Megszületett a bírósági ítélet a zeneiskolai beruházás ügyében

A bíróság is kimondta: hibás kivitelezői teljesítés és hivatali mulasztás együttesen okozta a zeneiskola tetőszerkezetének életveszélyessé válását 2011-ben.
 
A Budapest Környéki Törvényszék február 26-án hirdetett ítéletet abban a perben, amit az önkormányzat 2011-ben indított a zeneiskola tetőszerkezetének 2006-os hibás és szakszerűtlen kivitelezése miatt. Az önkormányzat több mint 9 millió Ft-ban jelölte meg a per tárgyát, a bíróság végül ebből több mint 7 millió Ft-os összeget ítélt jogosnak. Az elsőfokú ítélet ebből azonban csak 4,7 millió Ft-os kártérítésre ítélte a kivitelezőt, mert az önkormányzat 2006-os szerepét vizsgálva hivatali mulasztást is kimutatott (tervek és műszaki ellenőrzés hiánya), így az okozott kárért részben az akkori megrendelőt, vagyis az önkormányzati, illetve hivatali vezetetést tette felelőssé.
            2011 nyarán észlelték, hogy a Krammer Teréz Zeneiskola tetőszerkezete megcsúszott, ezért szakértői vizsgálatot rendeltek el. Az ország egyik legjobb szakértőjének bevonásával végzett felmérés eredményeként életveszélyessé nyilvánították az épületet. A szükségszerűvé vált épületlezárás, ideiglenes födém megerősítés, majd a teljes felújítás miatt a 2011-2012-es tanév zeneiskolai óráit, illetve szétszórva, más épületekben (művelődési ház, sportcsarnok, általános iskola, római katolikus plébánia) tartották.
            Az önkormányzat úgy döntött, hogy ha már úgyis kényszerből hozzá kell nyúlnia az épülethez, egyéb, már szükséges felújításokat is elvégez. Emellett az így már bruttó 20 millió Ft-ot is meghaladó beruházási összeg közel felére beperelte a kivitelezőt (pl. a nagyrészt újrafelhasználható cserepek összegét nem számolták bele). A 2006-os, műszaki tervek és építési engedély nélkül zajlott beruházás összege 17 millió Ft volt. Ezt a lépést a korábbi vezetők és köreik bírálták, jóllehet a 2011-es képviselő-testületnek nem is volt más választása, hiszen egyértelmű jogi állásfoglalás szerint ha nem indítanak vizsgálatot az ügyben, akkor ezért az esetleges „szemet hunyásért” őket is felelősségre vonhatták volna. A csömöri zeneiskolai tetőügy helyi híreire felfigyelve az MTI közleményt tett közzé, aminek eredményeként komoly országos médiavisszhangot váltottak ki a szülők, illetve általában a csömöri polgárok között is döbbenetet keltő beruházási mulasztások.            

Korábbi írásunkat a témában itt olvashatja:
http://csomorihirek.hu/zeneiskola-fodem
 
 

Hozzászólok