Önkormányzati választások 2014.

A 2010. évi önkormányzati választások Csömörön

A nagyobb, 5 ezer fős lakosságszámot meghaladó településeket figyelembe véve  2010-ben országos viszonylatban is példa nélküli eredményt ért el a Csömöri Civil Egyesület az önkormányzati választáson: százszázalékos győzelmet aratva, a polgármesteri poszt mellett minden képviselői helyet is az egyesület jelöltjei, illetve támogatottjai szereztek meg a képviselő-testületben! Tették ezt annak ellenére, hogy a megyei listán a pártokra leadott szavazatok megfeleltek az országos átlagnak.

2014. évi önkományzati választások

2014-ben ismét óriási sikert aratva, meggyőző fölénnyel nyerték meg az Egyesület jelöltjei az önkormányzati választást: a polgármester több mint 60%-os támogatottsággal újra Fábri István lett, a 8 képviselőből pedig 7 fő az Egyesület jelöltjeként került a testületbe. A négy év eredményeit elismerő nagy arányú lakossági támogatás mellett közvetett sikerként könyvelhető el az is, hogy a hiteles civil helyi politizálással szemben a négy éve még teljes listát állító kormánypárt helyi emberei 2014-ben már nem mertek pártszínekben elindulni a választáson.
Csömörön az országos átlaghoz képest ismét magas volt a részvételi arány, hiszen a választópolgárok több mint fele, 3 623 fő adta le voksát, ami 50,3%-os részvételnek felel meg, míg az országos átlag ennél  jóval alacsonyabb, 44,3% volt.
            2010-hez hasonlóan most is ugyanaz a két nagyobb helyi formáció küzdött egymással. A Csömöri Civil Egyesület polgármesterjelöltje, Fábri István másodszor is magabiztosan, 2 179 szavazattal (61%) lett a település polgármestere. A képviselő-testületben abszolút többséget szerzett az Egyesület, hiszen a polgármestert is beleszámítva 9 főből 8 képviselőt ad a szervezet. Minden újrainduló egyesületi jelöltet (5 fő) megválasztottak, így Eigler Tamás, Pásztor Sándor, dr. Szarka Zsuzsanna, Tihanyi Ferenc és Tormay-Lesták Mária továbbra is tagja a testületnek. Érdekesség, hogy a képviselőválasztás első három helyezettje hölgy, sorrendben: Tormay-Lesták Mária , dr. Szarka Zsuzsanna és Kadók Ferencné – utóbbi új tag a testületben, hasonlóan Szántóné Hermányos Máriához.
     Az egyetlen nem egyesületi színekben mandátumot szerzett képviselő Madarasné dr. Hülitzer Katinka, aki a Demokrata Kör Egyesület Csömörért jelöltje és a Fidesz hivatalos támogatottja volt. A négy éve regnáló civil önkormányzat közvetett sikereként is betudható, hogy az aktuális kormánypárt idén hivatalosan már nem indított jelöltet, csak egy frissen alakult, magát civilként hirdető szervezet mögé állt be politikai és anyagi támogatóként.
    Jól szerepelt a Csömöri Civil Egyesület harmadik új jelöltje, Rajnai Henrik is, aki 10. lett a képviselőjelölti versenyben. Agárdi Mihály ugyan megelőzte őt, de mandátumot neki sem sikerült szereznie, hiszen csak 9. lett a bő egy éves megbízatásától ilymódon búcsúzó fideszes képviselő (2013-ban Boross Jenő lemondásával jutott képviselői helyhez a testületben). A többi fideszes támogatott DKECS-Szeretlek Csömör jelölt a középmezőnyben végzett, közte a helyi Fidesz elnöke és elnökhelyettese is.
   A két független jelölt, korábbi képviselő Mervald Mihály és Kósa István a 17–18. helyet szerezte meg. A lista végén két baloldali induló található: 19. lett a DK helyi vezetője, Antal Tibor, 20. a DKECS polgármesterjelöltét támogató Sebestyén Béla MSZP-elnök.
 
Helyezés Polgármesterjelölt Jelölő szervezet Szavazatok száma (fő) Szavazatok aránya (%)
Fábri István Csömöri Civil Egyesület  2 179  61 %
 2  Bóday Ádám János Demokrata Kör Egyesület Csömörért–Szeretlek Csömör  1 409  39 %
 
Helyezés Képviselőjelölt Jelölő szervezet Szavazatok száma
1. Tormay-Lesták Mária Csömöri Civil Egyesület  1 748 
2. Dr. Szarka Zsuzsanna Csömöri Civil Egyesület  1 675 
3. Kadók Ferencné Csömöri Civil Egyesület  1 587 
4. Tihanyi Ferenc Csömöri Civil Egyesület  1 538 
5. Eigler Tamás Csömöri Civil Egyesület  1 525 
6. Madarasné Dr. Hülitzer Katinka Demokrata Kör Egyesület Csömörért–Szeretlek Csömör  1 494 
7. Pásztor Sándor Csömöri Civil Egyesület  1 476 
8. Szántóné Hermányos Mária Csömöri Civil Egyesület  1 337 
9. Agárdi Mihály János Demokrata Kör Egyesület Csömörért–Szeretlek Csömör  1 237 
10. Rajnai Henrik László Csömöri Civil Egyesület  1 188 
11. Baczkó Norbert Demokrata Kör Egyesület Csömörért–Szeretlek Csömör  1 173 
12. Krizsán Tamás Demokrata Kör Egyesület Csömörért–Szeretlek Csömör  1 168 
13. Bohus Mihály László Demokrata Kör Egyesület Csömörért–Szeretlek Csömör  1 160 
14. Dr. Szentkeresztyné Dr. Antal Réka Demokrata Kör Egyesület Csömörért–Szeretlek Csömör  1 063 
15. Dr. Vass Zoltán Demokrata Kör Egyesület Csömörért–Szeretlek Csömör  1 006 
16. Kusnyár Károly Demokrata Kör Egyesület Csömörért–Szeretlek Csömör  992 
17. Mervald Mihály Független jelölt  650 
18. Kósa István Független jelölt  630 
19. Antal Tibor DK-MSZP-EGYÜTT-PM-MLP  356 
20. Sebestyén Béla DK-MSZP-EGYÜTT-PM-MLP 254 

A Csömöri Civil Egyesület jelöltjeinek bemutatkozó választási kiadványa 2014-ben: