Áthelyezték a csömöri plébánost

Váratlanul, gyors döntéssel november elején áthelyezték Bokros Levente plébánost Csömörről egy cserháti faluba. Most szombaton már Görbe József kistarcsai, korábban szintén a nagyközségben is szolgáló lelkész tartja a misét.
 
A néhány hónapja hivatalába lépett új váci megyéspüspök, Marton Zsolt november 4-i keltezésű levelében Bokros Levente csömöri plébánost, mesterkanonokot azonnali hatállyal áthelyezte Csömörről a Nógrád megyei, százhúsz lakost számláló Cserhátszentivánra és környező falvaiba. A településünkön alig több, mint egy éve hivatalba lépett lelkész hirtelen áthelyezésének, továbbá kanonoki gyűrűje elvételének okáról hivatalosan semmit nem lehet tudni. Utolsó miséjét november 7-én csütörtökön, reggel 7 órakor celebrálta a csömöri Szentháromság Plébánia templomban.
           November 9-én szombaton és 10-én vasárnap már Görbe József kapta azt a feladatot az egyházi vezetéstől, hogy a csömöri miséken teljesítsen szolgálatot. A jelenlegi kistarcsai plébános (akihez a nagytarcsai katolikus közösség is tartozik), 2006–2018 között Csömör lelkésze volt, az utóbbi 9 évben megosztva Kistarcsával és Nagytarcsával. A nagyfokú paphiány közepette az ő „tehermentesítésére” nevezték ki Bokros Leventét, vagy más megközelítésben: ekkor érték el a csömöri hívek, hogy saját, csak Csömörön szolgálatot teljesítő papjuk legyen.
            A történetnek azonban itt még lehet, hogy nincs vége, mert a felsőbb egyházi döntés igencsak felbolydította a csömöri katolikus közösséget. Az elmúlt egy évben hamar népszerűvé váló Bokros Levente visszahelyezéséért aláírásgyűjtés kezdődött (szombatig több, mint nyolcszázan írták alá a beadványt). Utolsó egyházi alkalmain nagy számban jöttek el a templomba más felekezetek híve is, hiszen a kanonok-plébánost faluszerte sokan megkedvelték, számos közösségi esemény résztvevője volt. Az áthelyezéséről szóló hír a széles közvéleményben megdöbbenést keltett.
            A csömöri egyháztanács világi elnöke, dr. Bándi Gyula nyílt levelet írt a váci püspöknek. A településünkön élő jogászprofesszor, aki nem mellesleg a Jövő Nemzedékeiért Felelős Alapjogi Biztos-helyettes hivatalát is betölti Magyarországon, döntésének megváltoztatására kéri az egyházi vezetést. Levelében egyrészt azzal érvel, hogy a plébános komolyan hozzájárult a hívek csömöri közösségének erősítéséhez, akik nagy bizalommal ragaszkodnak hozzá, másrészt az elmozdítására és az áthelyezésére vonatkozó döntés híján van az egyházi kánonban előírt minimális eljárási szabályoknak is.
            Néhány napja még csendes autós felvonulást is terveztek Vácra a csömöri katolikus hívek, hogy ott adják át személyesen az egyházi döntés megváltoztatását kérő levelüket. Végül ettől a fajta demonstrációtól elálltak, és úgy döntöttek, hogy az egyházközség képviselői adják majd át a levelet és az aláírásokat Varga Lajos segédpüspöknek, és meghallgatást kérnek a váci püspöktől.
(Fenti képünk forrása a csömöri római katolikus Szentháromság Plébánia Facebook oldala.)
 
Frissítés: Bokros Levente ugyan külön kérte a csömöri hívektől, hogy ne szervezzenek külön demonstrációt Vácra, de egy kb. százfős mindenre elszánt csoport mégis elutazott az egyházi megyeszékhelyre átadni a püspöki döntés megváltoztatását kérő aláíró íveket. A Csömörtől negyven kilométerre fekvő Duna-parti városban Varga Lajos segédpüspöknek adták át a petíciót vasárnap este, amelyben kérik a plébános áthelyezéséről szóló egyházi döntés megváltoztatását és egy személyes meghallgatást Marton Zsolt püspöktől.
 

Hozzászólások

Bokros Levente Plébános,egészen kiválóan látta el a feladatát. Kedvelték a hívek a példabeszédeit ,és emberségét. Mi itt a Majorszegi dűlődöl is sokan járunk a Csömöri Katolikus Temploma,és kérjük,szeretnénk,ha visszahelyeznék a Plébános urat, Nagy István,és Nagy Istvánné.

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.