Újabb 6 évre szavaztak bizalmat dr. Bándi Gyulának

2029-ig a csömöri Bándi Gyula lesz a zöld ombudsman.

Az Országgyűlés 2022. december 7-én elsöprő többséggel a Csömörön élő dr. Bándi Gyula jogászt, környezetvédelmi szakembert választotta az alapvető jogok biztosa jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesévé (jó hosszú titulus, nem kétséges…). A 163 igen és 4 nem szavazat (0 tartózkodás) azt mutatja, hogy az előző ciklushoz hasonlóan a kormánypárti és az ellenzéki képviselők teljes bizalmát élvezi a szakember. Több területen emelte fel a szavát az elmúlt években, pl. a kútfúrások ügyében az ivóvíz védelme érdekében, ám a leghatározottabb kiállása a hulladékszabályozási rendszer igen éles kritikájában volt tetten érhető.
      Dr. Bándi Gyula „zöldombudsmani” pozícióját 2017 óta tölti be, 2023 februárjában jár le a mandátuma. A parlamenti szavazáson újabb 6 évre kapott bizalmat, így 2023-2029. között továbbra is ő lesz a jövő nemzedékek szószólója.
      A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogász tanára több rangos szakmai elismerés birtokosa, így pl. a EU Környezetjog Jean Monnet professzora, 2016-ban pedig állami kitüntetésben részesült, amikor megkapta Magyar Érdemrend tisztikeresztjét.
      Lakóhelyén a település közösségi életének is aktív résztvevője. Több önkormányzati ciklusban tagja volt a Képviselő-testület Környezetvédelmi és Településfejlesztési Bizottságának, amelyről 2017-ben, ombudsman-helyettesi kinevezése miatt kellett lemondania a két pozíció törvényben foglalt összeférhetetlensége miatt. Korábban a helyi római katolikus egyházközség világi testületének is elnöke volt. Régóta aktív a Csicsörke Néptánc Egyesületben. 2019-ben Csömör Nagyközség díszpolgára kitüntető címben részesült.

Hozzászólások

Tisztelt, Kedves Gyula ! Gratulálok ! Jó erőt, egészséget kívánok! T. HJ

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.