Gyerekek a téren… - -Játszótéri körkép Csömörön

Számba vettük, hány játszótere van Csömörnek, milyen fejlesztések voltak az elmúlt években, és mely korosztályokat szolgálja ki a csömöri játszóterek eszközparkja.

Az elmúlt bő évtizedben 5 új játszótér építésével 13-ra nőtt a csömöri játszóterek száma. Ezenkívül van, amelyik esetében jelentős fejlesztés történt, van, ahol csak egy kis közösségi tér jött létre, de a kihelyezett játszóeszközök miatt - némi jóindulattal – a játszóterek listájához soroljuk. „Valódi” játszótérről 10 esetében beszélhetünk.
Általános alapelv volt az utóbbi időkben, hogy a játszóterek többségénél legyen vízvételi lehetőség, így számos ivókutat telepített az önkormányzat. Ez nem csak a játszóterekre, hanem általában a parkokra, forgalmasabb közterületekre is jellemző. Emellett a modern kialakítású kerékpártámaszok elhelyezése is jellemző lett, ami a „bringás falu” védjegy egyik fontos eleme. Egyes helyeken a könyvkuckók megjelenése is érdekes ötlet volt: a kis madáretetős jellegű fa bokszokba bárki betehet és kivehet olvasnivaló vagy már megunt könyveket.
Akkor vegyül sorra a játszótereinket!

A Laky-park látványos átalakuláson ment át: a Laky utcai óvoda megépítése után hatalmas terület maradt parlagon az óvodaépület mellett, jelentős építési törmeléket magában rejtve. Ennek a településrésznek korábban nem volt közösségi helye, így a park kialakítása időszerű volt, főként, hogy a helyi önkormányzat nagy jelentőséget tulajdonít a szabadtéri közösségi tereknek és eseményeknek. A látványosan elhanyagolt területen a körforgalom 2014-es átadása után játszótér, kondipark, kerti sütögető, nagy csúszda, gyerek KRESZ-pálya, szánkódomb, pingpong asztal létesült, így az egészen apróknak, totyogóknak, valamint a nagyobb gyermekeknek, sőt kamaszoknak és fiataloknak is megfelelő szabadidős elfoglaltságot nyújtanak az ide telepített játszóeszközök.

A Majorszegiliget viszonylag új településrésze Csömörnek, kialakítása miatt (sűrűn parcellázott) nem volt semmilyen közösségi tere, így a játszóteret lakossági igényre alakította ki az önkormányzat a településrész határában megvásárolt ingatlanon. Úgy tudjuk, azóta tervezik a kibővítését, amihez az önkormányzat újabb telket vásárol. Maga a játszótér – amelyet körbekerítettek - klasszikus játszótér kisgyermekeknek, a pingpongasztalt azonban már inkább a nagyobbak és fiatalok használják.
Bár, aki Csömör játszóterein mostanában pingpongozni szeretne, vigyen magával labdát és ütőt, az összes játszóteret végig járva ugyanis az látszik, hogy a „kincstári” ütőknek és labdáknak mindig lába kél, sziszifuszi pótlási folyamatnak lehetünk tanúi hónapról hónapra…

A Hunyadi utcai játszóteret Csömör hagyományos „grundja”, a Kispálya mellett alakították ki. Nagy előnye, hogy körbekerített. Játszóeszközből nincs sok, viszont azok jó állapotúak, pingpongozni is lehet, és az egyik oldalról árnyékosabb a meglévő fák miatt. A Kispálya, amely anno a legendás kézilabda meccsek helyszíne volt még a ’60-as, ’70-es és ’80-as években, „viseltes kora” ellenére jól tartja magát: néhány éve korszerű gumiburkolatot kapott (vigyázat, esős és nyirkos időben igencsak csúszik!), a védőhálókat is kiépítették, így lehet kézizni, focizni, kosarazni, kinek éppen mi esik jól, de olykor lábtengózni is szoktak rajta. A pályát helyi közösségek ingyen le is foglalhatják előre.

Az Ófaluban, bár neve szerint ez a legrégebbi településrésze Csömörnek, sokáig csak a Bulgárkertben volt az egyetlen használható játszótér. Ez változott meg akkor, amikor a sokáig elhanyagolt Árpád utca-Szabadság út sarkán lévő telek az önkormányzat, a római katolikus egyházközség (az ingatlan tulajdonosa) és az ideköltöző kertészet együttműködésének eredményeként teljesen átalakult, igényes terület alakult ki itt: a színvonalas kertészet mellett dús növényzet árnyékában egy kisebb, de tetszetős Árpád utcai játszóteret hozott létre az önkormányzat. Különlegessége, hogy egyedi gyártású játszóeszközöket helyeztek ki, valamint telepítettek ide egy csömöri egyházi emlékhelyeket, létesítményeket bemutató emléktáblát. A teljesen elkerített játszóütér külön érdekessége, erősítve az egyházi „vonalat”, hogy a játszótérre olyan növényeket telepítettek, amelyek egy-egy bibliai történethez kapcsolódnak.

A Sportcsarnok melletti, részben iskolai játszótér (ismertebb nevén „napközis udvar”) és a bitumenes kézilabda pálya néhány éve teljesen átalakult, a pálya új, korszerű, nagyon kedvelt rekortános burkolatot kapott, és mellette ugróiskolát is felfestettek. A játszótér avítt, megviselt játszóeszközeit kicserélték. A játszóteret és a kézilabda pályát iskolaidőben az általános iskolások használják, késő délutántól és hétvégén viszont már nyitott mindenki számára.

A Hőstelep-Újtelep egyetlen nagy játszótere, a Corvina téri jelentős upgrade-en esett át: a játszóeszközök ugyan maradtak a régiek, de új köntöst kaptak (felújították), és ide is gyerek KRESZ-pályát és kondiparkot létesítettek, kibővítve a hatalmas zöld terület célcsoportját. A meglévő fák miatt a hely ligetes jellege megkapó, az újabb fatelepítésekkel pedig egyszer árnyas szigete lesz a térhez közel lakóknak. Az itteni kisebb átalakítások folytatódnak: nemrég esőkertet alakítottak ki, illetve tervezik a régi kis futballpálya vissza építését, modernebb „külsővel”