A járvány második hulláma Csömörön

Egy augusztusi szomorú halálhír, majd mind több, a közép- és fiatalabb korosztályban is egyre gyakrabban felbukkanó fertőzés hír, aztán a szeptember eleji önkormányzati korlátozó intézkedések jelezték: valóban megérkezett a településre is a koronavírus-járvány második hulláma.
 
A közösségi oldalon értesülhettek a település lakói arról augusztus első felében, hogy egy hatvanas éveiben járó férfi koronavírusos lett, majd két héttel a fertőzés után elhunyt. Ő az első, ismert koronavírusos helyi haláleset. A férfi saját oldalán arról írt, hogy sokáig ő is szkeptikus volt a járvánnyal kapcsolatban, de megtapasztalva a fertőzött állapotot, már mást gondolt erről és mindenkit figyelmeztetett a veszélyekre…
            A nyár második felét egyfajta kettősség jellemezte: az augusztusi hónapban egyrészt mind több hír érkezett a lassan, de folyamatosan növekvő fertőzésszámról, ugyanakkor mind a boltokban, mind a tömegközlekedési eszközökön egyre kevesebben használtak szájmaszkot. Az élet szinte minden területén lassan nagyjából ugyanúgy zajlott minden, mint korábban bármikor (csak nagy zenei fesztiválokat nem lehetett tartani). Még az e téren lazasággal eddig finoman szólva nem vádolható helyi önkormányzati vezetés is úgy döntött, hogy ugyan több korlátozás és óvintézkedés mellett, de megtartják a két nyárvégi, teljesen szabadtéri nagy rendezvényt, a Szent István-napi ünnepi eseménysort és a Csömöri Tófesztivált. Aztán egymás után érkeztek a legkülönbözőbb közösségekből a fertőzés-hírek, majd jött a radikális döntés: ennyi volt, ne tovább és szinte a teljes szeptemberi nagy rendezvény sorozatot lemondták…
            Mik is a legfontosabb történések?
            Először egy kézilabda kapus élettársa fertőződött meg komoly tünetekkel kísérve, és került ezzel veszélybe a nyár végi hagyományos kézilabda torna. A gyors PCR-teszt szerencsére nem mutatott fertőzést a játékosnál, így a tornát meg lehetett tartani (az egyébként nem Csömörön lakó játékos ennek ellenére - a maximális biztonságot szem előtt tartva - nem lépett pályára a helyi csapatban). A következő hír újra egy fiatalember igazolt fertőzéséről és komoly tüneteiről szólt, aki ugyan szintén nem csömöri, de a helyi Csicsörke Néptánc Egyesület egyik tánc oktatója. A szeptember eleji Trianon emlékoszlop-avató ünnepségen a tánccsoport le is mondta a fellépését - nem sokkal azelőtt, hogy kiderült: a másik, szintén nem csömöri tánctanáruk is fertőzött lett… Az esetek azért is keltettek kisebb riadalmat egyes körökben, mert a két fertőzött csoportvezető egy igen „mulatós” nyilvános rendezvényen, a „Magyar Teraszon” ropta a táncot és vegyült a közönséggel a művelődési ház udvarán.
            Egy másik népszerű közösségi esemény szervezésébe is bezavart a második hullám. A szeptember eleji Középhegyi-piknik egyik hagyományos résztvevő főző csapata már augusztus közepén lemondta a részvételt, ám ők ezt „pusztán” óvatosságból tették. Így ez még nem is lett volna olyan különleges hír, hiszen a szóban forgó Tere-Fere Klub tagjai szinte mind az idősebb korosztályt képviselik, de amikor egy másik főző csapat egyik oszlopos tagja igen rossz egészségi állapotban esett ágynak, és kiderült, hogy ő is fertőzött, már a második csoportos lemondással kellett szembesülniük a szervezőknek.
            A fentiekkel párhuzamosan zajlott az önkormányzati és intézményi vezetők szeptember eleji PCR-tesztelése, saját költségvetésből, de már közel sem olyan pergőn, mint tavasszal. Három nap is kevés volt ugyanis ahhoz, hogy a korábban lényegesen gyorsabban dolgozó fővárosi laboratórium eredményeket produkáljon, így a szeptember 3-i képviselő-testületi ülést szabadtéren tartották, melyen a polgármester plusz elővigyázatosságból (mivel senkinek nem volt még teszt eredménye) végig szájmaszkban elnökölt. Másnap ugyan megjöttek a mindenkire nézve negatív eredmények, de egyértelművé vált: nem csak a fertőzés terjedésében és a szélesebb korosztályi érintettségben, hanem a tesztelési kapacitás és gyorsaság terén is más a helyzet, mint tavasszal. Sokkal rosszabb.
            A sportélethez tartozó hír volt az is, hogy a szeptember 9-ére kiírt Pénzügyőr-Csömör  KSK Magyar Kupa kézilabda mérkőzést az ellenfél kérésére először elhalasztották, mivel a hazai csapat edzője koronavírus fertőzött lett. Végül néhány nappal a mérkőzés előtt minden játékos tesztje negatív lett a fővárosiaknál, így lejátszhatták a találkozót (a csömöri együttes kétgólos győzelemmel vette az akadályt). Aztán a helyi asztalitenisz csapat több játékosa kapcsán derült ki a fertőzöttség. A legfrissebb hír pedig, hogy a férfi kézilabda csapat hazai, Gödöllő elleni nyitó mérkőzését kell halasztani, mivel az egyik játékos tesztje pozitív lett (és mert a junior csapattal együtt tartottak edzést, az ő mérkőzésüket is).
Mindezek együttesen sarkallták arra az önkormányzat vezetését, hogy az intézményvezetőkkel egyeztetve döntsenek az újabb helyi járványügyi intézkedésről. Ezek döntően három csoportba sorolhatóak. Az egyik, hogy minden szeptemberi, nagyobb nyilvános közösségi eseményt lemondtak. A Középhegyi-piknik, a Béke téri esték, a fúvóstalálkozó, az általános sportnap, a Szüreti mulatság esik ebbe a kategóriába, de pl. a hagyományos Csalogány utcai utcabált sem tartották meg, miután a szervezők konzultáltak az önkormányzati vezetőkkel. A másik, hogy a közösségi intézmények (művelődési ház, sportcsarnok) zárt tereiben tartott foglalkozásokat próbálják minél nagyobb arányban szabad téren megtartani: pl. az utánpótlás edzéseket kinti sportpályákon tartják, az öltözőket ritkán használják, de a művelődési ház több csoportja is a belső udvarra vagy más szabadtéri helyszínre (pl. régi strandtér, ökopark) szervezi alkalmait. A harmadik, hogy az összes helyi intézményben, beleértve az oktatási-nevelési intézményeket vagy a polgármesteri hivatalt is, fokozzák a higiéniai előírások betartatását (szájmaszk használat, kézfertőtlenítés, illetve a külső személyek beengedésének korlátozása). Az intézmények, iskola, óvoda, szociális alapszolgáltatási központ stb. számára folyamatosan biztosít eszközöket az önkormányzat. Egyébként a fokozott óvatossággal (tanévnyitót sem tartottak) elindult tanév igencsak megterheli a tanárok és a szülők idegeit is, a sok bizonytalanság több szülőben, tanárban erősíti a félelemérzetet. Egy-két pedagógus karanténba is került, mint ahogy gyermekeket is otthon kellett tartani már családban tapasztalt vagy közeli ismerősnél felbukkant fertőzöttség miatt.
Végül: egyes szabadtéri eseményeket megtartanak. Ilyen pl. a sportnap atlétikai és tenisz verseny része (a csapatsportágak nem szerepelnek a programban), a szeptember végi autómentes nap az iskolásoknak, az október eleji gyalogos túra a Csömöri Körtúra útvonalán. A szabadtéri mozgás, kirándulás, sportolás mind több formáját támogatják, de ekkor is megpróbálnak minél határozottabban figyelmi a higiéniai előírásokra.
(Képünkön a Béke téri esték egy korábbi rendezvénye.)
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.