztítja a kedvelt kirándulóhelyeket és környéküket, az erdőket, bekötő utakat. Legyünk kicsit büszkék, elfogultak, de önkritikusak is egyben: Csömör a térség legtisztább települése, ám van még hova fejlődni…
            Szombaton napközben zajlott a Föld napja rendezvény a természetismereti parkban, a régi strandtéren. Nagyrészt gyermekprogramokon keresztül próbálták felhívni a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára, a környezettudatos életmódra. Néhány éve indult településünkön ez a kezdeményezés, a Csömörön lakó dr. Bándi Gyula, zöld ombudsman (hivatalosan: a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman-helyettes) védnöksége mellett.
            Zárásként vasárnap a Szakicska-házban Szent György-napi mustra címmel tartottak évadnyitó közösségi eseményt. A természetes anyagok (kerámia, vesszőfonás, nemez, rajzolás) felhasználására épülő foglalkozások mindegyike a hagyományos mesterségek modern alkalmazását tűzi ci célul. A környezettudatosság az egész alkotóműhely helyszínén is tetten érhető.
            Most vasárnap pedig „1135 lépés a Pataksétányon-civil közösségi reggeli” lokálpatrióta és környezetvédelmi akció a Pataksétányon, a Természetismereti parkban a Csömöri Civil Egyesület szervezésében, jövő szombaton pedig Boglárka túra a Csömöri Körtúra 20 kilométeres útvonalán.
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.