Édenliget lett a Bócsi-kastélyból

Csömör ikonikus kastélyából az új tulajdonosok új világot építenek…
 

Úgy tűnik, lezárult az immár közel két évtizedes gazdátlan korszaka a település híres-neves, hatalmas épülettel és hozzá óriási területtel rendelkező ingatlanának.

Több mint egy évtizede a Csömöri Híreken írtunk a Rét utca külterületi szakaszának végén, a szántóföldekkel körbevett, Fóti határ úthoz közel található kastélyról, amelyet a kilencvenes évek elején épített a Csömörre még egyszerű kubikusként érkező, majd nagy tempóban meggazdagodó vállalkozó. Az építőipari cégét a kilencvenes években egy kis zuglói panellakásból irányító Bócsi András alapvetően közművesítési munkákból szerezte vagyonát: nem csak Magyarországon, hanem pl. Erdély számos településén is kapott komoly csatornázási, vízépítési, és egyéb infrastrukturális megbízásokat. A hatalmas, több mint harminc hektáros birtokáról - melyen nagyrészt gyümölcsöst tartott fenn - magán-kisrepülőgéppel járta a Kárpát-medencét, vállalkozásának munkavégzését gyakran ellenőrizte személyesen. Érdekesség, hogy sok csömöri területet is ő közművesített, pl. a Majorszegi-liget egyes utcáiban az ivóvízrendszer kiépítését, de támogatott helyi egyházi célokat is. Fényűző, 21 szobás és egy lakosztályos, több luxussal rendelkező, saját igényei szerint kialakított, újonnan épített kastélyában az akkori elbeszélések szerint sok országosan ismert politikus is megfordult.

A hosszú, külterületi Rét utca végéig saját maga építette ki a gázvezetéket és az elektromos hálózatot, illetve egy keskeny, szilárd burkolatú aszfalt utat, ami az alapját teremtette meg az azt követő két évtizedben Csömör sajátos településrésze kialakulásához. Lovardák, ranchok, hatalmas villák találhatóak itt, és amely lakó és gazdasági családi épületek mindegyikéhez több hektáros beépítetlen területek (főként gyümölcsösök, szőlők) tartoznak, a helyi építésügyi előírásoknak megfelelően. A terület kedvelt kirándulóhely, sokan lovagolnak, kerékpároznak, sétálnak errefelé, a kellemes, természetközeli vidéken sok a látnivaló.

Bócsi András szenvedélyes vadász volt. Életének utolsó pillanata is hobbijának hódolva következett be: egy vadásztársa lelőtte. A vallomás szerint véletlen baleset volt, mert vaddisznónak nézte társát, ám nyilván más interpretációk is születtek, miszerint szándékos gyilkosság történt. Az országos médiát is bejárta az eset, az RTL Klub és a TV2 is riportfilmet közölt a témában, utóbbi korábban is forgatott a kastélyról.
Családja, felesége és akkor még kiskorú gyermekei azonban egy komoly adótartozással megterhelt ingatlant örököltek, ráadásul a gyámhatósági eljárás is nehezítette  az ingatlan értékesítését. Másfél évtized alatt sok-sok hír terjedt el az ingatlan eladásáról, a média érdeklődése is változatlan maradt, az RTL Klub kísértetkastélyként írt az egyre inkább elhagyatottabbá váló épületről.
Még nem a NER-es világot éltük, amikor a hazai-Pest megyei ingatlanpiac egyik legdrágább magán épületeként és magán birtokaként írtak róla: 2 milliárdért még maga Bócsi András árulta a kétezres évek elején, halála után egymilliárd alá csökkent a kikiáltási ár, majd sokáig 700-900 millió körül kínálták. Komoly vevő nem nagyon akadt, sok-sok érdeklődő viszont annál inkább.

2022-ben végül sikerült az értékesítés (úgy tudjuk, a legutolsó meghirdetett összeghez képest érdemben alacsonyabb áron, ám a kb. 5 hektáros tulajdonrész egyelőre még az államé maradt). Az új tulajdonosi kör a Magyarországon és Európában kisegyháznak számító, de több más kontinensen sokmilliós hívővel rendelkező Hetednapi Adventista Egyház magyarországi köreihez kötődik: a protestáns magánszemélyek, a közeli fővárosi kerületben lakó vállalkozók mellett alapítványi tulajdonba került az ingatlan. A vezetők a végső döntés előtt megkeresték az önkormányzatot is, amely településrendezési szerződést kötött az ingatlan fejlesztésére. Ennek lényege, hogy az önkormányzat a helyi építési szabályzatban lehetővé tette az ingatlan intézményi hasznosítását, a tulajdonosok cserében vállalták a Rét utca külterületi szakaszának teljes felújítását 45 millió Ft értékben. Erről Fábri István polgármester a következőket nyilatkozta: „Az egész képviselő-testület igen pozitívan fogadta az új tulajdonosok terveit, mivel a sok-sok lakópark és egyéb problémás vállalkozói megkeresés után – akik mind-mind jelentős terület átminősítéseket kértek tőlünk – végre olyan tulajdonosok jelentkeztek be az ingatlan megvételére, akik egyrészt vállalták a mezőgazdasági terület megművelését, ráadásul mindezt ökologikus-fenntartható gazdálkodás formájában, sőt, a kastély épületét a vállalkozói hasznosítás mellett közösségi céllal is működtetik majd.”
Az ingatlan neve Édenliget Központ lett, ahol egyik nyitó eseményükként márciusban egészségmissziós napot tartottak az újpesti adventista egyházközséggel közösen. Nyitott napokat is terveznek, az egyik ilyenre április végén kerül sor. Honlapjukon még kevés információ található, de már az is sokat elárul a terveikről, szemléletükről: életmódközpont, tankertek, tematikus ösvények.
Az Éden-liget Központ Facebook oldala itt érhető el.

Ami elsőre pozitív kontrasztnak tűnik: a fényűző kastélyt közösségi helyként, puritán megközelítéssel, közösségi programokkal, természetközeli birtokhasználattal tervezik hasznosítani, híven az adventisták életfelfogásához. A közeljövő tervei között szerepel kis létszámú alapítványi iskola elindítása is, amit szintén pozitívan fogadott a helyi önkormányzat és többen mások is a településen.
A mezőgazdasági terület tervezéséhez sikerült megnyerniük Geoff Lawtont, a világ egyik legismertebb permakultúra szakértőjét, aki a magyar szakmai csoporttal együtt tervezi a terület végső kialakítását.
A terület rendbetételében az egyház több tagja és helyi önkéntesek is segítenek.
Az alapítványi iskola kérelme jelenleg az illetékes hatóságoknál van elbírálás alatt.
(A fotót az ingatlan tulajdonosai bocsájtották rendelkézésünkre.)

Hozzászólások

Tisztelt Olvasónk! Köszönjük szépen, az összeg a 2 milliárdnál helyes, de a 700-900-nál valóban elírás, javítottuk millióra. A Szerkesztőség

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.