Szenzációs sorozat végére értek a csömöri kézilabdások

Másfél éves veretlenség, mindössze egy döntetlen, emellett csak győzelem az NB/II-ben.
 
Tavasszal veretlenül állt a tabellán a Csömör KSK férfi kézilabda csapata, amikor a koronavírus-járvány miatt lezárták az összes kézilabda bajnokságot. Végeredményt nem hirdettek, sem feljutó, sem kieső nem volt. Több mint hatvan éve, megszakítás nélkül a nemzeti bajnokság valamelyik osztályában szerepel a település csapata, ami példa nélküli egy községi klub esetében. Most éppen NBI/B-be feljutó helyen álltak a kék-sárgák, amikor sokat vitaható módon lezárta a szövetség a bajnoki küzdelmeket úgy, hogy nem hirdetett eredményt.
            Idén az újrainduló bajnokság is a járvány árnyékában kezdődött, hiszen a legtöbb csapat kezdettől zárt kapuk mögött játszotta a mérkőzéseit, ugyanis általában iskolai sportcsarnokok a másodosztályú együttesek otthona, ahol a tankerületek nem engedik a nézők jelenlétét. Több mérkőzést a csapatok fertőzöttsége miatt elhalasztottak, a Csömör KSK Gödöllő elleni találkozóján is a csömöri csapatban fertőzött játékos volt, így elmaradt a csoport egyik rangadója. Így 5 mérkőzésből 4 alkalommal idegenben játszott a csömöri csapat, de mindegyik mérkőzésen magabiztosan szerezték meg a két pontot (egyedül Pestszentlőrincen voltak izgalmak, ott „csak” 3 gólos győzelem született). Dunakeszin tizennyolc, a TFSE és a Pénzügyőr budapesti otthonában nyolc, illetve hét gólos győzelmek születtek, itthon a Bp. Honvéd SE is egy gól híján tízzel maradt alul a csömöriek ellen. (Megjegyzés: a nagy tradíciójú Honvéd és TFSE, és persze a Csömör harmadik vonalbeli jelenléte is mutatja, hogy már régóta új szelek fújnak a hazai kézilabdában is...)
            Bagyánszki Zsolt edző hosszú ideje maghatározó szereplője a csömöri kézilabdasportnak. A korábbi legendás csömöri csapat ismert játékosának, Bagyánszki Györgynek a fia maga is játszott az NB/I-ben, méghozzá az utolsó első osztályú helyi gárdában, majd később az NBI/B-s együttesben is. A rendkívül jó védekezés, a kevés kapott gól nem csak a felnőtt, hanem a teljes utánpótlás korosztályt jellemzi a bajnokságokban. A felnőttek viszont igen hatékony támadó játékkal is rendelkeznek, amit Bártfay két éve tartó, kiemelkedő eredményességű szélsőjátéka, Bakos szellemes irányító játéka, Uzonyi és Nádasdi látványos átlövései és betörései határoznak meg. A védekezésben Békefi beálló játéka az egyik biztos pont, de Németh is többször bizonyított már ezen a poszton. A kapuban Kerekes Lőrincz rendszeresen bravúrok sorozatát mutatja be, látványos indításai élményszámba mennek (a csömöri sportoldal a KerekesBártfay hosszú indításos akcióit helyi védjegyszerű látványosságként jellemezte nemrég). A két tartalék kapus, Szenográdi és Gerecs többször jól száll be a meccsekbe. Gyakran jellemzi a csapatot a sokmozgásos, de inkább fifikásnak mondható, olykor kiismerhetetlen középső játék, amiben Kővári, Sánta és Rohodi is kiveszi a részét. A szélen az ifjúsági csapat meghatározó játékosai, Hullán és Forsthoffer is többször gólokkal tudta segíteni a felnőtteket, de Szűcs is többször hadra fogható volt.

            A kevés kapott gól mellett igen gyakran vert helyzetből állt fel a csapat, ami a taktikai érettség mellett a mindenkinél jobb erőnlétnek is köszönhető, és amire a szakvezetés szintén nagy hangsúlyt fektet. És hát persze a szívük is helyén van a fiúknak. A leglátványosabb fordításra éppen az első helyért folytatott versenyfutásban nagy riválisnak számító Salgótarján elleni múlt évi rangadó volt a jó példa, amelyen már 5 góllal is vezetett a második félidő elején az ellenfél, a végén mégis 6 (!) gólos győzelmet ünnepelhetett a tomboló hazai közönség.
            A szinte példa nélküli sorozat múlt héten szakadt meg, amikor a szintén dobogós helyen álló Gödöllő négy góllal győzött a hazai kék-sárgák ellen. Ez egy korábbi, a játékosokat is elérő koronavírusos fertőzések miatt elhalasztott találkozó volt. A mostanit is körüllengte a járványügyi helyzet: az új előírások miatt mindössze 50 néző lehetett a Csömöri Sportcsarnokban. Legalább ennyire fontos körülmény volt, hogy a házi gólkirály Bártfay sérülés miatt nem játszhatott, az egész bajnoki mezőny legjobb kapusának számító Kerekes pedig úgy döntött: a járvány miatt már nem lép többet pályára az őszi szezonban. Így döntött korábban az ifjú Forsthoffer is. Az igazsághoz tartozik az is, hogy az ellenfél is nélkülözte (az okot nem tudjuk) a bajnoki góllövő listáját vezető Márkust. Érdekesség, hogy a mostani mérkőzést egy tévesen közölt tesztelési eredmény miatt megint majdnem elhalasztották, de a korrekció után végül meg lehetett tartani.
            E hét végén a Rákosmenti SK látogat hozzánk, a papírforma szerint a XVII. kerületi csapatot biztosan kellene vernie a Csömör KSK együttesének. Nézők azonban már egyáltalán nem lehetnek jelen, a legújabb járványügyi intézkedések miatt minden mérkőzést zárt kapuk mögött kell rendezni Magyarországon. A vasárnapi találkozó után az is bizonytalan, hogy folytatódnak-e egyáltalán a bajnoki küzdelmek a magyar csapatsportágakban…

 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.