A 2021-es év legfontosabb csömöri történései

Szubjektív összeállítás a nagyközségben történt, a települést közvetlenül érintő legfontosabb történésekről a 2021. évből – nem fontossági sorrendben…

Koronavírus járvány
Itt sem tekinthetünk el a koronavírus-járvány helyi vonatkozásairól. Amikor nyáron talán már kezdtük elhinni, hogy vége lehet a járványnak, ősszel jött a negyedik hullám. Lassan, nagyon lassan kezdett tudatosulni mindenkiben, hogy újra zárások, korlátozások jönnek. Az augusztus végi tófesztivált még megtartották, a két szeptemberi településrészi eseményt is (Középhegyi piknik a Laky-parkban, Béke téri esték, ez utóbbiból kettőt is). Sőt, még a második legnagyobb volumenű helyi közösségi eseményt, a szeptemberi szüreti mulatságot is, de aztán a bálok már elmaradtak. Mindeközben lelassult az oltási folyamat, cserében az iskolában és az óvodában egyre óvatosabbak lettek a szülők, és szaporodtak a karanténok is. Jelenleg már a harmadik oltásokat adják a felnőtteknek és megkezdődött a kisgyermekek oltása is…
http://csomorihirek.hu/CSH-3.hullam-2021.nov.29

2. A csömöri Valter Attila kerékpáros világraszóló szereplése a Giro d’Italia olasz körversenyen
Rózsaszín trikó és csömöri havasok… Egy ország tanulta meg ezt a két fogalmat Valter Attila kiváló kerékpáros eredménye okán. A világ második legnevesebb, háromhetes országúti kerékpárversenyén (ugye, az első a Tour de France), az olaszországi Giro d’Italia során három napon haladhatott az élen, és ezzel viselhette a rózsaszín trikót Valter Attila, a francia Grupama FDJ profi versenyzője. Három éve még a Cube Csömör színeiben versenyzett, két éve a Tour de Hongrie-t nyerte meg a fiatal kerékpáros egy legendás befutó eredményeként.
Csömörön nőtt fel, itt versenyzett a helyi kerékpárcsapatban édesapja, Valter Tibor edző kezei alatt (aki korábban szintén sokszoros magyar bajnok kerékpáros volt). a Csömöri Bringafesztiválok rendszeres résztvevője volt. A közönségszavazatok alapján a 2021-es évben a magyar sport három legnagyobb pillanata közé választották az olasz körversenyen történt élre állását.
http://csomorihirek.hu/CSH-ValterGiro-2021.majus.14

3. Tóth Krisztián cselgáncsozó világbajnoki és olimpiai bronzérme
Néhány éve költözött Csömörre Tóth Krisztián cselgáncsozó, aki évek óta súlycsoportja egyik legjobbja a világon. Az idei év azonban mindennél sikeresebb volt számára, hiszen először tavasszal bronzérmet szerzett a budapesti rendezésű világbajnokságon, majd második olimpiájáról is éremmel tért haza. A Tokióban elért olimpiai bronzérme ráadásul a magyar judo egyetlen dobogós helyezése volt, így az ötkarikás játékok legeredményesebb magyar versenyzője lett a sportágában. Érdekesség, hogy MTK-s edzője, a magyar szövetségi kapitány, Pánczél Gábor a szomszédos XVI. kerületben lakik.
https://www.csomorsport.hu/judo/2021-jul-28-1330/toth-krisztian-olimpiai-bronzermes

4. Új iskola építéséről írtak alá szerződést
Kormányhatározat született arról, hogy Csömörön egy új iskola építését vállalja az állam. Több egyeztetés után megszületett a megállapodás Csömör Nagyközség Önkormányzata, a Dunakeszi Tankerületi Központ és BMSK Zrt. között a beruházás elindításáról. A több milliárdos fejlesztés eredményeként 16 osztályos, sport tagozatos iskola létesül, melyhez egy sportcsarnok is tartozik majd. Az új intézmény jelentős terület igénye miatt azonban az önkormányzatnak többszázmillió forintért új földterületeteket kellett vásárolnia a Palotai utcában, így biztosítva, hogy az iskola mellett a későbbiekben folytatódhassanak a rekreációs fejlesztések is (tanuszoda, strand, edzőpálya). Az önkormányzat a meglévő sportcentrumot az új iskola diákjai számára szintén biztosítja. A tervek szerint az új iskola létrejöttével párhuzamosan a jelenlegi, Major úti iskolában a szükségmegoldásokat (konténerterem, kis épület termei, egyéb terem használatok) felszámolják, sőt, az elsősök már nem fognak külön a Szabadság úti „kisiskola” épületébe járni, hanem a fő épületben helyeznek el minden évfolyamot – amire lesz is hely, hiszen csak két vagy maximum három osztályos évfolyamok működnek majd a Mátyás Király Általános Iskolában.
http://www.csomor.hu/oldal/vegleges-uj-iskola-epul-csomoron

5. Csömöri Vendégház megnyitása
Az év folyamán megnyílt a település első szálláshelye, a Csömöri Vendégház. Az új egészségház megépülése után felszabadult egyik orvosi rendelő épület, és az ott található bérlakások átalakításával a Béke téren egy 29 fős szálláshely jött létre: 3 kétágyas, panzió jellegű szoba és 3 nagy apartman mellett közös étkező helyiség is szolgálja az idelátogatók kényelmét, továbbá zárt parkoló is biztosított a vendégek számára. A teljesen önkormányzati önerős beruházásban, jelentős részben a saját tulajdonú Csömöri Községgondnokság munkájának eredményeként elkészült fejlesztés mintegy 60 millió Ft-ba került.
https://csomorivendeghaz.hu/

6. Régi vezetők újraválasztása az oktatási-nevelési intézmények élén
A helyi általános iskola, a zeniskola és az evangélikus óvoda vezetőjének a megbízatása is lejárt 2021 tavaszán. A kiírt igazgatói pályázatokra nem volt túl nagy érdeklődés, így nem meglepő módon mind a három jelenlegi vezetőt megerősítették pozíciójában. A Csömöri Mátyás Király Általános Iskola vezetésére Bátovszky János, a Csömöri Krammer Teréz Zeneiskola irányítására pedig Ráduly Ildikó kapott újra 5 éves megbízatást. A Csömöri Rózsakert Evangélikus Óvoda esetében viszont nem volt érvényes a pályázat, így csak ideiglenes, egy éves meghosszabbítást kapott Biró Zsuzsanna.
Közös volt a pályázatokban, hogy a döntések során sem a pedagógus testületeknek, sem a szülőknek nem volt véleményezési joga, mint ahogy a települési önkormányzatnak sem volt beleszólása a döntésbe. Az általános iskola esetében, a törvény furcsa fintora okán azonban a két nemzetiségi önkormányzatnak megadatott a hivatalos véleményezés lehetősége: a szlovák önkormányzat vezetője a jelenlegi igazgatót, a német önkormányzati elnök egy vidéki férfi pályázót támogatott (a veszélyhelyzet rendelkezései miatt a nemzetiségi testületek nem ülésezhettek, ezért őket egyszemélyben az elnökök képviselték minden kérdésben).
http://csomorihirek.hu/CSH-VezetoiPalyazatok-2021.marc.28

7. Ciao pizzéria megnyitása a Laky-sarkon
Új vendéglő nyílt a településen. A Laky-sarkon, a nagy óvoda és a Príma áruház közelében megnyitott Ciao pizzéria a korábbi Chenor étterem több éve üresen álló, felújított és átalakított épületében működik.
A nyolcvanas évek óta egyedül a Szabadság úti közismert Zöldfa étterem tudott folyamatos működést felmutatni a településen. A nagy vendéglátói hagyományokkal rendelkező Bátovszki család tradicionális stílusú és alapvetően a magyar konyha hagyományaira épülő étterme mellett volt néhány próbálkozás az elmúlt két évtizedben, de mindegyik kudarcot vallott. Íme a nem túl dicsőséges, rövid lista: Holdfény presszó-pizzás (Hunyadi utca), Chenor Étterem és Pizzéria (Laky-sarok), Kemencés Pizzéria (Széchenyi út). Jelenleg két, meleg ételeket árusító vállalkozás üzemel még a településen, amelyek – jóllehet a helyi, „beülős” fogyasztás is népszerű – alapvetően nem vendéglőként működnek, hanem az étel kiszállításra helyezik hangsúlyt: Csömöri Étkezde (Major út), Burger Bár (Széchenyi út). Igaz, a külterületi kereskedelmi központban található Auchan „korzóján” is találni még meleg étkezési lehetőséget: Teli Tál, KFC, Ázsia Konyha.
A nemrég megnyílt Ciao pizzéria igen népszerű, különösen az új, közeli településrészeken (Középhegy, Laky-hegy) lakók látogatják nagy számban. Lényegében látvány pizzéria, hiszen Nápolyból hozatott nyílt kemencében készül a pizza, de más hagyományos olasz tészta ételek is megtalálhatóak az étlapon. A bejáratnál kézműves olasz fagylalt kapható. Tavasztól őszig kis teraszt is üzemeltetnek, illetve elvitelre is vásárolhatunk náluk.
https://ciaopizzacsomor.hu/

8. Helyi adók elvétele
2021-ben eljutott oda az önkormányzati rendszer Magyarországon, hogy immár elmondhatjuk: a lakosok után egy fillér sem marad helyben, vagyis financiális szempontból minden beköltöző lakó csak kiadással jár a falunak, az önkormányzatnak. Kivétel, ha a beköltözőnek van egy cége, amelynek székhelyét-telephelyét átjelenti a településre, ugyanis a helyi iparűzési adót az önkormányzatnak kell befizetni. Csömör döntően ebből él, vagyis az itteni cégek iparűzési és építményadójából származó bevételből, még ha ennek nem kis részét, 2021-ben több mint kétszázmillió Ft-ot ebből is elvont az állam szolidaritási adó jogcímen. A csömöri lakos ugyanakkor a személyi jövedelemadó 100%-át és a gépjármű adó 100%-át is a központi állami kasszába kell, hogy befizesse. Csak nagyon kevés polgár fizet be helyi adót, konkrétan egy ilyen adónem van: a befektetési céllal tartott belterületi lakótelek után fizetendő telekadó. Az új beköltözők miatt ugyanakkor pl. növelni kell az óvodai, bölcsődei kapacitást-támogatást, új infrastruktúra igények jelennek meg és szinte már kezelhetetlenül megnőtt a közműhálózati igény (a DMRV Zrt. például már nem tudja növelni érdemben ivóvíz kapacitását, ezért új gerinchálózat (belterületbe-vonás vagy gazdasági övezet kialakítás) kiépítéséhez nem járul hozzá.
http://www.csomor.hu/oldal/az-utolso-helyi-bevetelt-is-elvennek-az-onkormanyzatoktol

9.) Ellenzéki előválasztás
2021 szeptemberében és októberében tartották az ellenzéki előválasztást, amelyben Csömör nagyközség is érintett volt, mint a Dunakeszi központú, Pest megyei 5. számú választókörzet egyik települése, és mint szavazási helyszín. Hat párt indult, illetve támogatott jelöltet: Párbeszéd, Demokratikus Koalíció, MSZP, Momentum, LMP, Jobbik, továbbá a később csatlakozó Új Világ Néppárt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom. A településen az országos átlagot meghaladó volt a részvétel, és itt is meghatározó arányban Dorosz Dávid, a Párbeszéd jelöltje nyerte az előválasztást, így ő lesz Tuzson Bence, jelenlegi FIDESZ-es országgyűlési képviselő ellenfele az április parlamenti választásokon (utóbbi indulása december közepén lett hivatalos). A miniszterelnök-jelölti szavazásnál szintén erősebb tendenciák mutatkoztak az országos trendhez képest, mivel a végül meggyőző arányban nyertes Márki-Zay Péter független jelölt kimagasló arányban kapta a legnagyobb arányú támogatást az ellenzéki szavazóktól Csömörön.
http://csomorihirek.hu/CSH-Elovalasztas2.fordulo-2021.ok.10

10. Kálvária utca csatornázása
A DMRV Zrt, és Csömör Nagyközség Önkormányzata közös beruházásában elkészült a Kálvária utca és köz szennyvíz-tisztító csatorna hálózata, amellyel az utolsó, régi belterületi utcát is bekapcsolták a szennyvízellátásba (a két utcát később az önkormányzat saját forrásból leaszfaltozta). Ez az utca a kilencvenes évek beruházása során kimaradt a fejlesztésből, jóllehet a lakók akkor befizették az ingatlanonkénti kötelező hozzájárulást. A központi, Vágóhíd utcai szennyvíz-tisztító 2020 év végére elkészült nagymértékű kapacitásbővítése és modernizálása lehetővé tette több új utca hálózatának a befogadását. Ez utóbbi beruházásra az önkormányzat már évekkel ezelőtt jelentős európai uniós forrást (900 millió Ft) nyert el, majd ehhez a teljes beruházás 5%-át kitevő állami támogatást is kapott. A beruházás eredményeként lényegesen környezetkímélőbb technikával, üzembiztonságosan zajlik a szennyvíztisztítás, és így a Csömöri-patakot ért korábbi szennyezések lényegében megszűntek.
http://www.csomor.hu/oldal/atadtak-a-kibovitett-korszeru-szennyviztisztito-telepet

TOP10 +
Felsorolás jelleggel azért még ide tartozhatna:

Válé Flórián mellett még egy ügyvezetője lett a Csömöri Sport- és Szabdidő-szervcező Nonprofit Kft.-nek a településen lakó Solti László, hosszú távú kajak Európa-bajnok személyében;

A tízezer fős lakossági létszám miatt aljegyzőt kellette választania az önkormányzatnak, aki dr. Nagy Attila lett Gödről;

Több mint fél évszázad után megszűnt az Újtelep-Hőstelep központi élelmiszerboltja a Béke téren. A volt ÁFÉSZ egységet üzemeltető Gödöllői Coop Zrt. üzletpolitikai okokból más célra adta ki az épületet, így jelenleg egy boltot, a Kossuth utcai ábécét („Szövi”, „Hangya”) működtet a nagyközségben.

II. világháborús emlékhelyet avatott fel az önkormányzat a Szent-István hegyen, a Csömöri körtúra nyomvonalához kapcsolódva, ahol az akkori Attila-védvonalnál először betörtek a szovjet csapatok és ahol 1944 december 15-én az első magyar áldozata volt a harcoknak.

A helyi közvéleményt legjobban felkavaró eseményként kiűzték az őzikéket a temetőből, akik viszont év végére szép lassan visszatértek a sírok mögötti bokrok közé…
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.