Kire szavazhatunk Csömörön?

A pártlisták mellett 10 jelölt szerepel majd a csömöri szavazólapokon. Ennyi országgyűlési képviselő-jelöltet regisztrált ugyanis a Dunakeszi központú választási bizottság.
 
Csömör számára ritka értelmetlen volt a 2014-ben kialakult új választási körzet-kialakítás, hiszen a Duna menti dunakeszi körzethez csatoltak minket. A legtöbb szálon ugyanis a gödöllői térséghez tartozunk (járás, egészségügy, építéshatóság, kistérség, történeti-társadalmi kapcsolatok), és a továbbra is odatartozó Kistarcsával, Kerepessel szinte egybeépültünk, de hát ez van.
            A kormányzati kommunikációs felelős államtitkári posztot betöltő, a sorsolás eredményeként a szavazólapon első helyre került fideszes Tuzson Bence jelenlegi képviselőnek 9 kihívója akadt. Közülük 4 érdemel szót.
            Rónai Sándor a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció színeiben indul. Élvezi az MSZP támogatását is, illetve a DK-hoz „csatlakozott” Szolidaritásét. A szocialista párt a központi megállapodásnak köszönhetően nem indít saját jelöltet ebben a körzetben, hanem őt támogatja. A Dunakeszin lakó Rónai Sándor 29 éves, az ELTE Társadalomtudományi Karára járt társadalmi tanulmányok szakra. A DK Pest megyei önkormányzati képviselője, nemrég pedig a párt helyettes szóvivője lett. A párt országos listáján a 29. Csömörön eddig Tuzsun Bence mellett neki jelentek meg egyedül plakátjai az utcán, bár szerényebb, főleg villanyoszlopokra ragasztott formában.
            Varga Zoltán Péter a Jobbik jelöltje, szintén Dunakeszin lakik és ő is tagja a Pest megyei közgyűlésnek. Ezenkívül a dunakeszi önkormányzati képviselő-testületnek két éve tagja. 32 éves, államigazgatási szakon végzős hallgató, jelenleg az egészségügyben dolgozik. A Jobbik országos listáján a 100. helyen található. Bemutatkozó szórólapja már három is volt a csömöri háztartásokban.
            Az Együtt jelöltje dr. Vargha Nóra. Jogász végzettségű, a szomszédos fóti önkormányzat képviselő-testületének tagja. Pártja országos listáján a 10. helyen található. Bemutatkozó szórólapját ő is eljuttatta már a csömöri választópolgárokhoz.
            Na, még megemlítjük dr. Kiss Csabát, az LMP képviselőjelöltjét, akiről megtudtuk, hogy Erdőkertesen körzeti orvos és korábbi lakóhelyén, egy Csongrád megyei kistelepülésen volt polgármester (pártja országos listáján a 61.). Ő jelenti az „átmenetet” a jelöltek körében, mert információink szerint ugyan egyszer tiszteletét tette a helyi önkormányzatnál – több más jelölthöz hasonlóan -, de ő is azon jelöltek közé tartozik, akik alig több mint három héttel a választás napja előtt még nem tisztelték meg semmilyen róluk szóló információval a csömöri választópolgárokat sem szórólapon, sem személyesen, sem plakáttal, sem egyéb formában.
            A többi, ez utóbbi tekintetben hozzá hasonló jelölt: Hanni János (a Haza Pártja nevű párt), Kohut Ákos (Momentum nevű párt), Czoma Krisztina (OP nevű párt), Sebeők Sarolta (SEM nevű párt), Fazekas Attila (Iránytű nevű párt). Ha igaz, akkor érdekesség, hogy Fazekas Attila csömöri illetőségű, de mivel még a hivatalos választási honlapon sem szerepel a fényképe, ezért ezt nem tudjuk biztosan állítani – és tovább nem nyomozunk az ő esetében sem…
            A kampány még az épkézláb jelöltek esetében is finoman szólva visszafogott a nagyközségben. A leglátványosabb dolog, ami eddig történt, hogy Tuzson Bence, aki a Fidesz országos listáján a 60., már egy hete mosolyog ránk a főút villanyoszlopain elhelyezett plakátjairól. Sőt, e hét kedden a helyi és környékbeli szimpatizánsok számára tartott egy választási gyűlést a művelődési házban. Vendége Gulyás Gergely frakcióvezető volt, aki a megtelt sarokteremben 70 fő előtt beszélt a választás tétjéről. Az eseményen a Hír TV is forgatott, és egy biztonsági szolgálat emberei is jelen voltak. Ez utóbbi szokatlan jelenség ilyen szintű politikusoknál, az már kevésbé, hogy Fábri István polgármester is eljött az eseményre, ugyanis ő minden választási rendezvényen ott van.
            Így tett az egy nappal előtte megrendezett DK-MSZP gyűlés esetében is, ahol Rónai Sándor mutatkozott be a pinceklubban. A mintegy 30 fős közönségnek mellette Gréczi Zsolt DK-szóvivő beszélt a választásról, de itt már a körzet és a nagyközség ügyei is általánosságban szóba kerültek.
            A legagilisebb jelöltnek egyelőre Varga Zoltán Péter tűnik Csömörön. Gyűlést ugyan még nem tartott, de hetekkel ezelőtt már utcai egészségügyi akcióval tűnt fel a nagyközség utcáin. A jobbikos jelölt három szórólappal is bombázta a helyi választókat, sőt, egy helyi vonatkozású facebook oldalt is működtet „Csömöri csattanó” címmel. Ezenkívül február óta eljár a helyi képviselő-testület nyilvános üléseire. Két klasszikus kampányelem viszont még hiányzik a részéről: a plakát és a választási fórum.
            Végül még annyit, hogy az aktivisták személyes jelenléte az utcákon, közterületeken – a jobbikos jelölt alkalmi kitelepülésétől eltekintve – szinte csak a fideszesek részéről érzékelhető. Ők néhányszor standoltak már (pl. Béke tér, Szövi), illetve támogató-címgyűjtő aláírásokat gyűjtenek házakhoz csöngetgetve. Volt viszont már egy komolyabb incidensük: a Béke téren rongálás, verekedés kísérte a jelenlétüket, aminek ügyében úgy tudjuk, a rendőrség is nyomoz.
A csömöri önkormányzat legutóbbi nyilvános ülésén elhangzott, hogy választási különszámot jelentetnek meg, amelyben a választás részletes tudnivalói mellett minden jelöltnek ingyenes bemutatkozási lehetőséget adnak.
Azt hisszük, minden lényegeset elmondtunk. Nem sok, amiről írhattunk eddig, de április 8. még messze van. (A valasztas.hu oldalon minden körzet választási információi elérhetőek – kis kitartással…)
 

Hozzászólások

Hát ez a cikk minden, csak nem pártatlan iromány... hol itt a független civilség? Ilyen és ehhez hasonló irka-firkákat - ráadásul a teljesség igénye nélkül - megjelentetni... jól példázza az állítólagos "civil egyesületet" ...

A cikket pontosítottuk, mivel az IMA nevű párt jelöltjét, Érsek-Csanádi Ferencet nem vették nyilvántartásba, így ő nem szerepel majd a szavazólapon. A jelöltek száma végül összesen 10 lett a körzetben. A Szerkesztőség

Érdekes hangvételű írás, kritikával és véleménnyel tele. A cím alapján azt hittem itt a tényközlésre fektetik a hangsúlyt, hát kérem, tévedtem. Bosszantó a stílusa, lenéző, elítélő. Nem is értem, hogy mer ilyeneket leírni, hogy - Közülük 4 érdemel szót...? és azt, hogy - Na, még megemlítjük...???

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.