Kétheti hírösszefoglaló - 2015. január 26.-február 8.

Hírösszefoglalónkban az elmúlt két hét fontosabb települési eseményeiről olvashatnak.
 
Január 26. hétfő
Elkezdődött az Állomás utcában, a régi BUBIV-telep helyén az ipai terület nagy részének a rehabilitációja. Az önkormányzat által véglegesen visszaszerzett ingatlanon lévő régi raktárépületek és üzemcsarnokok teljes lebontása várhatóan másfél hónapon belül teljes körűen lezárul. A területen készül el az új egészségház, melynek szakmai terveit dr. Szarka Zsuzsanna képviselő, egészségügyi tanácsnoka egyeztette a megbízott építésziroda munkatársaival.
 
Január 29. csütörtök
Az önkormányzat településfejlesztési és környezetvédelmi bizottságának ülésén lezajlott a meghirdetett főépítészi munkakörre beérkezett pályázók meghallgatása. Összesen nyolcan, egy pásztói szakember kivételével fővárosi lakhelyű jelentkezők, adták be pályázatukat Csömörre.
 
Január 31. szombat
A Csömörről kitelepített svábok tiszteletére rendezett megemlékezésen Bretz Ágnes és Szikora Judit a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat, Fábri István polgármester a települési önkormányzat nevében helyezett el koszorút. A Petőfi Sándor Művelődési Ház galéria termében nyílt fényképkiállítást Dunavölgyi Illés Sándorné nemzetiségi önkormányzati elnök és Fábri István polgármester nyitotta meg. A helyi németségről dr. Paulovics Mihály, korábbi tanácselnök és Mervald Mihály, volt önkormányzati képviselő emlékezett meg kötetlen formában, bevonva a jelen lévő szépszámú érdeklődőt.
 
Február 2. hétfő
A német kancellár, Angela Merkel egynapos budapesti látogatása egy speciális szempontból közvetlenül is érintette a csömörieket. Mivel az egyik legrangosabb európai politikus hivatalos autós útvonala az M0-s Csömört is érintő szakaszán át vezetett, ezért néhány órára a körgyűrűt átszelő összes települési felüljáró (beleértve a gyalogos-kerékpáros alumínium hidat is), le volt zárva a forgalom elől – így sem autóval, sem gyalog nem lehetett elhagyni a nagyközséget, illetve eljutni oda.
 
Február 3. kedd
A kevés jelentkező, illetve a sikertelen pályázatok miatt a Népjóléti és Kulturális Bizottság úgy döntött, hogy kerüljön ismét kiírásra a védőnői álláspályázat. A területen országszerte komoly munkaerőhiánnyal küzdenek az önkormányzatok.
 
Február 4. szerda
2011 óta minden év elején közös konzultációt tartanak a helyi történeti egyházak és az önkormányzatok vezetői. Az idei megbeszélésen Eszes Zoltán baptista lelkész, Esztergály Előd református lelkész, Görbe József római katolikus plébános és Johann Gyula evangélikus lelkész, illetve Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester vett részt. Az egyeztetésen többek között az egyházak éves önkormányzati támogatásáról, a temetőfejlesztési tervekről és a turisztikai együttműködési lehetőségekről esett szó.
 
Február 7. szombat
A település és a térség legnagyobb, hagyományos gasztronómiai eseményét rendezték a művelődési házban. A XVI. Hájastészta- és Fánksütő Verseny egyúttal a II. Lekvárfőző Versennyé is bővült. Az esemény ismét rendkívül nagy érdeklődés mellett zajlott, a közönség jelentős része a település határain túlról érkezett, amihez az is hozzájárult, hogy a különböző országos médiumokban is komoly hírverést kapott a csömöri sütő-főző fesztivál. A zsűri elnöke a településen élő Hargitai György mesterszakács, a rendezvény fő szervezője pedig Szeltner László művelődési ház igazgató volt.
     A nagy múltú és kisebb kihagyás után 2011-ben megújított Csömöri Sportbálra természetesen ismét a helyi sportcsarnokban került sor. Immár négy éves hagyomány, hogy megválasztják az év csömöri sportolóját, továbbá egyéb sportdíjakat adnak át a jó hangulatú, táncos, több száz fős bálon. A díjakat Válé Flórián sportvezető, Tihanyi Ferenc sportért felelős önkormányzati képviselő és Fábri István polgármester adta át.

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.