Elhunyt Gerhát Józsefné

96. évében elhunyt Gerhát Józsefné, született Nagy Erzsébet.

Ismét elment a falu egy ismert öreg nénije, aki még a hétköznapokban is viselte a sokszor megcsodált csömöri népviseletet. A szlovák-tót nyelv mindennapos használata számára ugyanolyan természetes volt, mint a jó kedv és még a házhoz kötöttségben is sugárzó életkedv és életerő vagy éppen a szókimondás.
A helyi postára menve sokáig láthattuk őt Kossuth utcai otthonának kiskapujában, amint szigorú, de jókedvű tekintettel köszöntötte az arrafelé járókat vagy éppen az otthon termelt zöldségek vásárlására invitálta az arra járókat.
Lelkes készítője volt a kis népviseletes babáknak, amit a hozzá betérő rokonoknak gyakran megmutatott. A Szlovák Ház Facebook oldala is megemlékezett róla, emlékezve a tőle hallott régi-régi helyi történetekre és megköszönve a tőle kapott népviseleti ruhákat (a hagyományőrző közösség számos csömöri család által felajánlott, eredeti ruhába öltözteti a néptánccsoport tagjait),
Sokan a Csömöri receptek első, önkormányzat által kiadott kis füzetének címoldaláról ismerhetik arcát, amint egy sütőtepsi fölé hajolva készíti a „Guglicska” nevű helyi süteményt (ahogy a régi falubeliek mondják: „csömöri lagzis süteményt”). Mert ahogy ő is, a csömöri nénik mind-mind elképesztő finomságokat tettek le hétről-hétre, lakodalomról-lakodalomra, disznóvágásról-disznóvágásra. esküvőről-esküvőre családjuk, rokonaik, vendégeik vagy éppen a közösségi események nagy vendégseregének asztalára…. Az alábbiakban saját receptjének közlésével is emlékezünk rá.
Gerhát Józsefnét (született Nagy Erzsébet) március 11-én hétfőn, 14.00 órakor evangélikus szertartás szerint helyezik örök nyugalomra a csömöri temetőben.

Guglicska
50 dkg finomliszt
40 dkg porcukor
15 dkg kristálycukor
1 csomag sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin és 5 dkg zsír
7 tojás
½ dl tej
40 dkg darált dió
házi baracklekvár

A margarint és a zsírt a liszttel, 10 dkg porcukorral és a sütőporral összemorzsoljuk. A 7 tojás sárgáját kikeverjük a tejjel, majd a tésztához adjuk. Jól összegyúrjuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a diót, 30 dkg porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük. A 7 tojás fehérjét felverjük, közben hozzáadunk apránként 10 dkg kristálycukrot, végül belekeverjük a diót is. A tésztát gyúródeszkára tett konyharuhán félujjnyi vastagra nyújtjuk, és cakkos szélű, kb. 8 centi átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. A tésztadarabkákat fém kosárkasütőkbe nyomkodjuk, aljára egy kanál házi baracklekvárt teszünk, felülre egy nagyobb kanálnyit a diós masszából. Előmelegített sütőben nagy lángon sütjük kb. 10 percig, aztán még további 20-30 percig takarékon. Amikor elkészült, megvárjuk, míg kihűl, s akkor borítjuk ki a sütőformákból. Porcukorral díszítjük.
(A fotót a Család bocsájtotta rendelkezésünkre.)

 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.