Két valódi, öt további jelölt az országgyűlési választáson

Dorosz Dávid és Tuzson Bence mellett nem tűnt fel érdemi jelölt a választáson. A kampány újabb fokozatába lépett – a szomszédban zajló háború árnyékában…

Az orosz hadsereg Ukrajnát ért lerohanása, a putyini katonai agresszió óta háttérbe szorult a választási kampány, bár az első plakátok már megjelentek.
Hivatalosan összesen hét jelöltet vettek nyilvántartásba az országgyűlési választásokon Pest megye 5. számú választókörzetében, ahova Csömör is tartozik. Két jelölt nem tudta összegyűjteni a szükséges számú, egyébként egészen minimális számú (500 fő) ajánlást, az ő nyilvántartásba vételüket elutasította a választási iroda: Nagy Ferenc (Munkáspárt-ISZOMM), Papp János független.
Öt jelölt várhatóan a „futottak még” kategóriában szerepel majd: Lőrincz László (VD), Kovács Mátyás (Mi Hazánk) Szuchányi Gábor (Normális Párt), Bürger Zoltán (MKKP), Kovács Roxana (MEMO). Azért egy mondatot mondjuk mégis mindegyikükről!
            Bürger Zoltán az MKKP jelöltje: Meglepőnek mondható, hogy indul, mert a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke azt ígérte a közös ellenzéki tömörülésnek, hogy az ún. billegő, vagyis többesélyes körzetekben nem állítanak jelöltet, hiszen még ők is a kormány leváltását akarják inkább. Véleményük szerint a Dunakeszi körzet azonban nem billegő körzet, mert itt biztosak az ellenzék, vagyis Dorosz Dávid győzelmében, ezért úgy érzik, tét nélkül indíthatnak jelöltet. A véleményük e téren azért még változhat…

Kovács Mátyásról (Mi Hazánk) semmit nem tudunk. A Jobbikból kivált és a Parlamentben szinte mindig a Fideszt támogató radikális jobbos képviselők pártjának (mások ennél csúnyábban fogalmaznak róluk…), kicsinységéhez képest feltűnően sok óriás plakátja van az utakon, mondhatni: politikai értelemben gyanúsan sok…
Kovács Roxanáról (MEMO) sem tudunk semmit, csak azt, hogy ő egy, a pornóbizniszben utazó, hatalmas adótartozást felhalmozó vállalkozó pártjának a jelöltje.
Sajnos Lőrincz Lászlóról (VD) és Szuchányi Gáborról (Normális Párt) nem tudunk semmit, mint ahogy a pártjukról sem. Elnézést kérünk ezért Tisztelt Olvasóinktól!...
És akkor a két valódi versenyző kampányáról már kicsit részletesebben!
Dorosz Dávidnak egyelőre nincsenek plakátjai Csömörön, csak Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt óriás plakátját látni a legforgalmasabb bekötő úton (Major út). Minden helyi háztartásba eljutott viszont az Egységben Magyarországért ellenzéki tömörülés Helyi Hírhozó című, nyolcoldalas választókerületi újságja. Ebben elég sokat olvashatunk a közös ellenzéki programról, benne kiemelten: szociálpolitika; egészségügy; oktatás; külpolitika: Európa kontra Putyin-barát Orbán; jogállamiság. Kisebb súlyt kap a kormánykritika, de külön cikket a vesztegetési botrányba keveredő Völner Pál miniszterhelyettes. Az összes ellenzéki párt elnöke külön-külön ajánlja a választóknak Dorosz Dávidot. Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt programjának egyoldalas összefoglalása is olvasható itt. A körzet két meghatározó politikusa, Varga Zoltán Péter (Jobbik) és Tonzor Péter (DK) külön részletes ajánlása szerepel még az újságban. Végül: a kampánycsapat közös képe egy csömöri utcában készült (jól láthatóan ez a Deák Ferenc utca).
A jelölt Facebook oldalán domináns lett a külpolitikai téma: egyrészt az intenzív adománygyűjtés az ukrajnai háborús károsultaknak, másrészt a Putyin-Orbán-Tuzson barátság hangsúlyozása, miközben az orosz hadsereg éppen lerombolja a Magyarországgal szomszédos Ukrajnát.
Az ellenzéki aktivisták az elmúlt hetekben személyesen sokszáz csömöri háztartásba csöngettek be és beszélgettek a választópolgárokkal, amit több más településen is folytattak. E hétvégén jut-jutott el a helyi háztartásokba a Csömöri Hírmondó február végi száma, amiben Dorosz Dávid háromnegyed oldalon kapott fényképes bemutatkozási lehetőséget. A jelölt választási fórumát március 18-án 18.00 órakor tartja a művelődési házban.
            Tuzson Bence az első jelölt, akinek plakátjai megjelentek a település főútjain, a villanyoszlopokon. Ezenkívül az elmúlt hetekben, mint a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjének, nyolcoldalas számvető kiadványa is eljutott a helyi postaládákba, amiben a választókörzet eredményeit, fejlesztéseit mutatja be, illetve a jövőre vonatkozó, települési fejlesztési tervek is helyet kapnak az oldalakon. Érdekesség, hogy ebben a kiadványban ugyan látható egy közös kép a kampánycsapatról, de a települések személyiségei, politikusai vagy polgármesterei nem szerepelnek. Közös képen látható ugyanakkor Tuzson Bence Orbán Viktor miniszterelnökkel. A képviselő a mostani Csömöri Hírmondóban is beszámol az eredményekről, amelyet egész alakos fényképe kísér.
            Nyilván nem független Tuzson kampányától, hogy a Fidelitas (alelnöke a csömöri volt FIDESZ-elnök, Baczkó Norbert) négy oldalas, Dorosz Dávidot lejárató kiadványt szórt ki a faluban, amelyben az ellenzéki jelölt agglomerációs terveinek kritikája, személye és az ellenzéki pártvezetők kerülnek célkeresztbe. Ide tartozik, hogy Itt lakunk Csömör címmel minden háztartásba eljutó új kiadvány is megjelent a településen, amelynek első számában több csömöri ismert személy mellett ok mellett a fideszes képviselőről jelent meg kétoldalas népszerűsítő anyag. A lapot Fidesz-közeli alapítvány adja ki, melynek székhelye Dunakeszin (!) van.
            Az ajánlások gyűjtése (február 13.) óta vannak jelen a kormánypárti aktivisták a településen, akik nem csak több utcai standon, hanem a háztartásoknál is gyűjtötték az ajánlásokat a csömöriektől. Tuzson Bence választási fórumát március 8-án 18.00 órakor tartják a művelődési házban.
            Végül: megjelentek a védőnői munkát népszerűsítő plakátok is a település villanyoszlopain. Helyi fideszes informátoraink szerint ezek valódi célja, hogy megakadályozzák a homoszexuális és nemátalakító propagandát a csömöri óvodákban, amely probléma szerintük már népszavazásért kiált.
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.