Kampánynyitó civil standolás

Augusztus 23-án elkezdődött az októberi önkormányzati választás hivatalos kampány-időszaka. A Csömöri Civil Egyesület a település utcáin több helyen kitelepülve kezdte meg kampányát.
 
Szombaton feltűntek a négy évvel ezelőtti kampányból már jól ismert sárga pólós aktivisták, jelöltek a falu utcáin. A pólókon olvasható kék felirat –„Továbbra is csömöri színekben” – egyértelműsíti, hogy a négy évvel ezelőtti totális győzelmet arató civil csapatot nem érte el a nagypolitikai szekértáborosdi, távol tartják magukat a pártpolitikától, a jelöltek most is a független egyesület színeiben indulnak.

A forgalmas helyeken felállított standokon az aktivisták és a jelöltek együtt beszélgettek az utcán sétáló, vagy éppen boltba igyekvő csömöri polgárokkal. Szinte mindenki aláírta az egészségügyi központ megépítésére, illetve a közlekedésbiztonsági fejlesztések folytatására buzdító aláíró ívet. Többen aktuálisan zajló, vagy tervezett fejlesztésekről, a közvetlen lakókörnyezetét érintő kérdésekről érdeklődtek.

A Csömöri Civil Egyesület polgármesterjelöltje a négy évvel ezelőtt kétharmados többséggel megválasztott Fábri István a jelenlegi testület legtöbb szavazatot kapott képviselőjével, Tormay-Lesták Máriával együtt kampányolt a Major úton. A civil csapatban indul a jelenlegi képviselők közül Eigler Tamás, Pásztor Sándor, dr. Szarka Zsuzsanna és Tihanyi Ferenc is. Három új, ismert helyi személyiség csatlakozott hozzájuk: Kadók Ferencné közgazdász, országosan ismert közigazgatási szakember; Szántóné Hermányos Mária tervező-grafikus, aki több községi civil és egyházi közösség aktív szervezése mellett a település hivatalos címerének és logójának megalkotója; Rajnai Henrik okleveles villamos üzemmérnök, aki az egyesület ügyvivőjeként több sikeres civil kezdeményezés, a pataksétány kialakítását célul kitűző akció és a külterületi szemétszedés szervezője.

A hétvégén egyúttal elkezdődött a jelöltek bemutatkozó fényképei mellett a rövid egyesületi programot is tartalmazó kiadvány terjesztése.


 

Hozzászólások

Mindkét induló csapat civilként aposztrofálja magát, nekünk azt kell eldönteni, kik a valóban civilek, és melyik csapat mögött (ban) vannak pártkatonák. Nem túl nehéz feladat, csak el kell figyelmesen olvasni a jelöltek bemutatkozó szövegét.

Kedves Vidóka! Vannak akik nyíltan felvállalják a hova tartózásukat ,és vannak olyanok akik titkolják és megtévesztik az embereket./narancssárga molinó változás szlogennel/ Szerinted melyik a korrekt?

Vannak, akiknek NINCS politikai hovatartozásuk. Én a magam részéről egyetlen olyan emberrel sem találkoztam, aki a narancssárga szín használata miatt szavazott volna a CSCE jelöltjeire. (Már csak azért sem, mert a szavazólap fekete-fehér volt, és ott szerepelt a narancssárgát országosan használó párt neve és logója is, tehát aki akart, az oda tette az x-et....) Ennyi erővel mondhatnánk azt is, hogy azt hitték, hogy valójában az IKEA-ra szavaznak....

"Augusztus 23-án elkezdődött az októberi önkormányzati választás hivatalos kampány-időszaka." Azért biztos, ami biztos ez a civil csapat már egy héttel korábban szétszórta az első kampányoldalakat...

Való igaz, hogy a civil csapat már hetekkel ezelőtt bejelentette indulását az önkormányzati választáson, nem árulva zsákbamacskát, nem népszerű hívószavakkal és a lokálpatriotizmus álcája mögé bújva édesgette magához a szimpatizánsokat. Talán ez nem meglepő, annak fényében, hogy a Csömöri Civil Egyesület 2006-os megalakulása óta deklaráltan a civil önkormányzati szerepvállalást hirdeti. Szemben a közéletben csak az elmúlt időszakban felbukkant csoportosulással, akik éveken keresztül azt igyekeztek elhitetni a közönségükkel, hogy mindenféle hátsó szándék nélkül egyszerűen csak "szeretik Csömört", majd egyszer csak hirtelen "eszükbe jutott", hogy a nagy szeretettől vezérelve akkor akkor már indulnának a választáson is... Így a hozzájuk lazán csatlakozó, a szlogenjüket felvállaló polgároknak egyik napról a másikra kellett szembesülniük azzal, hogy ők bizony - tudtukon és talán szándékukon kívül - egy politikai csoportosuláshoz csatlakoztak, ahhoz adták a nevüket. Az én értékrendemben ez a választók megtévesztése.

Pontosan így van! Vissza is vontam a "LIKE"-mat.

Nagyon pozitív. Szavazz az olyan civil csapatra akik az emberek megkérdezése nélkül szemétbányát hoznak ipari park helyett

Arra a civil csapatra gondol, amelyiknek a tagjai VALÓBAN hoztak Csömörre egy szemétbányát az emberek megkérdezése nélkül? Ez a csapat ugyanis a Szeretlek Csömört jelölő Demokrata Kör Egyesület Csömörért (elnök: Bátovszki György).

A szokásos civil csúsztatás /akkor volt szavazás/ jó lenne az igazságot írni. Szerencsére az embereket 2x nem lehet hülyének nézni.

Kedves Fvá! Te csak annyira vagy" civil "hogy az önkormányzatnak dolgozol, ezért körömszakadtáig véded a nagyon nagyon civil önkormányzatot.

2006 óta, megalakulása óta vagyok a civil egyesület tagja. Namármost: ha valakinek van egy adott munkája, akkor mellette (!) nem lehet civil? Nem lehet saját véleménye? Ha ez így van, az mindenképpen elgondolkodtató, mert akkor ilyen alapon bárki, aki pártpolitikus, az sem lehet civil....

Ági!Saját bevallásod (irományod) szerint baloldali érzelmű (önjelölt) újságíró vagy. A civilségről ennyit

Azt hiszem, itt alapvető fogalmi zavarokat kell tisztázni... Véleményem szerint minden embernek van egy alapvető értékrendje, beállítódása, ideológiai álláspontja. Esetemben a "baloldaliság" azt jelenti, hogy hozzám például közelebb áll a New Deal, vagy a svéd gazdaság-, oktatás-, ill. szociálpolitika, mint a konzervatív-republikánus irányvonal. Nem pedig azt jelenti, hogy bármely hazai magát baloldalinak tituláló párthoz tartoznék, bár vitathatatlan, hogy bizonyos alapértékekben közelebb áll hozzám a gondolkodásmódjuk. Alapértékekben, és nem tevékenységekben! Mivel nem tartozom semmilyen nagypolitikai csoportosuláshoz, nem vagyok feltétlen híve, elkötelezettje egyetlen pártnak sem, úgy érzem, joggal vallom magam civilnek. A civilség számomra azt jelenti, hogy az alulról jövő kezdeményezésekben hiszek, amelyek a hétköznapi életünk mindennapi problémáira egyedileg, vagy közösségi szinten keresik a válaszokat. Nem hiszek abban, hogy bársonyszékekben tudnak dönteni a mi életünkről, sorsunkról, abban hiszek, hogy ha bármilyen érdemi változást szeretnénk elérni, akkor magunknak kell kezünkbe venni a sorsunkat. Politikai ideológiáktól függetlenül.

Schiffer András Ön baloldali? Én?Annak tartom magam. Sosem tagadtam. Viszont ezzel kapcsolatban párton belül nem nyitunk vitát. Az LMP-t magam sem nevezem baloldali pártnak, mert az pont abba a posványba vezet, amit szeretnénk elkerülni. Itt Kelet-Európában a „baloldal” a kommunista rendszerhez való érzelmi, kulturális, egzisztenciális közelséget, a „jobboldal” az ettől való távolságot jelenti. A baloldal értékelése, de tőlem, ollóztam. Ha akarod törölheted.

Fvá! Remélem önnek a közélet nem azt jelenti, hogy csak negatív cikkeket és negatív hozzászólásokat jelentet meg. Öntől mást nem láttam.

Ezt őszintén sajnálom, mert felidézve eddigi publikációimat, nyugodt szívvel jelenthetem ki, hogy jó, ha 1-2%-ukban jelent meg valamilyen kritika. (Bár jelzem, az "általános" témákban írott cikkeket nem feltétlenül írom alá, csak ha valamilyen személyes véleményt fogalmazok meg, mert úgy gondolom, hogy amikor valamilyen pozitív hírről, eseményről, kezdeményezésről számolok be, akkor nem az a lényeg, hogy ki írta, hanem az, hogy miről. Szóval részben igaz, hogy gyakran találkozni a nevemmel kritikákkal összefüggésben, mert azokat mindig névvel vállalom. De ha esetleg tájékozódik, akkor azt tapasztalhatja, hogy nem feltétlenül kritikus témák mellett jegyzik a nevem elsősorban.)

Kedves Fvá! Az alapkérdés , hogy előbb kezdte a kampányt a civil csapat vagy nem. Erre kellett volna válaszolnod és nem arra , milyen gonosz ez a másik csapat. Szerintem a győzelemnek akkor van igazi értéke ha többen állnak a rajt vonalra. Üdvözlettel

Huh kedves Ágnes, remek kampányhozzászólást rittyentett a puszta ténymegállapításomhoz, hogy az Önök által is leírt kampányidőszak kezdete előtt egy héttel tolták le a postaládáinkon az első nyíltan választási szóróanyagot. Na pont ennyit kívántam hozzászólni a cikkhez. Ám a hozzászólásában említettek felvetettek bennem egy kérdést: Amennyiben a Szeretlek Csömör egy bújtatott politikai csoportosulás lehet, mert jelölteket állított és indul a választáson, ebben az esetben a Csömöri Civil Egyesület is lehet egy politikai csoportosulás, mert jelölteket állít és indul a választáson… :)

Nem, a Csömöri Civil Egyesület egy NEM bújtatott politikai csoportosulás, ugyanis 2006-os megalakulása óta nyíltan szerepet kívánt vállalni a HELYI közéletben - pártsemlegesnek maradva. A tagok között mindig is volt, és jelenleg is van mindenféle pártszimpátiájú ember, akik egy dologban egyetértenek: hogy helyi szinten nincs helye a pártpolitikának. A Csömöri Civil Egyesület soha nem titkolta, hogy közéleti szerepet kíván vállalni. A Csömöri Híreken első pillanattól szerepel a "Rólunk" menüpont, ahol bárki tájékozódhat, hogy milyen szervezet áll az oldal mögött. Hangsúlyozom: első pillanattól! El lehet olvasni az egyesület alapszabályát, történetét, az elnökség névsorát. Így érthető, hogy mit nehezményezek? Az én szememben megtévesztő az, hogy hangzatos lokálpatrióta hívószavakkal és szép képek megosztásával magunkhoz édesgetjük az olvasókat, majd amikor már elég sokan vannak, akkor elkezdjük rájuk zúdítani a választási információkat. Miért nem döntheti el az olvasó, minden információ birtokában, hogy ő szeretne-e csatlakozni valahová, vagy sem? Ha nem tájékozódik, az nyilván az ő baja, de az esélyt meg kell adni mindenkinek - én így gondolom!

Kedves Ágnes! Az én beírásomban sehol sem olvashatja, hogy a CSCE egy bújtatott politikai csoport. Pusztán azt kívántam jelezni, hogy ez alatt a név alatt indultak jelöltek a választáson (hogy ki milyen politikai háttérrel azt szerintem hagyjuk, ezt már 4 éve is szétrágta mindenki a kampány alatt.) Ezzel hoztam párhuzamba, hogy hasonlóan a Szeretlek Csömörről sem mint politikai csoportról beszélek, de ez alatt a név alatt indulnak jelöltek a választáson. (Hogy ki milyen politikai háttérrel indul, szerintem szintén hagyjuk, mert nekem az a fontos ki mit szeretne tenni, és hasonlóan a CSCE-hez itt sem tudom feltétlenül ki milyen „oldalt képvisel”) (De erre majd jól megkapom válasz kommentben, hogy dehogynem, és ők nem tudnak a párthovatartozásuktól függetlenül dolgozni a faluban a faluért… stb. :) ) (ja már meg is kaptam, hisz ők mind pártkatonák, akik a megélhetésükért akarnak képviselők lenni - ez a legviccesebb hozzászólás eddig) Mondjuk, Önnel legalább érdemben lehet vitázni, mert értelmes kommenteket ír, amikkel lehet vitatkozni, az hogy esetleg nem értünk egyet egészen más kérdés. Nem úgy mint pl. Figyelő kartárssal, aki észre sem vette, hogy beszippantotta és elvakította őt egy irány, amiből kilépni már sosem fog és nem tudja más szemszögből is tekinteni a dolgokat. Az eszét hagyjuk, mert láthatóan magas intelligenciával bír. A beírásából látszik, hogy alapvető információk sincsenek meg, hogy ki kicsoda, és mit tett az elmúlt években. A szűklátókörre pontosan saját bejegyzése a példa, hisz csak a csömörön (természetesen elsősorban CCSE által publikált) megjelent médiumokra emlékszik. Ha nem ezt tenné, tudhatná, hogy koránt sem volt országosan példa nélküli a 100%-os választási siker. Javaslom a valasztas.hu-t, sok települést fog találni hasonló eredménnyel, nem is kell nagyon messzire menni Csömörtől. Jó kutatást!

Köszönöm, az érdemi, érveket felsorakoztató vitának mindig állok elébe. A személyeskedést magam sem kedvelem. Éppen ezért szeretném megjegyezni, hogy ebbe a fajta vitakultúrába véleményem szerint nem fér bele az, hogy a vitapartner szájába adja, hogy "úgyis ezt és ezt fogja mondani". Nem, nem terveztem senki pártszimpátiájával foglalkozni. Én egyetlen dolgot nehezményeztem, nehezményezek: azt, hogy egy közösség a csömöri polgárokat egy alapvetően pozitív üzenettel szólította meg, gyűjtötte maga köré, azt sugallva (!), hogy a közösség egyetlen dologról szól: arról, hogy szeretjük Csömört. Ezt az üzenetet értelemszerűen nagyon sokan felvállalták. Azt gondolom, hogy akkor lett volna korrekt a csapat, ha MELLETTE kezdettől fogva azt is kommunikálta volna, hogy itt nem CSAK lakóhelyünk szeretetéről van szó, hanem az önkormányzati választáson való indulásról IS. Félreértés ne essék: mindenkinek elvitathatatlan joga a politikai szerepvállalás, demokratikus ellenzékre igenis szükség van. Ezt nem vitatja senki (én legalábbis egészen biztosan nem). De akkor a demokratikus ellenzék mondja ki nyíltan, hogy "én vagyok a demokratikus ellenzék, ezt és ezt szeretném, aki egyetért a céljaimmal, annak lehetősége van csatlakozni". Nyíltan, egyértelműen, racionális érveket felsorakoztatva. Ellenkező esetben nekem igencsak úgy tűnik, hogy hülyének nézik a választókat, akikről nem feltételezik, hogy képesek saját belátásuk szerint dönteni, hanem csak népszerű jelszavak mögé sorakoznak fel. Legalább helyi szinten nem érzelmi alapon kellene szavazni, hiszen itt van lehetőség megismerni a jelölteket, a rátermettségüket, az eredményeiket, teljesítményüket, hozzáállásukat, hasonlóképpen a választáson induló szervezetekhez. Magam is úgy gondolom, hogy ebben maximum érintőlegesen lehet szerepe a párthovatartozásnak, sokkal inkább a valós, a választók által megtapasztalt benyomások döntenek. Ha az emberek elégedetlenek, akkor nyilván le fogják váltani a regnáló vezetést, és akkor meg is érdemlik. De az eddigi sok-sok személyes beszélgetés alapján nekem az a benyomásom, hogy a csömöriek többsége elégedett azzal az iránnyal, amit a civil önkormányzat képvisel. Tény, hogy nem lehet úgy vezetni egy falut, hogy az mindenkinek jó legyen, és elégedetlenkedők is akadnak szép számmal. De én úgy érzem, hogy ők vannak kevesebben, csak hangosabbak. :) (Ez azonban törvényszerű, hiszen az elégedett emberek ritkán adnak hangot a véleményüknek, csak a szavazófülkében szokták ezt megtenni. Éppen ezért majd október 12-én fog biztosan kiderülni, hogy a benyomásaim helyesek-e.)

Anonymous és Kispista = esze minusz! Akiket megszédítettek a ..............csömör sok mellé beszélésével, azok most szembesültek a ténnyel, hogy mi is van a háttérben, ez viszont nagyon, nagyon sok embernek nem tetszik. A beírásukból látszik, hogy alapvető információk sincsenek meg, hogy ki ők és mit is tett az elmúlt 8 évben a Csömöri Civil Egyesület, akik valóban Csömör érdekeit képviselik. Példa nélkül országban, 100% mértékben megnyerték a 2010 önkormányzati választást, pártkatonák nélkül, mert a Csömöri emberek tisztán láttak, nem lehet megvezetni őket. Az elmúlt 4 év, ékesen bizonyította, hogy jó döntés volt. És most is bizonyítani fogják a Csömöriek, hogy az eredményeket nézik, nem pedig a hangzatos, semmit mondó felülről diktált országosan kiadott maszlagot.

Anonymous = esze minusz! "Nagyon pozitív. Szavazz az olyan civil csapatra akik az emberek megkérdezése nélkül szemétbányát hoznak ipari park helyett" Szemét bányát, nem is akár milyet a Bátovszki és bandája hozott Csömörre. Egy kicsit is tisztában lennél az elmúlt évek gazdasági, pénzügyi lehetőségeivel...................... Anonymous = esze minusz! Csak nem!!!!! Képviselő jelölt vagy, de nem a civilek közt.

Kedves Anonymus, és Kispista! Nekem semmi közöm a politikához, max. a "helyihez", de azt igyekszem nyomon követni. Nem írok cikkeket, nem dolgozom az "új" Önkormányzatnál, nem nyalom senkinek se a fenekét, csak egy egyszerű csömöri lakos vagyok születésem óta. A Szeretlek Csömör jó néhány tagját pedig elég jól ismerem ahhoz, hogy józan, paraszti ésszel is lássam: dolgozni a legtöbbje nem nagyon szeret, 1-2 jelöltnek komoly anyagi gondjai vannak, és a legjobb tudomásom szerint az egyik "fő" figurának még megfelelő végzettsége sincs... A rendezvényeiket maguknak szervezik (a sleppjüknek, meg a gyereküknek), de mondjuk azok is milyen rendezvények?? Nézzünk együtt foci meccset a tónál, bratyizzunk, hátha olyan jó cimbik leszünk, hogy rájuk bízom a szavazatom? Csömör következő éveit?? Olyanokra, akiknek egy ép kéz-láb gondolatuk nincs arról, hogyan lehetne Csömör még jobb hely? Komolytalan az egész banda, már ne is haragudjatok, szerintem egyértelmű, melyik miért akar abban a szép épületben dolgozni. Egy fogást találtok a mostani csapaton: bánya.. ami ide se jött végül!! Talán rosszul emlékszem, hogy az előzőek ide hoztak nekünk egy Ker-hu-t... ? De igazatok van, akkor legalább volt falu gyűlés, bár választási lehetőség az nem. Szóval mindent egybevéve: én itt voltam akkor is, most is, csak hála Istennek most lehet válogatni!

Kedves Virgács! Ha már megszólított illendő reflektálni. Nekem semmi közöm a politikához, a helyihez sem, de igyekszem azt nyomon követni, és saját véleményem van. Nem írok cikkeket, nem dolgozom és nem dolgoztam semmilyen önkormányzatnál, nem nyalom senkinek a fenekét, csak egy egyszerű csömöri lakos vagyok születésem óta. Az a negatív kritika, sőt tovább is megyek gusztustalan személyeskedés, amiket leír, az a saját maga bizonyítványa. Csak egy példa: „az egyik fő figurának még megfelelő végzettsége sincs” – Milyen végzettsége hiányzik a jelölteknek egy választott társadalmi pozícióra? Ha esetleg csupán szociológusok, vagy villamosmérnökök lennének a jelöltek, akkor nem lenne semmilyen negatív érzése??? A többi mondatát nem is részletezem, olyan komolytalan, és hiszem, hogy aki nem veszi komolyan a hozzászólásokat pláne a kritikát, az a saját jövőjét teheti kockára. No de ez legyen az érdemben ott ülők feladata, és nem egy „egyszerű” internetes kommentelő csömöri lakosé…

Kedves Kispista! Anyukám már rég meg mondta kivel nem érdemes vitatkozni... Nem említettem neveket, nem rágalmaztam meg senkit, de az Ön "szívélyes" válaszából egyértelműen kiderült, mind a ketten tudjuk mikor kire gondoltam. (egyébként valószínűnek tartom, nem terveztetne házat olyannal, aki építésznek tanul, de az iskolát nem végezte el...) Azt meg egyenesen köszönöm szépen! hogy a véleményemet a "gusztustalan" szóval volt kedves minősíteni, ez nekem egy igen nagy elismerés, olyan ember szájából, mint az Öné! Üdv

Kedves kommentelők! Eddig tartott a türelmünk. A továbbiakban csak olyan hozzászólásokat teszünk közzé - vállalva az ezért majd minket érő kritikákat - , amelyben egyetlen utalással sem minősítik a másik hozzászólót. A közügyeket vállalóknak - akár jelenlegi, akár jövőbeni vezetőkről, jelöltekről van szó - egy kicsit többet kell viselniük, ezért az őket kritizáló kommentek esetében egy kicsit nagyobb a tűrőképességünk. De nem sokkal. Üdvözlettel: Tenczer Ágnes, szerkesztő (az egyik)

Kedves Virgács! Próbálok visszafogottan és csömöri hírek moderátorszűrőnek megfelelő módon reagálni, nehogy megfosszam válaszom olvasásának lehetőségétől. Egyúttal elnézést kérek a múltkori kirohanásomért (ezennel a szerkesztőségtől is). Az, hogy „az egyik „fő” figura”-ként említ valakit szerintem elég személyeskedés, de nem itt van a lényeg, mint ahogyan a tisztelt szerk. asszony írta (az egyik) a jelölteknek ilyeneket úgyis el kell viselniük. (Mellesleg én nem vagyok a Szeretlek Csömör tagja, nem veszek részt a rendezvényeiken, nem is ismerek mindenkit személyesen, ezért alapvetően csak tippelni tudok ilyenkor kire is gondol. Mindegy hagyjuk.) A számomra fontos lényeg: Azt írja, én sem bíznám a házam építését, egy nem végzett építészre. Lehet, hogy általánosságban igaza van (bár a házamat magam terveztem, és nem vagyok építész), viszont legyen szíves fogalmazza meg nekem a megfelelő végzettséget, ami egy képviselői, vagy polgármesteri poszt betöltéséhez szükséges. Előre is köszönöm. Örülök, hogy az én kommentemből elismerésnek vesz bármit is. :) Üdv. viszont

Kedves Kispista! Szerintem olyanokkal ne kérkedjen, h nem építész, és mégis maga tervezte a házát... még fel találom jelenteni..:) Egyébként meg ahogy írtam: nem fogok vitatkozni, mind a ketten tudjuk ki az, aki politológiát tanult, csak épp nem végezte el.. (de ha tényleg csak egyszerű emberként nézem.., és ez igaz a mai csapatra is: aki politizál, azzal nagy baj van.. ) csak ez most nekem szimpatikusabb mint a 10 évvel ezelőtti, ennyi.

Kedves Virgács! (szerkesztve) Kis István, valahol Magyaroszágon egy ingatlan. Lehet kutatni… :) Most, hogy egyértelműsítette kire gondol, javaslom a megkeresését, mint a névtelen (illetve Virgácsolt) utalgatást, vagy vádaskodást. Mint írtam korábban, van olyan a jelöltek között, akit nem is ismerek, fogalmam sincs kinek mi a pontos végzettsége, én a szórólapot olvastam. Arra a kérdésemre még nem válaszolt, miért fontos, hogy bárkinek bármilyen végzettsége legyen egy választott képviselői pozícióhoz? De ha nem akar, hát ne tegye, ez sok szakavatott kommentelőre jellemző, bedobok valamit amiről azt gondolom most jól odamondtam, majd a visszakérdésre már nem válaszolok, mert esetleg nem jövök ki olyan jól belőle, mert nem is gondoltam át annyira az egészet??? Hát szerintem meg ez az ennyi.

Oldalak

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.