A 3. hullám Csömörön

Nagyon erősen kezdődött a március: védőoltások majd lefújt oltási akció, 200 hiányzó gyerek az iskolában, felfüggesztett utánpótlás versenyek.

Mindenki nagyon várta már a tavaszt, de senki sem ezért….

Az elmúlt hetekben a nagyközségben is elkezdődtek a központilag szervezett, helyben a Csömöri Egészségházban lebonyolított védőoltási akciók a koronavírus járvány megfékezése érdekében. Több mint 200, nagyrészt időskorú, illetve krónikus betegségben szenvedő csömöri polgár kapta már meg az első védőoltását (erről itt olvashatunk részletesebben http://www.csomor.hu/oldal/ezen-a-heten-is-folytatodik-az-oltas-csomoron ). A helyi felnőtt háziorvosok és asszisztenseik megfeszített munkával végzik az oltási munkát. Csömörre is jut többféle vakcina, az amerikai-német Pfizer-Biontech, a brit Astra-Zeneca, az amerikai Modernaa, a kínai Sinopharm, az orosz Szputnyik V-t viszont egyelőre csak a térségi oltóponton (Kistarcsa) adják be. A héten csütörtökre is 250 védőoltást szerveztek le, ám most jött a hír a népegészségügyi hatóságtól: mégsem tudnak szállítani oltóanyagot. Nagy felfordulást okozott a villámcsapásként érkezett információ, szinte lehetetlen feladatnak tűnik ennyi ember egy napom belüli, megbízható kiértesítése és átszervezése egy másik napra (úgy tűnik, péntekre). Jelenleg is ezen dolgoznak a helyi egészségügyisek…
            A helyi általános iskolában egyre nő az otthonmaradt gyermekek száma, ami keddre elérte a 200 főt, ami a 700 fős összlétszám közel három tizede. Egy osztály már teljes karanténba került, de nagyon nagy a száma azoknak a szülőknek is, akik már nem engedik a gyermeküket az iskolába. A hírek szerint sok tanár is igazolt covidos fertőzött lett, bár számukról nincs hivatalos információ. Az óvodákban is van már ismét karanténos csoport, a napokban várhatóan egyre több szülő magától nem fogja vinni a gyermekét a Kacsóh vagy a Laky utcai óvodába.
            A sportéletet is újból elérte az intenzív járvány. Egy hete még a férfi felnőtt kézilabda csapat idegenbeli bajnoki mérkőzése maradt el egy csömöri játékos fertőzöttsége miatt, most hétvégén a labdarúgóknak nem kellett utazniuk idegenbeli találkozóra az ellenfél koronavírus érintettsége miatt. Hét elején pedig jött a hír: az összes utánpótlás kézilabda bajnokságot felfüggesztette a Magyar Kézilabda Szövetség http://csomorsport.hu/kezilabda/2021-mar-02-1353/dontott-az-mksz , a labdarúgóknál pedig a 13 év alattiak bajnoksága http://csomorsport.hu/foci/2021-mar-03-0002/bozsik-program-felfuggesztve szünetel mostantól. A felnőttek zárt kapus mérkőzéseket játszhatnak mindkét szakosztályban, a focistáknál az ifjúsági korosztály is meccsezhet – egyelőre. A központilag régóta bezárt művelődési ház és könyvtár mellett a sportközpont ennek ellenére egyfajta szigetet képez (máshol is az országban persze): itt, ha kisebb megszorításokkal is ugyan, de szinte ugyanolyan intenzitással zajlik az élet. Járványügyileg ez így nyilván, mindenki tudja, teljesen értelmetlen központi szabályozás, így nem véletlenül hívott össze Fábri István polgármester rendkívüli értekezletet az itt dolgozóknak a sportcsarnok előtti udvarra: a településvezető határozottan kérte, hogy minden járványügyi előírást tartsanak és tartassanak be az edzők és az intézmény dolgozói, mert ha az utóbbi időben gyakran jellemző lazaságot tapasztalják, az önkormányzat saját hatáskörében be fogja zárni a sportlétesítményt és csak iskolai testnevelési órákat lehet majd itt tartani.
 

Hozzászólások

Ma megkaptam az első oltást! Köszönet és dícséret az orvosoknak, asszisztenseknek a fantasztikus szervezettségért és a gördülékeny lebonyolításért! Hatalmas munka lehetett az egyik napról (csütörtökről) a másikra (péntekre) áttenni az összes oltandót! Kész csoda, hogy nem telefonkagylót láttam szegényeknek a fülén! (És újra konstatálnom kellett, hogy az egészségügyi komplexum az Isten áldása a községnek!)

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.