A 20. csömöri hájastészta-sütő verseny

A térség legnagyobb hagyományú, és biztosan állíthatjuk: legszínvonalasabb gasztro eseménye zajlott szombaton a művelődési házban.
 
A méltán híres és idén 20 éves jubileumát ünneplő Csömöri Hájastészta- és fánksütő versenyen ismét rengeteg csapat és egyéni versenyző vett részt. Ahogy a Hargitai György mesterszakács, a zsűri elnökének értékeléséből is megtudhattuk, a hagyományok valódi továbbélése nem csak a résztvevők számában, vagy az évről-évre egyre növekvő látogatószámban érhető tetten – tavaly már egy sátorral is kellett bővíteni a csömöri művelődési ház nagytermét, hogy minden főzőcsapat és a kóstolni vágyó vendég elférjen.
    A népszerűség et minden bizonnyal az is erősíti, hogy a hagyományos receptek egyre több kísérletező, de továbbvihető elemet tartalmaznak (új alapanyagok, apró praktikák), viszont a közönség minden évben keresi és meg is találja a nagy klasszikusokat is, a szalagos fánkot házi baracklekvárral vagy a sűrű szilvalekvárral töltött hájast, avagy a csömöri különlegességet, a hólabdát. Akik ilyet kerestek, azok idén sem csalódtak, különösen, ha a Tisztaforrás Népdalkör, a Furmicska Táncegyesület , a Turnovszy István Kertbarát Kör, a Tere-Fere Klub vagy a Csömöri Szent Rita Karitász közösség asztalánál kóstoltak.
    A kísérletezés híveinek, a teljesség igénye nélkül, elsőként néhány sós izgalmat említenénk: két fantasztikus káposztás fánkot kóstolhattunk, az egyiknek a tésztájában reszelve került a káposzta, a másikban savanyú káposzta formájában, csavart tésztában, fokhagymás tejföllel tálalva – előbbi a FánKÉK, utóbbi a HACS (Hiperaktív Anyukák Csapata) „gondozásában”
    Az édes fánk különlegességek közül a töltelékek kapcsán engedték el fantáziájukat a szakácsok, például a Fánkos Páros sütőtökös-almást, a Csömöri Civil Egyesület rumos meggyes, almás-barackos és szilvalekváros fél dióval töltött kombinációkat kínált, míg a Baba-Mama Klub egy hagyományos szalagos fánkba rejtett szerencse üzenettel, a Kék-sárga-kék Baráti Kör pedig színes-pöttyös amerikai fánkokkal lepte meg a gyerekeket.
    A nevezéshez és megmérettetéshez elsősorban elkötelezettség és önbizalom szükséges, a díjazottak között minden évben az egyéni versenyzők is kimagaslóan szerepelnek - köztük régi motorosok és lelkes amatőrök egyaránt -, akik otthon készítik el családi, saját receptjeik alapján süteményeiket, vagy esetleg lekvárjaikat, ugyanis 6. éve már a tészták elengedhetetlen kísérői, a lekvárok is versenyeznek. Csak hogy lássuk, a lekvárkészítők sincsenek híján az ötleteknek: gyömbéres nektarin lekvár és a steviaval készült birsalma lekvár mellett két munkás, de nagyszerű klasszikust, egy passzírozott málnát és egy fekete ribizlit is díjazott a zsűri.
    Aki még nem járt az elmúlt húsz évben ezen a rendezvényen, annak mindenképpen ki kell emelnünk, hogy a helyben fogyasztás mellett helyben sütés is zajlik, tehát nem csak igazán frissek a sütemények, de a készítés módját is el lehet itt lesni. Talán éppen ez adta az ötletet a szervezőknek, hogy idén a művelődési ház különleges sorozatot indítson el: a versenyt megelőző hetekben egy hájas tésztakészítő foglalkozást is hirdetett, ahol szakavatott segítséggel, Dombrádi Kati útmutatása szerint tanulhatta meg bárki e különleges tészta készítésének minden csínját-bínját. Úgy tudjuk, ennek az oktatásnak, hagyomány átadásnak lesz folytatása még idén a kalács-, majd pedig a rétes készítés. A nagy érdeklődésre való tekintettel, érdemes figyelemmel kísérni a művelődési ház programjait és időben regisztrálni!
    Visszatérve a rendezvény lelkét adó sütőcsapatokhoz, azt is meg kell említenünk, hogy nem csak a kulináris teljesítmény, de az egyre profibb csapat megjelenés is megfigyelhető. Az indulók egyforma, színben harmonizáló kötényei, fejkendői, szakács sapkái kiegészítik a gyönyörű tálalást, a rendezvényre hagyományosan is jellemző fánk és hájas költeményeket. Mindezek bizonyítják: ezt az egy jeles napot minden évben hosszú hetek, esetleg hónapok felkészülése előzi meg. Ebben mérhető talán a legnagyobb értéke, közösségépítő, -megtartó ereje.
 

Hozzászólások

Gratulálok minden sütögetőnek!!!!

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.