Fábri István polgármester és a teljes civil képviselői csapat újraindul az idei választáson

Hivatalossá váltak a Csömöri Civil Egyesület jelöltjei a június 9-én esedékes önkormányzati választásra.

Addig, amíg akár országosan, akár a térségben számos településen csak kapkodjuk a fejünket, milyen össze-vissza választási koalíciók alakulnak vagy éppen teljes a csend a jelöltekről (pl. azért, mert még lázasan keresik azokat a különböző pártok), addig a Csömöri Civil Egyesület ritka egységet mutat. Igaz, korábban sem volt jellemző, hogy túl nagymértékben cserélgette volna a jelöltjeit a szervezet, de most minden jelenlegi képviselő-testületi tag letette a voksát a közös folytatás mellett. A március eleji taggyűlés hivatalosan is megerősítette a jelölteket, akik a következők:

Polgármester-jelölt: Fábri István

Képviselő-jelöltek:
1. körzet (Újtelep): Pásztor Sándor
2. körzet (Újtelep-Hőstelep): Onhausz Erzsébet
3. körzet (Ófalu-Körmendi-hegy): Szántóné Hermányos Mária
4. körzet (Ófalu-Kálvária alatti utcák): Tihanyi Ferenc
5. körzet (Kakas-telep-Edloman terület, Szőlő u.): Sipos Tamás
6. körzet (Szőlő-hegy-Széchenyi út-Vadkerti Zs. u.-„Madár” nevű utcák): Tormay-Lesták Mária
7. körzet (Majorszegi-dűlő és liget, Rét u.): Eigler Tamás
8. körzet (Középhegy, Laky u. térsége, Vízműsor):   Rajnai Henrik

A részletes utcalista az önkormányzati honlap választási irodájának oldalán tekinthető meg a következő linkre kattintva:
https://csomor.hu/onkormanyzati-valasztas-2024/2024-evi-valasztasok/

Mivel Csömör átlépte a 10 ezer fős lakosságot, ezért idén új választási szisztéma szerint szavazhatnak majd a csömöri választópolgárok: a polgármesteri szavazólap mellett minden választókerületben (összesen 8 ilyen lesz) külön-külön szavazólapot kap mindenki, ahol az adott körzet képviselőjét választják meg. Tehát most már nem 8 jelöltre szavazhatunk egy szavazólapon, hanem csak egyre. Továbbra is lesz megyei szavazólap, ahova a megyei küldötteket delegálhatják a pártok a listájukra leadott szavaztuk alapján (itt jellemzően nem szerepelnek a civil szervezetek). Ezenkívül rendhagyó módon június 9-én ekkor kerül sor az európai uniós választásokra is.
A településen más jelöltekről hivatalosan még nem tudni, bár keringenek hírek egyes jelöltekről. A FIDESZ egyelőre nem adott életjelt magáról, vajon akar-e jelölteket állítani. Több térségi településen a kormánypárti jelöltek (ál) civil szervezet támogatásával próbálkoznak, amire Csömörön is volt már példa, sőt, vannak hírek, miszerint ismét várható ilyen, frissen alakult szervezet indulása. Egy-két független képviselő-jelölt nevét is lehet hallani annak kapcsán, hogy a lakóhelye szerinti körzetben próbálkozna, bár az általános választási tapasztalatok azt mutatják, hogy még az önkormányzati választásokon sincs túl sok esélye a teljesen egyéni próbálkozásoknak. Mindenesetre már csak három hónap van hátra a választásokig, holott 2014-ben és 2019-ben egy-másfél éves intenzív kampánnyal sem sikerült a kormánypárti csapatnak elérnie eredményt az országosan is kiemelkedően hatékony Csömöri Civil Egyesülettel szemben…
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.